Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Blek tänderna hemma – så går du tillväga

Är du en av dem som är sugen på att göra upp med gamla kaffefläckar och andra missfärgningar på tänderna? På många håll ser vi bländande vita leenden, och många drömmer om fixa till nyansen litegrann. Hemmablekningarna har ökat explosionsartat de senaste åren, men är det verkligen säkert att göra det hemma? Nedan får du svaret.

Foto: Unsplash

Genom att bleka tänderna hemma kan du komma undan lite billigare och det blir plötsligt också mycket mer tillgängligt. Men hur säkert är det? Även om man önskar en vitare nyans vill man ju inte riskera att skada emaljen. Vilka sätt kan man använda och hur går man tillväga?

Orsaken till missfärgningar

Missfärgade tänder kan bero på en rad faktorer, det kan vara medfött och alltså helt utan orsak, det kan bero på att emaljen blivit skadad men det vanligaste är maten du äter och det du dricker. Tomat, kryddor, kaffe, te, rödvin och blåbär, snus och rökning kan alla vara bovar i dramat.

Bleka hos tandläkaren eller hemma?

Den största skillnaden på hemmablekning och klinikblekning är att du blir klar på ca två timmar på kliniken och med hemmablekning håller du på i flera dagar.

Så fungerar tandblekningen

Tandblekningen ändrar pigmentet i tanden och det är därför viktigt att inte göra det för ofta. Tänder kan bli väldigt vita, och bäst effekt får du med en kombinerad klinikblekning och lite efterföljande hemmablekning. Det finns dock bieffekter som ilningar, skör emalj och tillfälliga frätskador på tandköttet.

Olika metoder för tandblekning

På klinik bleker du tänderna på plats med hjälp av utbildad personal och det tar några timmar. När det gäller hemmablekning finns det en uppsjö av varianter och det tar ca två veckor. Antingen gör du anpassade skenor hos din tandläkare som du sedan fyller med blekgel och använder hemma. Det finns också varianter med färdigfyllda skenor, varianter där du penslar på blekingen och tejpremsor som klistras på tänderna. För att minimera riskerna för skador på tandköttet och tänderna är det viktigt att följa anvisningarna noga.

Detta bör du tänka på inför en blekning

Innan blekning är det viktigt att ha gjort en tandläkarundersökning för att se att det inte finns några hål i tänderna. Tänderna bör vara rengjorda från tandsten och missfärgningar. Följ sedan anvisningarna noggrant om du bleker hemma, och blek absolut inte längre än rekommenderat. Det är viktigt att inte skölja med fluor innan eller under blekningen. Undvik även färgad mat och dryck och köp hem en bra tandkräm mot missfärgningar.

Så länge håller en tandblekning

Hur länge resultatet håller i sig beror lite på hur väl du sköter om dina tänder. Använder du en bra tandkräm och undviker allt för stora intag av färgad mat, rökning och snus så kan blekningen hålla i flera år!

Källa: Lyko

Tandblekning - Warpaint KÖP

Tandblekning - Warpaint

100% naturlig tandblekning som skonsamt bleker missfärgningar och polerar tänderna.

Pris: 316 kronor.

(Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild
Starter Kit - Dentway KÖP

Starter Kit - Dentway

Smart kit med en tandskena som du själv anpassar efter din käke. Forma skenan i varmt vatten och blek enkelt genom att ha den på dig i 20 minuter. Smart! Produkten ger resultat redan efter första användningen och resultatet är varaktigt. Tandblekningen är vegansk och inte djurtestad.

Pris: 495 kronor.

Finns även hos Meds – Pris: 358 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
White Strips - Dentway KÖP

White Strips - Dentway

Tejpremsor som du klistrar på tänderna och låter sitta i 20-30 minuter. Flera som testat rapporterar att det syns en skillnad. Du får 14 strips för övre tandraden, lika många för nedre. Bäst resultat ger daglig behandling under sju dagar.

Pris: 445 kronor.

Finns även hos Meds – Pris: 342 kronor.

KÖP

Nästa bild
Start Peroxidfri Tandblekning - ConfidentSmile KÖP

Start Peroxidfri Tandblekning - ConfidentSmile

ConfidentSmile hjälper dig att bleka tänderna snabbt, säkert och effektivt. Resultatet syns redan efter 3-5 behandlningar.

Pris: 359 kronor.

KÖP

Nästa bild
Instant Teeth Whitening 2 - iWhite KÖP

Instant Teeth Whitening 2 - iWhite

Populär tandblekning att använda hemma som säljs bland annat på apotek. Enkla skenor som du använder 20 minuter om dagen och de kan bleka tänderna upp till 8 nyanser vitare. Funkar lika bra för över- och underkäken.

Pris: 218 kronor.

KÖP

Nästa bild
Tandblekningpenna - Dentaworks KÖP

Tandblekningpenna - Dentaworks

Om du redan har blekt tänderna och vill behålla resultatet eller bara göra en liten uppfräschning är en tandblekningspenna, som den här från Dentaworks, rätt produkt. Du penslar pennan på tänderna och låter gelen verka i två minuter. Använd flera gånger om dagen om du vill ha resultat snabbare eller två gånger per dag i en till två veckor. Enkelt och skonsamt!

Pris: 399 kronor.

KÖP

Nästa bild
Pure Shine Whitening Strips - Ekulf KÖP

Pure Shine Whitening Strips - Ekulf

Ger ett vitare leende på 14 dagar (synligt resultat efter bara några appliceringar). Blekningsremsorna är enkla att använda och för bästa blekningseffekt upprepas behandlingen varannan månad. Den aktiva ingrediensen är PAP (Phthalimido peroxy caproic acid). Ett unikt blekningsmedel för kosmetik med överlägsen blekningsförmåga på tandfläckar. Antibaktriell påverkan (långvarig minskning av bakterier i munnen). Anti-plack effekt och motverkar dålig andedräkt.

Pris: 224 kronor.

KÖP

Nästa bild
Teeth Whitening Touch Up Pen - Simplesmile KÖP

Teeth Whitening Touch Up Pen - Simplesmile

Tandblekningspenna ger dig vitare tänder enkelt och snabbt. Inga munskenor behövs, blekgelen sjunker in i tänderna och bleker inifrån och ut.

Pris: 236 kronor.

(Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild
Perfect White 2 in 1 Whitening Kit - Beverly Hills Formula KÖP

Perfect White 2 in 1 Whitening Kit - Beverly Hills Formula

Snabbverkande remsor för tandblekning med penna formulerade med professionell blekningsingrediens PAP och Aktiverat kol för att få fram en oslagbar kombination av aktiva ingredienser för att bleka tänderna snabbt. Med kokosnötsolja, minskar produkten uppbyggnaden av plack och hjälper till att avlägsna skadliga bakterier i munnen. Säker och enkel applikation med professionella resultat.

Pris: 383 kronor.

(Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild
THERAPY Whitening teeth masks - Smile Lab KÖP

THERAPY Whitening teeth masks - Smile Lab

Innovativ och komplett 14-dagars skönhetsbehandling för ditt leende. Den nya THERAPY-serien är formulerad med #SMILETHERAPY, en unik kombination av ingredienser som tillsammans ger dig ett vitt, friskt och vackert leende

Pris: 471 kronor.

(Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!