Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Detta visste du inte om parfym

Människan kan känna igen och särskilja ca 10 000 olika lukter. Lukterna är viktiga för oss, de kan väcka starka minnen och framkalla överväldigande känslor. Inte konstigt att många av oss är så förtjusta i olika typer av parfymer! Nedan listar vi tre saker du inte visste om parfym. Hur förvarar du den egentligen på bästa sätt och hur gör man för att få doften att sitta kvar på huden så länge som möjligt?

Foto: Instagram @threebrothersblooms/@jomalonelondon

Därför luktar samma parfym på olika sätt

Du kanske har lagt märke till att samma parfym kan dofta olika beroende på vem som bär den? Lukten kan också påverkas av när du applicerar parfymen på huden. En doft utvecklas och luktar på olika sätt beroende på dess sammansättning av noter. Toppnoterna är det första intrycket du får av parfymen och de kallas även huvudnoter och kan vara från några minuter upp till en halvtimme. Mellannoterna, som också kallas för hjärtnoter är doftens själva essens. De kan vara i några timmar. Basnoterna är den fasen som varar längst och där själva parfymen förankras i huden, de dunstar långsamt.

Så förvarar du din parfym

Det allra bästa för en parfym är att förvaras i rumstemperatur i sin förpackning. Förvarar du din parfym i badrummet så kan hållbarheten påverkas då temperaturen växlar när vi duschar och det blir fuktigt och varmt. Det är bättre att ha de i garderoben eller på en annan mörk plats med jämn temperatur.

Så får du doften att sitta kvar

Få parfymer räcker en hel dag. Men det finns några knep för att få parfymen att sitta kvar längre på huden. Smörjer du in dig först fäster parfymen bättre än vad den gör på torr hy och det är också en fördel att fästa parfymen där pulsen är ytligt, då kroppsvärme intensifierar doften. Armhålor, knäveck och armveck är också bra platser, och glöm inte håret!

Källa: Lyko

Nashi Blossom Cologne - Jo Malone London KÖP

Nashi Blossom Cologne - Jo Malone London

En favorit från Jo Malone som kommit tillbaka på besök!

En strålande doft med väldoftande citron som kompletteras av krispigt spröda äpplen. Ros ger en lyxig känsla till den blommiga hjärtnoten med inslag av vit mysk för en lekfullt sprudlande doft.

Pris: 1 275 kronor.

KÖP

Nästa bild
Daisy Eau So Fresh Spring - Marc Jacobs KÖP

Daisy Eau So Fresh Spring - Marc Jacobs

3 nya sprudlande dofter klädda i härliga nyanser av grönt och rosa. Inspirerade av naturen och vårens friska vindar!

Frisk doft med noter av grönt te, matcha och rosépeppar. Låt dig transporteras till en värld full av blommande tusenskönor och lummig grönska.

Pris: 765 kronor.

KÖP

Nästa bild
White Tea Ginger Lily EdT - Elizabeth Arden KÖP

White Tea Ginger Lily EdT - Elizabeth Arden

Varm men samtidigt frisk floraldoft som ger en oväntad twist till din vardag. Doften genomsyras av en upplyftande kryddig energi och majestätisk bukett av vita blommor. En bris av saftig petitgrain balanserar ingefärsliljan i doftens hjärta som tillsammans med varma noter av vitt cederträ ger White Tea Ginger Lily ett sensuellt avslut.

Pris: 400 kronor.

KÖP

Nästa bild
Alive - Boss KÖP

Alive - Boss

En ny variant utan vanilj av den populära doften Alive!

Gnistrande friska toppnoter tillsammans med magnolia utstrålar glädje, medan ett blommigt hjärta av arabisk jasmin lyfter fram ett feminint stråk. Den kontrasterande basen blandar tränoter med tydlig salvia och mossa som ger ett löfte om självförtroende och styrka.

Pris: 760 kronor.

KÖP

Nästa bild
Guilty Love Edition MMXXI Pour Femme - Gucci KÖP

Guilty Love Edition MMXXI Pour Femme - Gucci

Kraftfull och raffinerad Eau de Parfum med samma romantiskt blommiga doft som populära Gucci Guilty Eau de Parfum Pour Femme.

Frisk mandora, en citrusfrukt från medelhavsön Cypern, elegant avrundad av naturligt livfull bergamott och kryddig rosépeppar. Hjärtnoten definierar doftens komplexitet, där syren kontrasteras av rosa och violetta noter och kombineras med geraniumolja för att skapa en nyanserad och personlig blomblandning.

