Skönhet

Därför slutade hon färga håret – efter 20 år

Amanda Oxell hade färgat håret i två decennier när hon bestämde sig för att räkna ut hur mycket det kostat henne – och resultatet gav henne en riktig tankeställare.

Foto: Instagram @amandaoxell/Pexels

Amanda Oxell, digital strateg och kolumnist, driver ett Instagram-konto med över 30 tusen följare. På kontot lyfter hon allt från sexistiska reklamkampanjer till kvinnorevolutionen i Iran.

Lade 200 000 kronor på att färga håret

I september 2021 berättade Oxell för sina följare att hon hade bestämt sig för att sluta färga håret, något hon hade gjort regelbundet under många års tid:

“Härom veckan räknade jag ut att jag genom livet och fram till nu lagt över 200 000kr på att färga mitt hår ljusblondt och därför har jag nu gått tillbaka till min naturliga hårfärg. Och efter att ha varit ljusblond i 20 år kan jag säga att det känns väldigt… märkligt”, skrev hon.

Trots att det kändes ovant att sluta färga håret skrev Oxell att det var ett enkelt beslut – alternativet var ju att lägga “minst 200k till” på sitt hår.

“Blev förbannad”

I MåBra berättar Oxell att hon först blev förbannad när hon insåg hur mycket pengar hon hade lagt på att färga håret. Hon menar att det är skevt att kvinnor förväntas lägga ned höga summor på sitt utseende, vilket “gröper hål i våra plånböcker”.

“I början blev jag förbannad av tanken på att ha lagt de summorna på att färga håret och på att jag inte räknat på det tidigare”, säger hon. “Men sen tänkte jag på att jag blivit lärd att jag faktiskt ska göra såhär. Det är bra att inte vara så hård mot sig själv, jag försöker blicka framåt istället.”

Som en extra motivation bestämde Oxell sig för att investera de pengar som hon annars hade lagt på hårfärgning. I ett inlägg på Instagram uppmanar hon sina följare att göra detsamma:

“Sedan jag bestämde mig för att sluta färga håret i somras har jag sparat 12 000kr och lägligt nog vet jag nu vad jag ska göra med dem – investera. Och detta skriver jag ödmjuk inför att många aldrig skulle ha råd att lägga dessa pengar från första början, men till de av er som HAR det, join me why don’t you.” 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!