Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Expertens tips: Så undviker du att ditt hår blir slitet i sommar

Sol och bad är härligt – men sliter på ditt hår. Som tur är finns det knep som gör att du kan behålla ditt hår fräscht genom semesterns alla äventyr. Här är proffstipsen som vårdar ditt sommarsvall.

Foto: Instagram @rocky_barnes

När du slappnar av på sommaren och njuter av vackert väder och sköna simturer har ditt hår det desto tuffare. Sol, vind, saltvatten och poolvatten utsätter nämligen ditt hår för påfrestningar, som kan göra det slitet. Men det går att undvika genom lite smart förarbete och underhåll! Sanya Keränen är hårstylist på Nikita Hair och vet hur du förbereder ditt hår för sol och bad på bästa sätt.

1. Ge håret en bra start

Börja med en fräsch klippning innan sommaren och underhåll håret med toppning var sjätte vecka.

2. Välj rätt produkter

Det är superviktigt att använda återfuktande produkter mellan klippningarna. Håret behöver lika mycket fukt som huden. Tvätta alltid igenom håret med återfuktande schampo och balsam om du svettats under dagen eller badat i havet eftersom salter torkar ut håret. Se till att välja produkter som passar just ditt hår.

3. Gör en återfuktande inpackning 1–2 gånger i veckan.

Om du vill maxa effekten av inpackningen kan du antingen sitta i bastun med den eller spola en handduk i hett vatten, vrida ur den och vira den runt håret, eftersom ångeffekten gör inpackningen mer effektiv.

4. Använd skydd mot solen

Skydda håret med en solhatt, keps eller trendig scarf och införskaffa även ett UV–skydd för håret. Har du långt hår fungerar en UV-skyddande hårolja att ha i längderna bra, och har du kort hår är det bra med en UV-spray eller UV-mousse eftersom det även skyddar hårbottnen utan att göra den fet.

Solblekt hår är så fint – men glöm inte att återfukta det! Foto: Shutterstock/IBL

5. Undvik att slita på det i onödan

Har du ett blonderat hår eller poröst hår är det bra att låta bli att doppa håret när du badar om du vill skydda håret. I poolvatten finns risk för missfärgningar; det är inte kloret som missfärgar håret, utan det är kopparsulfater som lossnar från gamla metallvattenrör som färgar av sig på poröst eller blont hår och kan orsaka gröna skiftningar. Om du underhåller håret bra med återfuktande produkter med hårolja eller kräm har du dock redan täppt till det porösa i håret och det gör att kopparsulfaterna inte får fäste.

6. Om ditt hår ändå börjar skifta i grönt efter poolbad …

Börja med att tvätta igenom håret med ett djuprengörande schampo ett par gånger. Använd sedan ett återfuktande balsam som återsluter topparna. Har du trots det kvar lite gröna rester i håret kan du vända dig till frisör och be att han eller hon lägger en toning som tar bort skiftningarna.

7. När semestern är slut:

Se till att boka in ett frisörbesök för att bli av med de slitna topparna!


Här är hårprodukterna som räddar ditt hår på semestern:

Återfuktande schampo - Pureology KÖP

Återfuktande schampo - Pureology

Pris: 189 kronor.

KÖP

Nästa bild
Återfuktande balsam - Pureology KÖP

Återfuktande balsam - Pureology

Pris: 221 kronor.

KÖP

Nästa bild
Återfuktande schampo - Ida Warg KÖP

Återfuktande schampo - Ida Warg

Pris: 269 kronor.

Storlek: 500 ml.

KÖP

Nästa bild
Återfuktande balsam - Ida Warg KÖP

Återfuktande balsam - Ida Warg

Pris: 269 kronor. 

Storlek: 500 ml.

KÖP

Nästa bild
Stylingscreme med UV-skydd - Sashajuan KÖP

Stylingscreme med UV-skydd - Sashajuan

Pris: 192 kronor.

(Nedsatt från 240 kr)

KÖP

Nästa bild
Hårmask - Redken KÖP

Hårmask - Redken

Pris: 310 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!