Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Expertens tips: Så undviker du att ditt hår blir slitet i sommar

Sol och bad är härligt – men sliter på ditt hår. Som tur är finns det knep som gör att du kan behålla ditt hår fräscht genom semesterns alla äventyr. Här är proffstipsen som vårdar ditt sommarsvall.

Foto: Instagram @rocky_barnes

När du slappnar av på sommaren och njuter av vackert väder och sköna simturer har ditt hår det desto tuffare. Sol, vind, saltvatten och poolvatten utsätter nämligen ditt hår för påfrestningar, som kan göra det slitet. Men det går att undvika genom lite smart förarbete och underhåll! Sanya Keränen är hårstylist på Nikita Hair och vet hur du förbereder ditt hår för sol och bad på bästa sätt.

1. Ge håret en bra start

Börja med en fräsch klippning innan sommaren och underhåll håret med toppning var sjätte vecka.

2. Välj rätt produkter

Det är superviktigt att använda återfuktande produkter mellan klippningarna. Håret behöver lika mycket fukt som huden. Tvätta alltid igenom håret med återfuktande schampo och balsam om du svettats under dagen eller badat i havet eftersom salter torkar ut håret. Se till att välja produkter som passar just ditt hår.

3. Gör en återfuktande inpackning 1–2 gånger i veckan.

Om du vill maxa effekten av inpackningen kan du antingen sitta i bastun med den eller spola en handduk i hett vatten, vrida ur den och vira den runt håret, eftersom ångeffekten gör inpackningen mer effektiv.

Läs även: Bästa hårinpackningen – 22 bästsäljande favoriter för torrt och skadat hår.

4. Använd skydd mot solen

Skydda håret med en solhatt, keps eller trendig scarf och införskaffa även ett UV–skydd för håret. Har du långt hår fungerar en UV-skyddande hårolja att ha i längderna bra, och har du kort hår är det bra med en UV-spray eller UV-mousse eftersom det även skyddar hårbottnen utan att göra den fet.

Solblekt hår är så fint – men glöm inte att återfukta det! Foto: Shutterstock/IBL

5. Undvik att slita på det i onödan

Har du ett blonderat hår eller poröst hår är det bra att låta bli att doppa håret när du badar om du vill skydda håret. I poolvatten finns risk för missfärgningar; det är inte kloret som missfärgar håret, utan det är kopparsulfater som lossnar från gamla metallvattenrör som färgar av sig på poröst eller blont hår och kan orsaka gröna skiftningar. Om du underhåller håret bra med återfuktande produkter med hårolja eller kräm har du dock redan täppt till det porösa i håret och det gör att kopparsulfaterna inte får fäste.

6. Om ditt hår ändå börjar skifta i grönt efter poolbad…

Börja med att tvätta igenom håret med ett djuprengörande schampo ett par gånger. Använd sedan ett återfuktande balsam som återsluter topparna. Har du trots det kvar lite gröna rester i håret kan du vända dig till frisör och be att han eller hon lägger en toning som tar bort skiftningarna.

7. När semestern är slut:

Se till att boka in ett frisörbesök för att bli av med de slitna topparna!


Här är hårprodukterna som räddar ditt hår på semestern:

Hydrate Shampoo - Pureology KÖP

Hydrate Shampoo - Pureology

Lyxigt krämigt med ett imponerande rengörande skum. Det är perfekt för att återställa fukt i tjockt, torrt och färgbehandlat hår. Schampot är en blandning av de tre närande ingredienserna salvia, grönt te och jojoba. Det är fyllt med godhet och redo att släcka törsten i hår och hårbotten.

Pris: 254 kronor.

(Spara 44 kr)

KÖP

Nästa bild
Hydrate Conditioner - Pureology KÖP

Hydrate Conditioner - Pureology

Återuppliva lockar som saknar lyster med Pureology Hydrate Conditioner. Balsamet tillhandahåller grundläggande fukt till törstiga lockar och täcker follikeln i näring. Formulan ger håret återfuktning och hjälper till att motverka slitage och friss, vilket ger ett silkeslent hår.

Pris: 296 kronor.

(Spara 52 kr)

KÖP

Nästa bild
Moisture Shampoo Pro Size - Ida Warg KÖP

Moisture Shampoo Pro Size - Ida Warg

Ett extra fuktgivande, mjukgörande schampo med välgörande kokosolja för grovt, torrt och glanslöst hår.

Pris: 243 kronor.

(Rek pris: 289 kr)

Finns även hos Apohem!

 

KÖP

Nästa bild
Moisture Conditioner Pro Size - Ida Warg KÖP

Moisture Conditioner Pro Size - Ida Warg

Djupt återfuktande formula som verkar mjukgörande och utredande.

Pris: 228 kronor.

(Rek pris: 289 kr)

Finns även hos Apohem!

 

KÖP

Nästa bild
Hair In The Sun - Sashajuan KÖP

Hair In The Sun - Sashajuan

Skyddar ditt hår och hårfärg från solen med ett UV-filter som stannar kvar i håret även efter ett bad eller en dusch. Det fungerar också som en stylingkräm, vilket ger en lätt stylingeffekt för att hålla håret på plats medan du njuter av solen.

Pris: 250 kronor.

Finns även hos Parfym.se!

Finns även hos Eleven!

KÖP

Nästa bild
All Soft Heavy Cream - Redken KÖP

All Soft Heavy Cream - Redken

En intensiv och vårdande hårinpackning för torrt och skört hår. Denna hårinpackning innehåller Redkens Moisture Complex samt arganolja. Den ger strålande glans och mjukhet.

Pris: 282 kronor.

(Rek pris: 424 kr)

Finns även hos Lyko!

Finns även hos Parfym.se!

KÖP

Nästa bild
Leave In Molecular Repair Mask - K18 KÖP

Leave In Molecular Repair Mask - K18

Denna hårmask är otroligt omtalad just nu och trendar på TikTok och sägs dessutom vara Hailey Biebers favorit!

Denna återställande, intensiva behandling reparerar, stärker och förbättrar hårets elasticitet på 4 minuter, samtidigt som håret blir mjukare och lättare att kamma.

Pris: 895 kronor.

Finns även hos hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!