Skönhet

7 skandinaviska superfoods för strålande hy

Den skandinaviska naturen bjuder på en riklig mängd nyttiga råvaror som gör både hyn och magen gott. Nedan listar vi sju riktiga superfoods som maxar glowet och samtidigt håller magen i balans!

Foto: Shutterstock

En av de viktigaste nycklarna när det kommer till hälsosam kost är att äta enligt årstiderna. På så sätt får vi tag på den mest näringsrika maten, och ofta till bättre pris. Låt kroppen, årstid och variation vara dina ledord när du fyller på med vitaminer och andra nyttigheter. Den skandinaviska naturen är full av “superfoods”, och för att få i oss så många olika näringsämnen som möjligt bör vi äta ett brett utbud av livsmedel.

Nedan listar vi sju superfoods som ger huden glow och samtidigt håller magen på gott humör!

Havtorn

Havtorn är känd för att hjälpa till att läka sår och brännskador, främja elasticitet och skydda mot torrhet. Den innehåller också 12 gånger mer C-vitamin än en apelsin, och kan alltså hjälpa lystern en bra bit på vägen.

Blåbär

Även det lilla blåbäret bär på många hälsofördelar. Det är en riklig källa till antioxidanter, sägs ha en anmärkningsvärd förmåga att lugna huden och att upprätthålla ögonhälsan.

Lingon

Även lingon är ett mycket nyttigt bär som kan hjälpa kroppen att slåss mot inflammation och förhöjt blodtryck. Det ska också hjälpa till vid urinvägsinfektioner och förbättra njurhälsan.

Hjortron

Hjortron hjälper till att avgifta kroppen och kan stärka immunförsvaret, samt stimulera cirkulationen och förbättra matsmältningen. Andra nyttiga bär finner du bland annat i krusbär och aroniabär.

Maskrosor

Maskrosen är ofta en ovälkommen gäst i trädgården, men den bör faktiskt också betraktas som en växt med superkrafter. Maskrosor är nämligen bra för lever och matsmältning och genom att torka roten till te eller tillsätta maskrosblad till din gröna juice eller smoothie blir det en bra start på dagen! Maskrosor kan också hjälpa till att minska inflammation och reparera och läka vävnad från hudirritationer.

Skaldjur

Musslor, ostron och tång är nyttiga för oss på olika sätt. De är alla näringsrika och tång kan bland annat hjälpa till att jämna ut fina linjer på huden, göra den fastare, förbättra elasticiteten och tillföra fyllighet och lyster tack vare den höga nivån av aminosyror och vitaminer.

Nässlor

Precis som med maskrosor kan nässlor lindra eksem och stärker samtidigt kroppen med antioxidanter, järn och vitamin A, D och K. Nässlor är antiinflammatoriska och kan användas för att göra allt från pesto och soppa till te och cocktails.

Källa: Vogue Scandinavia

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!