Skönhet

Det händer när du slutar använda fillers

Skönhetsingrepp blir allt mer vanligt förekommande och fillers är ett av de mest populära ingreppen. Men vad händer när man bestämmer sig för att sluta med fillers?

Foto: Pexels

Under pandemin har en ökning av skönhetsingrepp märkts av i många länder och Sverige är inte ett undantag.

Stor efterfrågan

“Vi har märkt en fortsatt stor och även ökande efterfrågan på ingrepp”, berättade plastikkirurgen Ulf Samuelson för SvD i en intervju 2021. “Det beror delvis på denna ‘zoom boom’ där människor sitter i videomöten och ser sig själva underifrån och upptäcker sådant de vill förändra.”

Något som blivit allt mer populärt under senare år är så kallade fillers, vars syfte är att förändra formen på till exempel läppar, haka eller näsa. Fillers ger dock inte ett permanent resultat utan behöver ofta underhållas en eller ett par gånger om året.

Så vad händer egentligen när man bestämmer sig för att sluta med fillers?

“Kan bli missformat”

“Tänjer du ut huden hela tiden så är det klart att kan det bli missformat när du sedan slutar med fillers. Det är samma sak som med huden på magen efter att man har fått barn”, säger Stina Klasson, överläkare i plastikkirurgi vid Skånes universitetssjukhus, till Wellness.

“Vissa blir helt platta på magen igen medan andra får saggig hud på magen efteråt. Det är sannolikt så även med läpparna om du fyllt ut dem jättemycket.”

Hon berättar även att faktorer som ålder och gener kan påverka hur väl huden återhämtar sig:

“Är du ung och har bra elasticitet i huden kommer det säkert återgå hyfsat till det normala men om du håller på att spruta in mycket fillers under lång tid är det klart att det blir konstigt med tiden. Det blir ärrbildningar i vävnaden efter att man vid upprepade tillfällen sprutat in fillers.”

Undvik billiga utlandsbehandlingar

Klasson berättar även att det finns en liten risk att bli blind vid användning av fillers som sprutas in nära ögat. Andra potentiella bieffekter är blåmärken, blödning och infektioner.

Hon poängterar vikten av att endast använda sig av seriösa kliniker med välutbildad personal, och när det kommer till fillers är de som innehåller Hyaluronsyra bäst. Billiga utlandsbehandlingar tycker hon att man ska undvika helt.

Källa: Wellness, SvD

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!