Skönhet

Det här kan hända om du inte tvättar dina sminkborstar tillräckligt ofta

Tvättar du dina sminkborstar och svampar varje vecka (om du ska vara helt ärlig)? Ehm nej… Du är långt ifrån ensam men det gör tyvärr inte saken bättre! Tvättar du dem inte tillräckligt ofta så förvandlas de snabbt till bakteriehärdar fullproppade med det sista du vill applicera på huden! Här listar vi fyra minst sagt otrevliga saker som kan hända om du inte tvättar dina sminkredskap tillräckligt ofta.

Foto: Pexels

1. Du kan få fet och oljig hy

Upplever du att din hy känns fet och oljig så kan det bero på dina sminkborstar. Faktum är att en fuktig miljö är en perfekt grogrund för bakterier och en sminksvamp eller sminkborste är expert på att suga upp överflödigt fett och orenheter så bakterierna kan växa fritt.

2. Du kan utveckla acne 

Har du fått acneliknande utslag så kan det bero på att en talgkörtelmynning utvidgats och fyllts med hudfett, bakterier och avstötta hudceller från dina sminkborstar.

3. Du kan få hudinfektioner som stafylokock

Den här vanliga hudinfektionen kan du faktiskt förebygga med god hygien och rena borstar men även enkelt smittas av från de motsatta. Om du tror att du drabbats av en hudinfektion så kan du uppleva problem med bölder och knölar som förvärras när du klämmer på dem och oftast smärtar en hel del. Du kan då behöva söka läkarhjälp men definitivt också ta en storstädning i necessären.

4. Du riskerar av bakterieinfektioner vandrar vidare i kroppen

Hudinfektioner (som den ovan) kan om du har riktig otur och dåligt immunförsvar vandra vidare från en finne och vidare in i kroppen. En som fått uppleva det är Australiensiskan Jo som lånade en sminkborste av sin vänninna som visade sig vara en bakteriehärd utan dess like. Det resulterade tragiskt nog i en kraftig bakterieinfektion i ryggen som gjorde Jo rullstolsbunden.

Så här rengör du bäst dina sminkborstar

Om du har borstar i syntetmaterial  så bör de tvättas med ljummet vatten och diskmedel.

Tvätta borstarna och penslarna varsamt och skölj dem mycket noga.

Lägg dem sedan på en handduk och låt dem självtorka.

Har du penslar i äkta hår så ska de tvättas med schampo och lite balsam. Precis som du tvättar ditt eget hår.

En bra checklista för dina sminkborstar 

1. Tvätta dina bortar och svampar minst varje vecka.

2. Köp många sminksvampar så har du alltid har en torr och ren till hands så du slipper ta en smutsig.

3. Förvara dina borstar i en rengjord necessär.

4. Tänk även på att tvätta händerna löpande under dagen och sprita tangentbordet och mobiltelefon-skärmen några gånger i veckan.

Källa: Hudguiden.se 

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!