Pris: 1 019 kronor.

KÖP

Nästa bild
Dolce Rose - Dolce & Gabbana KÖP

Dolce Rose - Dolce & Gabbana

En hyllning till en av de mest ikoniska blommorna – en symbol för kärlek, skönhet och femininet och ett av Dolce & Gabbanas ikoniska mönster. Denna Eau de Toilette är en beroendeframkallande fruktig floral-doft som kombinerar ros absolu och krispig centifoliaros med mjuk mysk och syrliga röda vinbär. En parfym full av energi, glädje och utsökt charm.

Pris: 535 kronor.

KÖP

Nästa bild
Libre - Yves Saint Laurent KÖP

Libre - Yves Saint Laurent

Den första blommiga lavendeldoften. Spänningen mellan den sensuella apelsinblomman från Marocko och den franska lavendelns styrka, mixat med en feminin twist. Ett unikt doftspår av frihet.

Pris: 700 kronor.

KÖP

Nästa bild
Be Delicious Coconuts About Summer - DKNY KÖP

Be Delicious Coconuts About Summer - DKNY

Semester på flaska!

Kokosvatten, aromatisk basilika och krispigt äpple. I doftens blommiga hjärta finns magnolia och jasmine sambac som blandats med en hint av petitgrain vilket ger doften sin underbara friskhet. Doftens bas omsluts av varma noter av mysk, trä och benzoin.

Pris: 670 kronor.

KÖP

Nästa bild
Replica Matcha Meditation Eau de Toilette - Maison Margiela KÖP

Replica Matcha Meditation Eau de Toilette - Maison Margiela

Unna dig en rofylld stund för dig själv!

Den lugnande ångan från en varm kopp matcha-te skingrar dina tankar!

Pris: 560 kronor.

KÖP

Nästa bild
Private Blend Tubéreuse Nue - Tom Ford KÖP

Private Blend Tubéreuse Nue - Tom Ford

Sofistikerad doft som är en favorit på redaktionen!

En förening av frodiga blomsternoter och erotiska kryddnoter
som efterliknar den överraskande dualiteten hos den kvällsblommande
tuberosen.

Pris: 2 830 kronor.

KÖP

Nästa bild
Scarlet Poppy Cologne IntenseJo Malone London KÖP

Scarlet Poppy Cologne IntenseJo Malone London

Jo Malone London har många favoritdofter och denna Alla Hjärtans Dag edition är inget undantag!

Denna fantastiska doft är inspirerad av vallmoblommorna och förstärkts av sammetslena noter av iris. Korn och tonkaböna tillför en dubbel dos av söt dekadens medan en explosion av saftiga fikon drar oss till denna överdådiga och kompletta doft!

Pris: 1 500 kronor.

KÖP

Nästa bild
I want choo - Jimmy Choo KÖP

I want choo - Jimmy Choo

Vårens mest förföriska doft!

Orientalisk blommig doft som sprudlar av glädje och energi och avslutar med en förförisk twist.

Pris: 745 kronor.

KÖP

Nästa bild
Si Intense - Armani KÖP

Si Intense - Armani

Favorit på redaktionen!

Ny intensivare doft med en sofistikerad och förförisk twist.

Den här feminina parfymens signatur är saftig svartvinbärsnektar som utvecklar sig i doftens hjärta. Sammetslen och fyllig davana blandas med den sött väldoftande Isparta-rosen som skördas i Isparta i Turkiet, känd som “rosornas stad”.
Tillsammans skapar de här två doftnoterna en intensiv effekt. Parfymen toppas av patchouli och bensoinharts som tillsammans exploderar i en sensuell doftsymfoni.

Pris: 596 kronor.

(Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild
For Her Musc Noir - Narciso Rodriguez KÖP

For Her Musc Noir - Narciso Rodriguez

Doften bjuder på öppnar upp med noter av saftiga plommon följt av heliotrop, en exotisk blomma med en beroendeframkallande doft som här tillför ljus. I hjärtat finns For Her-doftens signatur – mysk, vilket omsluts av mysterium och sensualitet. Doftens bas består av lädernoter vilket skapar intensitet och ger ett underbart djup.

Pris: 536 kronor.

(Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild
Donna Born In Roma Yellow Dream - Valentino KÖP

Donna Born In Roma Yellow Dream - Valentino

Modehusets ikoniska taggar pryder nya versionen av Donna Born in Roma.

Underbart doft med nya noter av bl.a. bergamott och patchouli.

Pris: 695 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!