Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Därför behöver du D-vitamin som kosttillskott och i hudvård

Har du koll på alla fördelar med D-vitamin? Vi berättar allt du behöver veta om solskensvitaminet och listar våra favoritprodukter nedan!

Foto: Pexels

D-vitamin är egentligen inte en vitamin utan ett hormon som bildas av kroppen när den exponeras för solen. Processen involverar njurar, lever och keratinocyterna i huden. Den behövs bland annat för att stärka immunförsvaret, förebygga benskörhet och för att kunna ta upp kalcium och fosfat som i sin tur behövs för att stärka tänder och skelett.

Vilken styrka ska man ha på D-vitamin?

Vi som lever på det norra halvklotet har av naturliga skäl svårare att fylla på tillräckligt med D-vitamin under vinterhalvåret. Av den anledningen behöver man äta livsmedel som innehåller D-vitamin och helst också komplettera med kosttillskott. Enligt livsmedelsverket bör du få i dig 10 mikrogram per dag och 20 mikrogram om du är över 75 år eller inte exponeras för solen.

Ett extra skydd

Vill du få i dig lite extra D-vitamin bör du satsa på fet fisk som lax, sill och makrill. Även ägg, D-vitaminberikade mjölkprodukter, växtdryck och matfettsblandningar är viktiga källor. När det kommer till hudvård med D-vitamin kan den inte ersätta D-vitaminrik kost eller tillskott men den kan ge ett extra skydd och stärka huden. Vitaminet stimulerar även hårsäckarna och kan hjälpa din hårväxt.

Antiinflammatoriskt och åldersförebyggande

Anledningen till att hudvårdsprodukter med D-vitamin har blivit populära är att de både minskar inflammationer och faktiskt kan hjälpa huden att reparera sig själv. Som om detta inte vore nog fungerar D-vitamin som en antioxidant, något som gör vitaminet till en åldersförebyggande ingrediens i hudvård.

Här är några av de goda effekter som D-vitamin genom kosttillskott eller en hudkräm har:

  • Goda resultat på psoriasis och eksem, särskilt när det gäller att minska flagnande och kliande
  • Hjälper huden att återhämta sig efter solbränna eller sår
  • Goda effekter på inflammerad acne och rosacea
  • Kan motverka solskador och förtida åldrande

Spana in våra favoritprodukter med D-vitamin nedan!

Källa: Lookfantastic, Skincity

Vitamin D3 2200 IU - Solgar KÖP

Vitamin D3 2200 IU - Solgar

En dos om en om dagen bidrar till:
• normalt fungerande immunsystem
• underhåll av normalt skelett och normala tänder
• normalt upptag av kalcium och fosfor
• normala kalciumnivåer i blodet
• underhållet av normal muskelfunktion

Pris: 179 kronor.

Finns i större förpackning här!

KÖP

Nästa bild
D3-vitamin 2000 IE - Holistic KÖP

D3-vitamin 2000 IE - Holistic

Ett dagligt tillskott av solvitaminen, D-vitamin. Kapslarna innehåller D-vitamin i formen kolekalciferol som har utvunnits ur fett från fårull. Kapseln är vegetabilisk och består av cellulosa framställt från träd.

Pris: 219 kronor.

KÖP

Nästa bild
Bedtime Beauty Boost - Oskia KÖP

Bedtime Beauty Boost - Oskia

Nattcreme med lätt textur. Cremen är rik på antioxidanter, vitaminer och peptider som bygger upp huden och stärker den. Hyaluronsyra och fettsyror mjukgör och återfuktar på djupet, plumpar och minimerar ålderstecken. Huden upplevs jämnare med ny lyster. Passar en torr och/eller känslig hud.

Pris: 948 kronor.

KÖP

Nästa bild
Multi-Vitamin Infusion Oil - Murad KÖP

Multi-Vitamin Infusion Oil - Murad

Ansiktsolja med D-vitamin!

