Skönhet

6 ingredienser du ska undvika i din hudvårdsrutin

En älskar ju hudvård och smörja in sitt ansikte med sköna krämer. Unna sig en stund för sig själv. Men har du egentligen koll på vad som gömmer sig i burkarna? Här listar vi några ingredienser du ska vara försiktig med att använda och i vissa fall undvika.

Foto: Unsplash/Pexels

1. Silikoner
Framställs ur kisel och används i hårvårdsprodukter men finns även i smink och produkter som ska bidra till glans. Silkoner är oftast inte vattenlösliga och finns därför ofta i vattenfasta produkter. Det gör också att silikoner är svåra att få ut ur håret, det krävs ofta starka rengöringsmedel. Silikoner är heller inte bra för miljön. De är svåra att bryta ner och vissa silikonen cyclotetrasiloxane misstänks vara giftigt för vattenlevande organismer. Håll utkik efter ingredienser som slutar på -cone eller -xone.

2. Parabener
Detta finns i stort sätt i det mesta, allt från sheet masks till schampo. Parabener är ett syntetiskt konserveringsmedel som gör att produkterna håller längre. Det har länge diskuterats huruvida parabener är hormonstörande eller inte, men enligt många hudläkare kan man inte säga att parabener är hormonstörande.

3. Mineralolja
Används som mjukgörande i hudvårdsprodukter och utvinns ur råolja. Denna typ av olja finns bland annat i symaskinsolja, motorolja och träolja. Se upp om det står vaselin, paraffin, E905 och liknande på dina förpackningar.

4. SLES/SLS
Är en syntetisk avfettare som skapar lödder. Den finns ofta i tvålar, duschkrämer och schampo är i sådana som kallar sig ”naturliga”. Det du ska hålla ögonen på är om det finns några ingredienser som heter sulfater, i så fall innehåller de SLES/SLS. De kan irritera hud och ögon, är också en vanlig anledning till att man har torr och känslig hy och hårbotten.

5. Aluminium
Finns ofta i deodoranter och antiperspiranter och gör att du inte svettas. Det har länge diskuterats om huruvida det är farliga mängder aluminum vi får i oss genom våra armhålor. Enligt vissa hudläkare så får vi i oss mer aluminum via vårt dricksvatten och mat.

6. Retinol
Okej, denna är ingen ingrediens du ska undvika utan bara vara lite försiktig med när du använder. Anledningen till att du ska vara lite försiktig är det att retinol bryter ner din hy och gör din hy extra känslig. Du ska tillexempel bara använda retinol på kvällen, då du inte ska utsättas för solljus, eftersom hyn är så pass känslig. Är gravid rekommenderas det inte att du ska använda det då det kan skada DNA.

Källa: Career girl daily/Expressen

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!