Skönhet

8 bra knep på hur du slipper torr hy – och 3 tips på hemmagjorda ansiktsmasker

Vi går mot mörkare tider och vädret blir allt ruggigare och luften blir allt torrare. Alla som har en torr och känslig hud vet vad som väntar, en torr, röd och fnasig hud. Du behöver inte vara dömd till att vara en torris. Det finns några enkla tips och råd för hur du motverkar torr hy och slipper flaga dig igenom hösten och vintern.

Foto: Pexels

1. Återfukta huden när du sitter vid datorn
En vanlig fukttjuv, som man kanske inte tänker på, är datorn. Vissa upplever att huden blir torr och att huden blir stressad av strålningen från skärmen. Så fort du känner att huden börjar bli stram ska du spraya ansiktet med en bra och återfuktande ansiktsspray. Då blir huden som ny igen.

2. Vrid av värmen i duschen
Hur skönt den än är att ta varma duschar när det är kallt och ruggigt ute så blir din hud uttorkad. Varmt vatten torkar ut huden, eftersom värme löser fett. Duscha lite svalare och din hud kommer att tacka dig.

3. Använd en bra ansiktsolja
När det är kallt och blåsigt ute är det bra att investera i en bra ansiktsolja som återfuktar och lugnar huden. Ansiktsoljan ger en mer djupverkande återfuktning än ansiktskrämer. Den innehåller inte heller något vatten, perfekt under vintermånaderna.

4. Undvik att fukta huden innan du går ut
Att använda vattenbaserade och fuktgivande krämer i ansiktet innan du går ut i minusgrader är ingen bra idé. Vattnet kyler ner ansiktet och torkar istället ut huden än ger den återfuktning. Smörj dig istället ordentligt innan du går och lägger dig eller smörj dig i god tid innan du går ut i kylan.

5. Drick vatten
Detta vet du förmodligen redan men det tål att upprepas, för din egen skull och för din huds skull. Drick vatten! Varenda gång du känner dig törstig ska du dricka vatten och helst två liter om dagen. Din hud kommer bli mycket starkare.

6. Byt rengöring
Om du har torr hud kan det vara din rengöringsprodukt som är boven i dramat. Har du en torr hud ska du inte tvätta dig med en rengöringsprodukt som löddrar. Använd istället oljebaserade produkter eller naturliga oljor som kallpressad mandelolja, olja löser upp fett och smuts. Effektiv mot sminkrester och skonsam mot huden.

7. Omega3
Omega3 är ett fleromättat fett som hjälper huden att hålla sig stark och återfuktad. Fettet finns bland annat i fet fisk som makrill och lax, men också i avokado. Genom att regelbundet äta fet fisk och avokado så håller du huden återfuktad. Vill du ge huden en extra boost kan du tillsätta extra omega3 via kosttillskott.

8. Skrubba
Om du har en torr hy och du har testat alla krämer som finns men ingenting hjälper? Då får du ställe dig frågan; när skrubbade jag ansiktet senast? Om det var längesen du gjorde det så applicerar du krämerna ovanpå döda hudceller och går inte ner i huden. Badda ansiktet med vatten och ta sedan en blöt en handduk och skrubba med små cirkelrörelser i ansiktet. Skölj av ansiktet när du är klar. Tänk på att huden i ansiktet är känsligt så ta det försiktigt.

Om inga av dessa tips faller dig i smaken så kan du testa att göra någon av dessa hemgjorda fuktmasker som passar perfekt för dig med torr hy.

1. Ansiktsmask med olja

1. Ansiktsmask med olja

Blanda tre delar olivolja extra virgin med en del ricinolja, värm blandningen en aning. Applicera på ansiktet och vira in ansiktet i en varm handduk. Låt det sitta tills oljan sjunkit in i huden. Denna mask gör huden mjuk och reparerar huden.

Foto: Pexels

Nästa bild
2. Avokadomask

2. Avokadomask

Blanda avokadoköttet från en avokado med kvarg, addera en tesked honung. Applicera på de riktigt torra partierna och låt verka en stund och skölj.

Foto: Pexels

Nästa bild
3. Mangomask

3. Mangomask

Blanda mangoköttet från en mango med en tesked honung och tre teskedar olivolja. Applicera i hela ansiktet och låt verka i en timme, denna mask återfuktar huden och ger den lyster.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!