Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Bästa parfymerna med vanilj – 17 favoriter

Visste du att vanilj är en av världens i särklass mest älskade dofter? Vi listar sjutton ljuvliga parfymer med doften vi aldrig tröttnar på!

Det är knappast konstigt att vanilj är ett vanligt förekommande inslag i parfym: det finns nämligen få dofter som åtnjuter samma popularitet världen över!

Världens mest behagliga doft

Anledningen till att så många människor älskar vanilj beror troligtvis på att den är vanligt förekommande i efterrätter och sötsaker. Förkärleken till denna smaksättare tycks inte skilja sig nämnvärt mellan länder: i en studie från 2022 utsågs vanilj till “världens mest behagliga doft” efter att personer från vitt skilda kulturer fått rangordna tio olika aromer.

Millenials förknippar ofta vanilj med de sockersöta produkter som dominerade marknaden under tidigt 2000-tal. Om du är en av dem kan vi lugna dig med att dagens vaniljparfymer har en betydligt mer mogen framtoning än de Y2K-dofter som många av oss växte upp med!

Ett exempel på detta är den raffinerade Kayali Vanilla 28 Eau de Parfum som har tagit över skönhets-TikTok under de senaste månaderna – en parfym som har blivit så uppmärksammad att den påstås vara orsaken till att hashtaggen #vanillaperfume numera har flera hundra miljoner visningar på plattformen.

Kayalis Vanilla 28 är dock inte den enda vaniljparfymen som är värd att kolla in om du är sugen på en sensuell vaniljdoft: andra favoriter är den ikoniska Chanel No.5, den beroendeframkallande och förföriska Black Opium från Yves Saint Laurent och den omsorgsfullt producerade Vanilla Milk Eau de Parfum från Ellis Brooklyn

Du hittar våra toppval längst ned i denna artikel!

Bästa Vaniljparfym Herr

Är du ute efter en vaniljparfym till honom rekommenderar vi Le Male från Jean Paul Gaultier, Boss Bottled från Hugo Boss och Pure XS från Rabanne!

Chanel No.5 edp - Chanel KÖP

Chanel No.5 edp - Chanel

En av världens mest ikoniska dofter och har varit ett självklart val för kvinnor världen över sedan 1921. Med sin unika blandning av ros, jasmin, bergamott och sandelträ skapar den en mjuk och feminin atmosfär som är helt upplyftande. Den hållbara formulan skapar en långvarig doft som kan njutas hela dagen.

Pris: 1 103 kronor.

KÖP

Nästa bild
Deep dark vanilla edp -  D.S. & Durga KÖP

Deep dark vanilla edp - D.S. & Durga

Deep Dark Vanilla från D.S. & Durga är en oemotståndlig doft som hyllar den djupa och intensiva vaniljabsoluten i all dess rostade prakt. Den rika och rökiga vaniljen är en av de mest fascinerande ingredienserna inom parfymvärlden. Med sin förmåga att diskret smälta samman med andra dofter på ett sätt som syntetisk vanilj inte kan matcha, skapar denna doft en unik och förförisk upplevelse.

Pris: 1 900 kronor.

KÖP

Nästa bild
Boss Alive Eau de Parfum for Women - HUgo Boss KÖP

Boss Alive Eau de Parfum for Women - HUgo Boss

What makes you feel ALIVE? Varje kvinna har ett eget svar på den frågan. Boss Alive Eau de Toilette bjuder in kvinnor att fira livets enkla nöjen – de små ögonblicken av samhörighet, glädje och lycka. Den lätta och livfulla doften BOSS ALIVE Eau de Toilette blandar mjuka och delikata noter och efterlämnar ett spår av glädjefylld energi.

Gnistrande friska toppnoter tillsammans med magnolia utstrålar glädje, medan ett blommigt hjärta av arabisk jasmin lyfter fram ett feminint stråk. Den kontrasterande basen blandar tränoter med tydlig salvia och mossa som ger ett löfte om självförtroende och styrka.

Glasflaskan pryds av detaljer i roséguld medan den mjuka och delikata rosa parfymen fångar ljuset och reflekterar den glada karaktären hos ALIVE Eau de Toilette.

Pris: 751 kronor.

(Rek pris: 1 065 kr)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Goddess Eau de Parfum - Burberry KÖP

Goddess Eau de Parfum - Burberry

Den inre kraften. Burberry Goddess berättar en historia om att upptäcka sig själv. Den nya kampanjen följer Emma Mackey och en flock lejoninnor. Emma utstrålar självförtroende, styrka och vänlighet och förkroppsligar andan i Burberry Goddess Eau de Parfum.

Pris: 1 320 kronor.