Återfuktar och minimerar uppkomsten av fina linjer och rynkor för en jämnare, mer förfinad hy. Den främjar en strålande, frisk glow och skyddar mot glåmighet och miljöfaktorer.

Pris: 767 kronor.

(Rek pris: 939 kr)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
D-force Vitalizing Body Creme - Beauté Pacifiques KÖP

D-force Vitalizing Body Creme - Beauté Pacifiques

Ger en effektiv, föryngrande kroppsbehandling samtidigt som huden tillförs naturligt D-vitamin. Lämplig att använda för personer som inte får tillräckligt med D-vitamin genom solljus och som önskar en uppstramning av huden på kroppen. Förutom naturligt D-vitamin innehåller balmen tre potenta A-vitamintyper som reparerar ålderförändringar och solskador, samt antioxidantrik E-vitamin som skyddar mot fria radikaler.

Pris: 499 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hydro Masque Exfolian - Dermalogica KÖP

Hydro Masque Exfolian - Dermalogica

2-i-1 fuktgivande och exfolierande 5-minutersmask som verkar utslätande och återställer optimal fukthalt för en mer hälsosam hud. Innehåller bambu som är rik på hudvårdande mineraler och verkar effektivt men ändå skonsamt exfolierande. De frisätts och aktiveras när masken masseras in. Tremellasvamp (snow mushroom) binder upp till 450 gånger sin vikt i vatten och bäddar in huden med fukt, antioxidanter och D-vitamin.

Pris: 789 kronor.

KÖP

Nästa bild
Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Face Serum - ST.Tropez KÖP

Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Face Serum - ST.Tropez

Tropiskt doftande brun-utan-sol-gel för ansiktet som inte behöver sköljas av och som ger en fin gyllene ton.

Efterliknar solens positiva effekter och aktiverar produktionen av D-vitamin utan de skadliga effekterna av UV-strålar. Innehåller hyaluronsyra, C-vitamin och extrakt från persikoblomma för att återfukta, ge lyster och skydda huden. 100% vegansk.

Pris: 239 kronor.

(Rek pris: 349 kr)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
VM multivitamin & mineraler - Puori KÖP

VM multivitamin & mineraler - Puori

Vegansk multivitamin med viktiga mineraler.

Utvecklat i samarbete med blogg- och kokboksduon Green Kitchen Stories med syfte att täppa till näringsluckor hos veganer och vegetarianer.

Pris: 313 kronor.

KÖP

Nästa bild
D-force dagcreme - Beauté Pacifiques KÖP

D-force dagcreme - Beauté Pacifiques

Lämplig att använda för personer som inte får tillräckligt med D-vitamin genom solljus. Cremen tillför huden naturligt D-vitamin (från avokado-olja) samt innehåller squalaneolja och tre potenta A-vitaminformer som reparerar åldersförändringar och solskador. Innehåller dessutom två E-vitamintyper som fungerar som anti-oxidanter.

Pris: 979 kronor.

KÖP

Nästa bild
Face Serum - KOLAI KÖP

Face Serum - KOLAI

Ansiktsserum med antiage-egenskaper som ger huden en fräsch föryngrad look. Innehåller antioxidanter och uppfriskande ämnen som E-Vitamin, Arganolja, Provitamin A, D-Panthenol och Folsyra. Applicera på ansikte och hals morgon och kväll innan du applicerar din dag- eller nattkräm.

100% vegansk!

Pris: 329 kronor.

KÖP

Nästa bild
D3 Vitamin 2500 - Elexir Pharma KÖP

D3 Vitamin 2500 - Elexir Pharma

Elexir D3-vitamin är ett kosttillskott med 2500 IE (62,5 µg) D3-vitamin per kapsel. D-vitaminet ligger i en bas av kokosolja för bästa möjliga upptag. D3-Vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus och eftersom solen under större delen av året och dygnet inte står tillräckligt högt i Norden så kan ett D-vitamin kosttillskott vara ett bra alternativ.

Pris: 129 kronor.

(Rek pris: 139 kr)

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!