Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Så tar du hand om grått hår – 8 tips

De små grå inslagen i håret kan göra entré i vitt skilda åldrar. Hos några tar det lång tid men vissa märker av det redan i slutet av 20-åren. Är du på väg att få grått hår så är det några saker som är extra viktiga att tänka på, nedan listar vi vilka!

Foto: Instagram @burtonregina/@greceghanem

Fler och fler struntar i att färga bort det grå och låter det istället bli till vackra slingor eller en helt och hållet silverglänsande frisyr. Grått hår kan vara riktigt vackert men det är viktigt att sköta om det på bästa sätt. Gråa hår har nämligen en annan typ av kvalitet och därför lite andra behov än ditt tidigare hår. Nedan delar vi med oss av några knep som får ditt grå hår att gnistra!

  • Rätt produkter

Det har stor betydelse att man använder sig av rätt borste och för ett grått hår funkar en borste med svinborst extra bra. Svinborsten fångar bland annat upp hårets naturliga oljor och fördelar dem över hela håret, då grå strån har ett extra stort behov av fukt. Grått hår kräver därför också ett starkare spray och hårdare vax när det friseras. Då den grövre strukturen gör att håret lättare blir torrt är ett fuktgivande schampo och balsam att rekommendera och en inpackning ett par gånger i månaden.

  • Glöm inte hårolja

Då det grå håret behöver mer fukt kan det vara en god idé att införa hårolja i din hårvårdsrutin. Ta några droppar och massera försiktigt in i topparna när det är blött.

  • Färga in det grå

Vill du låta ditt grå hår växa ut efter en färgning kan du börja med att slinga håret grått i omgångar. På så sätt slipper du den skarpa kanten från utväxten och på bara några gånger kan du få håret infärgat grått i en nyans som smälter ihop med din naturliga hårfärg.

  • Mindre pigmenterade produkter

För att undvika gula pigment kan du använda dig av silverschampo. Men använder du dig av produkter med lila eller blå pigment flera gånger i veckan kan det dock slå över och göra håret lila eller blått. Varva därför ditt silverschampo med ett annat schampo och boosta gärna dina grå strån med en återfuktande inpackning regelbundet. Silverschampot kan användas cirka tre gånger i månaden och ger håret en jämn, kall och skimrande ton. Låt det verka i tio minuter innan du sköljer ur.

  • Skydda håret när du badar

Glöm inte att även håret behöver solskydd. Klor kan ha en tråkig inverkan på håret och få det att se livlöst ut och saltvatten kan istället leda till gula toner. Skydda med ett miljövänligt balsam som du har i fuktigt hår innan du badar. Se bara till att det inte är skadligt för miljö och natur.

  • Undvik frottéhandduk

En frottéhandduk har god absorberingsförmåga men kan faktiskt orsaka skador på ditt hår om du gnuggar för mycket. Satsa hellre på en mikrofiberhandduk eller en gammal t-shirt.

  • Använd inte produkter med alkohol

Då alkohol är uttorkande och grått hår har ett extra stort behov av näring och fukt bör du undvika dessa produkter. Byt mot alkoholfria alternativ och satsa på olja!

  • Använd rätt örngott

Grått hår är skört och går lättare av. Bomull eller flanell kan faktiskt slita på håret och de suger även åt sig av olja och kan därför riskera att torka ut ditt hår. Satsa istället på ett sidenörngott som är betydligt snällare mot dina hårstrån.

Källa: Healthy Wife, Lyko

Borste - Mason Pearson KÖP

Borste - Mason Pearson

Pris: 2 295 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hårborste - Iris Hantverk KÖP

Hårborste - Iris Hantverk

Pris: 200 kronor.

KÖP

Nästa bild
Restore Shampoo och balsam - Living Proof KÖP

Restore Shampoo och balsam - Living Proof

Ett vårdande shampoo som återfuktar och underlättar stylingen.

Ett vårdande balsam som ger mjukhet, glans och underlättar stylingen.

Pris: 499 kronor.

KÖP

Nästa bild
Original Oil Treatment - Moroccanoil KÖP

Original Oil Treatment - Moroccanoil

Vårdande oljebehandling för alla hårtyper! Med denna marockanska olja för hår får du en revolutionerande kraftfull hårolja, likväl för fint samt grovt hår som behöver vård och näring.

Pris: 349 kronor.

KÖP

Nästa bild
Gold Lust Nourishing Hair Oil - Oribe KÖP

Gold Lust Nourishing Hair Oil - Oribe

Denna lyxiga, lätta olja absorberas direkt för att återställa hårets fulla glans. De underbart doftande dropparna med extrakt från jasmin, edelweiss, litchi, sandelträ, svarta vinbär, bergamott och argan tränger djupt in i varje hårstrå för att ge intensiv näring, mjukhet och styrka som vårdar och ger en underbar lyster. Gör underverk för torrt, skadat och färgat hår. Som flytande guld.

Pris: 450 kronor.

KÖP

Nästa bild
True Soft Hair Oil - maria nila KÖP

True Soft Hair Oil - maria nila

En vårdande arganolja som mjukgör, återfuktar och stärker håret.

Pris: 279 kronor.

KÖP

Nästa bild
No Yellow Shampoo - Fanola KÖP

No Yellow Shampoo - Fanola

Innehåller violetta pigment och är passande för grå och ljusblonda hår. Den tonar ner oönskade gula nyanser på grått, blonda eller slingade hår.

Pris: 99 kronor.

KÖP

Nästa bild
Silver Shine Silver Shine Paket - milk_shake KÖP

Silver Shine Silver Shine Paket - milk_shake

Schampo för blont hår för neutralisering av gula toner.
Schampo Milk Shake Silver Shine rensar hårbotten effektivt , rengör håret noggrant och ger tillbaka hårets naturliga skönhet.

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild
Resistance Ciment Thermique - Kérastase KÖP

Resistance Ciment Thermique - Kérastase

Näringsgivande och värmeskydd.

Pris: 224 kronor.

KÖP

Nästa bild
Young Again Masque - Kevin Murphy KÖP

Young Again Masque - Kevin Murphy

Hårinpackning!

Stärkande och mjukgörande anti-age-kur med ingredienser som imortelle & baobab.

Pris: 329 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sidenörngott - Soft Cloud KÖP

Sidenörngott - Soft Cloud

Pris: 399 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hair Turban Lisse Luxe White - Aquis KÖP

Hair Turban Lisse Luxe White - Aquis

Få håret att torka snabbare!

Den extremt skonsamma handduken passar alla hårtyper, men är idealisk för lockigt, fint och skadat hår.

Pris: 360 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!