KÖP

Nästa bild
Vanilla | 28 - Eau de Parfum - KAYALI KÖP

Vanilla | 28 - Eau de Parfum - KAYALI

Fånga sinnena med VANILLA | 28, ett mästerverk av raffinerade och kultiverade nyanser. En gammal traditionell förening av krämig jasmin och rik madagaskisk vaniljorkidé drar fram den söta mjukheten från brasiliansk tonka. Vackert balanserade orientaliska noter av mysk, amber, patchouli och brunt socker utgör den förnämliga träbasen i denna helt sublima doft.

Pris: 1 299 kronor.

KÖP

Nästa bild
Devotion Eau de Parfum - Dolce & Gabbana KÖP

Devotion Eau de Parfum - Dolce & Gabbana

Dolce&Gabbana Devotion Eau de Parfum-doften är en sensorisk resa – förförisk och lugnande – som är kapabel att framkalla den positivitet som Dolce&Gabbana värdesätter, vilket symboliseras av det ikoniska Sacred Heart-emblemet. En doftskapelse av utsökta kontraster, ljusa toppnoter och sensuella basnoter.

Pris: 655 kronor.

(Rek pris: 955 kr)

KÖP

Nästa bild
Vanilla Milk Eau de Parfum - Ellis Brooklyn KÖP

Vanilla Milk Eau de Parfum - Ellis Brooklyn

Vanilla Milk använder återvunnet kakaoskalextrakt – skalen från rostade kakaobönor. Dessa återvinns och kakaoskalsresinoiden utvinns. Denna doft är till 98,1 % biologiskt nedbrytbar. 91,4 % av ingredienserna i denna vackra doft är tillverkade med grön kemi. 20,8 % av ingredienserna i VANILLA MILK tillverkas med förnybart kol. Parabenfri, ftalatfri, grymtfri och vegansk. Varje doft är omsorgsfullt skött från produktionsstart till slut. Den här flaskan består av glas och kan återanvändas eller återvinnas. Avlägsna locket och alla spraydelar, inklusive doppröret. Skölj ur glasdelen och återanvänd eller återvinn. Tillverkad i USA.

Pris: 1 399 kronor.

KÖP

Nästa bild
Vanilla vibes edp - Juliette Has a Gun KÖP

Vanilla vibes edp - Juliette Has a Gun

Kombinationen av de två motsatserna: den varma naturliga vaniljen med det färska havssaltet som transporterar vaniljen till en mineraldimension… Långt ifrån att vara överväldigande, blir vaniljen plötsligt… Mer atmosfärisk, mer elegant…Uttrycket av en sensuell, kraftfull och fri kvinnlighet. Vanilla Vibes är en hymn till äventyr och frihet.

Pris: 1 399 kronor.

KÖP

Nästa bild
Orchidee Vanilla - Van Cleef KÖP

Orchidee Vanilla - Van Cleef

Orchidee Vanilla Edp är en Eau De Parfum med otaliga fasetter av vanilj och är intensivt beroendeframkallande. Mjuk och varm. Insvept i träiga-, blommiga- och fruktiga noter som omsluts av fängslande mysk. En sensuell, absolut och förförande doft. Efter den friska och fruktiga öppningen från Mandarin och Litchi är noterna i mitten omgivna av blommiga, sensuella ackord (Violet, Bulgarian Rose). Basnoten av Virginia Cedar Wood är inbäddad i Vanilla Absolute tillsammans med balsamico och musky blommor.

Pris: 1 381 kronor.

(Rek pris: 1 790 kr)

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Vanille Antique - Byredo KÖP

Vanille Antique - Byredo

Byredos serie Night Veils är en kollektion bestående av djupa, mörka och fylliga parfymextrakt med hög koncentration, där endast någon droppe räcker för att skapa en känsla av njutning hela dagen. Baserade på rena ingredienser som är särskilt utvalda och som tar den olfaktiska upplevelsen till nya nivåer.

Vanille Antique cirkulerar kring den aromatiska, sensuella och söta doftnoten vanilj, en gourmand-not med en historia som sträcker sig långt tillbaka tiden och där värdet på kryddan ansetts vara högre än guld. Vanille Antique är dock inte en vanlig vanilj-doft, utan här kan man förvänta sig det oväntade. Den så vanliga sötheten som annars är förknippad med kryddan bryts av med jordnära och mörka toner av kashmirträ, cistus (solvända) och mysk skapar en berusande doftupplevelse.

Pris: 3 170 kronor.

