Skönhet

Ansiktsmask med chiafrön – allt du behöver veta

Hemmagjorda ansiktsmasker har tagit över TikTok, men håller de verkligen vad de lovar? Vi tar en närmare till på en av de senaste trenderna: ansiktsmask med chiafrön.

Foto: Shutterstock

Precis som den populära hemmagjorda linfrö-ansiktsmasken har ansiktsmasker med chiafrön blivit stort på TikTok på senare tid. Frågan är bara: Är de så välgörande för huden som det påstås? Här är allt du behöver veta om trenden!

Hur gör man ansiktsmask med chiafrön?

Ansiktsmasken består av chiafrön blandade med vatten eller mjölk, och ibland andra ingredienser som exempelvis honung. Blandningen får stå ett tag medan fröna sväller, sedan appliceras den på huden där den får verka en stund innan den sköljs av med kallt vatten.

Enligt de frälsta kan ansiktsmasken minska både rödhet och akne, samtidigt som den ger huden en fantastisk lyster.

@erajzaidi1 Viral korean skin brightening mask 💗 #foryoupage #skincare #koreanmask #koreanskincare #diymask #diyskincare ♬ Khayaal – Talwiinder & NDS

Funkar ansiktsmask med chiafrön?

Ridah Syed, senior medicinsk estetiker på Skinfluencer, förklarar för Marie Claire att även om chiafrön innehåller både antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper så är det “bättre att få i sig omega-3-fettsyror [genom sin kost] än att placera en chiafröbaserad mask i ansiktet”.

Hon tillägger att “65 % av alla människor har någon form av känslighet för mjölk, så att applicera det som en ansiktsmask ökar risken att få en form av allergisk reaktion”. Dessa reaktioner kan bestå av saker som rodnad, inflammation eller utslag.

Det sägs också att mjölk är bra för hudbarriären, men om detta är din prioritet är det bättre att använda sig av en bra ansiktskräm.

“Att [hemmagjord hudvård] blir viral på TikTok innebär inte att det inte kommer irritera din hud”, säger Syed, och påminner om att hemmagjorda ansiktsmasken kan trigga hudproblem som till exempel eksem.

Slutligen: Om du trots allt vill prova att göra en ansiktsmask med chiafrön, se till att använda dig av färsk mjölk! Risken för en reaktion ökar nämligen om man använder sig av sur mjölk, eftersom denna har en högre mjölksyrahalt.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!