Skönhet

Detoxa badrumsskåpet med Susanne Barnekow

Influencern och skönhetsbloggaren Susanne Barnekow har gjort sitt allra bästa för att koka ner sin kunskap till en ultimat hudvårdsguide. Följ med när Susanne guidar dig till hur du rensar bland dina produkter i badrumsskåpet, vilka ingredienser du bör kika efter och hur du kan tänka vad gäller hållbarhet.

Foto: Instagram/@susannebarnekow

Rensa badrumsskåpet

Rensa bort de produkter som inte förtjänar en plats i ditt badrumsskåp – börja med dem som passerat sitt bäst-före-datum. Du ska alltid kunna hitta en märkning med hur lång hållbarhet produkten har, det är ofta en bild på en burk med en siffra i sig, vilken motsvarar antalet månader produkten håller sig verksam från första gången du öppnat den.

Förpackningen är en annan sak att ha i åtanke – en produkt som är vakuumförpackad håller sig i regel längre medan en burk, som utsätts för syre och eventuellt även bakterier varenda gång du använder den, inte har lika lång hållbarhet.

När det kommer till farliga ingredienser så finns det inom EU strikta regelverk som ska säkerställa att våra hudvårdsprodukter är säkra att använda. Däremot kan man ju ha personliga preferenser eller känslighet för särskilda ingredienser, så som vissa alkoholer, parfym eller till och med naturliga oljor. Rensa ut de produkter som inte fungerat för dig och din hud och ge istället till en kompis som det funkar bättre för!

 

Vilka ingredienser ska man titta efter?

Retinol (A-vitamin) – kraftfull ingrediens som stimulerar och reparerar hudens elastin- och kollagenproduktion samt ökar cellförnyelsen. Den fungerar även jättebra mot acne då den reglerar talgproduktionen. Retinol är även en kraftfull antioxidant!

Niacinamide – stärker hudens elasticitet och bidrar därmed till mindre porer. Verkar även uppljusande, minskar fina linjer samt reducerar acne då den har en antiinflammatorisk effekt.

Antioxidanter –  fungerar genom att skydda nedbrytningen av hudens celler och bromsar därmed hudens åldrande. Här finns en mängd olika varianter men jag nämner några av de vanligaste.

C-vitamin – förbättrar kollagenet i huden vilket ger en fastare hud och reducerar rynkor. Ger även lyster och en jämnare hudton.

E-vitamin – stärker hudens fuktbarriär.

Resveratrol – kraftfull antioxidant från växtriket.

Peptider – är cellkommunicerande ämnen som kan jobba på många olika sätt beroende på vilken typ som används. De kan till exempel öka hudens fasthet, förbättra fuktbalansen, jämna ut hudtonen, lugna eller släta ut rynkor.

Hyaluronsyra – är en ingrediens som har en fuktbindande förmåga i huden. Den fyller ut, verkar läkande och dämpar inflammation. Hyaluronsyran är en sockermolekyl som finns naturligt i huden men avtar med åldern.

Ceramider – är naturliga byggstenar i huden. I hudvård verkar de genom att stärka hudbarriären, förbättra fuktnivån samt ge en jämnare och fastare hud med mindre irritationer.

 

Hållbarhet

Det finns olika perspektiv på hållbarhet när det kommer till skönhetsprodukter. Ett sätt är att enbart eller delvis välja att använda sig av varumärken med ekologiskt, närproducerade och/eller hållbart framställda produkter. Du kan även titta på hur du väljer att konsumera – behöver du verkligen tre olika serum när det finns en produkt som gör samma jobb? Kan du kanske använde lite mindre av produkten så att den räcker längre? Även förpackningstyp är en aspekt att ha i åtanke – finns det kanske refill att köpa till eller motsvarande produkt där förpackningen är tillverkad i ett mer hållbart material?

Idag är det långt ifrån svårt att hitta bra och hållbara varumärken när det kommer till hudvård och skönhet, vare sig du väljer ekologiskt eller inte. Tänk bara igenom vilken filosofi du väljer att konsumera efter och var noga med att läsa igenom miljöpolicyn på respektive varumärkes hemsida. Idag finns det egentligen ingen anledning till att inte göra hållbara val – det finns mängder av bra och effektiva alternativ för alla hudtyper och samveten!

Sugen på att läsa mer? Här kan du också läsa magasinet digitalt.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!