KÖP

Nästa bild
Fucking Fabulous EdP - Tom Ford KÖP

Fucking Fabulous EdP - Tom Ford

Explicit. Exklusiv. Sagolik. Dekadent orientaliskt läder med en berusande magnetism fångar in en flyktig bris. Tom Ford Private Blend Fucking Fabulous som väcker associationer till väldigt intima ögonblick där fantasi blir till verklighet kan bara beskrivas på ett sätt. Namnet säger allt.

Doften inleds med bestämda noter av brokbladig salvia och fräsch lavendel som med ett aromatiskt förspel kräver fullständig uppmärksamhet. Livliga noter av bittermandel och vanilj tillför läderhjärtat en fyllig textur. Med orrisrot från irisblomman tillsatt med givmild hand imponerar den eleganta italienaren med sin fylliga, förföriska kropps utsökta skönhet. Doftens huvudnoter utgörs av beroendeframkallande tonkaböna och extravagant läder samtidigt som undertoner av ambra skapar en varm resonans. Inslag av lätta, ljusa träsorter ger ett stilsäkert uttryck av ultimat lyx med en krämig finish.

Vänligen notera att doftens namn innehåller ett väldigt explicit uttryck. Detta framgår av flaskans etikett.

Doftnoter: Bittermandelolja, tonkaresinoid, orrisackord, kashmirackord, läderackord, olja av muskatellsalvia

Pris: 2 370 kronor.

KÖP

Nästa bild
Alien Goddess Eau de parfum - Mugler KÖP

Alien Goddess Eau de parfum - Mugler

Alien Goddess, den nya doften för kvinnor skapad av MUGLER. En gudomlig floral oriental woody eau de parfum. Ett heligt löfte om femininitet och hopp. I en tid då människor söker efter ljus i mörkret, banar denna solgudinna vägen.

En doft som skänker harmoni i kropp och själ hos kvinnan som bär den. Omsluten av en mystisk och glödande utstrålning är Alien Goddess solgudinna redo att skänka omvärldens hennes magi.

Pris: 627 kronor.

(Rek pris: 995 kr)

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Donna Born In Roma EdP - Valentino KÖP

Donna Born In Roma EdP - Valentino

Den nya doften Valentino Donna Born in Roma är en nytolkning av kvinnligheten i en helt ny doft: En florientalisk Haute Couture-doft som har moderniserats med en överdos av tränoter.

Donna Born in Roma baseras på en trio av jasminblommor som har valts ut bland de bästa arterna i världen. Denna feminina och moderna doft innehåller bourbon-vanilj och är boostad med en touch av rosépeppar och en träaktig, animalisk överdos som skapar en djärv och oväntad twist.

Det är en sofistikerad och modern doft som är inspirerad av Rom, staden där elegans och modernitet flätas samman, där klassicismen förhöjs av en sjudande och edgy livsstil

Pris: 938 kronor.

KÖP

Nästa bild
Libre EdP  - YSL KÖP

Libre EdP - YSL

Parfymen för den starka, modiga och fria kvinnan som experimenterar med sin frihet.

Den första blommiga lavendeldoften. Spänningen mellan den sensuella apelsinblomman från Marocko och den franska lavendelns styrka, mixat med en feminin twist. Ett unikt doftspår av frihet.

Flakongens design är inspirerad av haute couture med sina skarpa vinklar och en lyxig oversizedetalj. Den ikoniska Cassandra-logotypen är böjd och fäst i glaset som en juvel. Sexiga guldkedjor och ett asymmetrisk svartlackerat lock förstärker känslan.

Doften av frihet.

Toppnoter: Mandarinolja, petit grain-olja, lavandinolja från Frankrike och ett stråk av svarta vinbär

Mellannoter: Lavendelolja, arabisk jasmin, jasmin grandiflorum och essens från apelsinblommor

Basnoter: Vaniljextrakt från Madagaskar, cederträolja, ambraackord och mys

Pris: 895 kronor.

KÖP

Nästa bild
Replica Jazz Club EdT - Maison Margiela KÖP

Replica Jazz Club EdT - Maison Margiela

Pris: 1 240 kronor.

KÖP

Nästa bild
Black Opium Eau De Parfum - Yves Saint Laurent KÖP

Black Opium Eau De Parfum - Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent Black Opium Eau de Parfum. Den mycket beroendeframkallande feminina doften från Yves Saint Laurent. En fascinerande och förföriskt berusande doft med öppningsnoter av adrenalinrikt kaffe och den söta sensualiteten hos vanilj lutar sig mot mjukheten hos vita blomster för en modern, ung och livfull fängslande doft. Få din egen dos av denna bestseller doft.

Pris: 616 kronor.

(Rek pris: 1 000 kr)

Finns även hos Elle!

KÖP

Nästa bild
Love don't be shy - Kilian KÖP

Love don't be shy - Kilian

Pris: 2 740 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!