Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE +

Expertens tips: Så undviker du att ditt hår blir slitet i sommar

Sol och bad är härligt – men sliter på ditt hår. Som tur är finns det knep som gör att du kan behålla ditt hår fräscht genom semesterns alla äventyr. I samarbete med Nikita Hair får du proffstipsen som vårdar ditt sommarsvall.

Sol och bad är härligt – men tufft mot ditt hår. Foto: Unsplash

När du slappnar av på sommaren och njuter av vackert väder och sköna simturer har ditt hår det desto tuffare. Sol, vind, saltvatten och poolvatten utsätter nämligen ditt hår för påfrestningar, som kan göra det slitet. Men det går att undvika genom lite smart förarbete och underhåll! Sanya Keränen är hårstylist på Nikita Hair och vet hur du förbereder ditt hår för sol och bad på bästa sätt.

– Börja med en fräsch klippning innan sommaren och underhåll håret med toppning var sjätte vecka, säger Sanya Keränen. Köp sedan på dig ett gäng återfuktande produkter som passar ditt hår. Är du osäker på vilka produkter som är bäst för just dig erbjuder Nikita Hair gratis rådgivning med analys av ditt hår för att hitta rätt produkter.

– Det är superviktigt att använda återfuktande produkter mellan klippningarna. Håret behöver lika mycket fukt som huden. Tvätta alltid igenom håret med återfuktande schampo och balsam om du svettats under dagen eller badat i havet eftersom salter torkar ut håret.

För att ytterligare fuktboosta ditt hår bör du göra en återfuktande inpackning mellan en och två gånger i veckan.

– Om du vill maxa effekten av inpackningen kan du antingen sitta i bastun med den eller spola en handduk i hett vatten, vrida ur den och vira den runt håret, eftersom ångeffekten gör inpackningen mer effektiv.


En solhatt är perfekt på stranden! Satsa på en klassisk stråhatt för rätt look. Foto: Jens Kreuter/Unsplash

Hur skyddar jag håret bäst mot solen?

– Skydda håret med en solhatt, keps eller trendig scarf och införskaffa även ett uv–skydd för håret. Har du långt hår rekommenderar jag en uv-skyddande hårolja att ha i längderna och har du kort hår är det bra med en uv-spray eller uv-mousse eftersom det även skyddar hårbottnen utan att göra den fet.

Solblekt hår är så fint – men glöm inte att återfukta det! Foto: Shutterstock/IBL

Hur undviker jag att det blir slitet när jag badar?

– Har du ett blonderat hår eller poröst hår är det bra att låta bli att doppa håret när du badar. I poolvatten finns risk för missfärgningar. Det är inte kloret som missfärgar håret utan det är kopparsulfater som lossnar från gamla metallvattenrör som färgar av sig på poröst eller blont hår och kan orsaka gröna skiftningar. Men underhåller du håret bra med återfuktande produkter med hårolja eller kräm har du redan täppt till det porösa i håret och det gör att kopparsulfaterna inte får fäste.

Vad gör jag om mitt hår blir grönaktigt efter poolbad?

– Då börjar du med att tvätta igenom håret med ett djuprengörande schampo ett par gånger. Använd sedan ett återfuktande balsam som återsluter topparna. Har du trots det kvar lite gröna rester i håret kan du vända dig till frisör och be att han eller hon lägger en toning som tar bort skiftningarna.

Vad ska jag tänka på gällande mitt hår när semestern är slut?

– Att boka in ett frisörbesök!


Passa på att experimentera med olika fina håruppsättningar i sommar. Foto: Amos Bar Zeev/Unsplash


Checklista: hårprodukterna som räddar ditt hår på semestern

• Återfuktande schampo
• Återfuktande balsam
• Återfuktande och vårdande hårinpackning
• UV-skydd för håret
• Torrschampo
• Saltvattenspray

FAKTA: Årets frisörföretag 2017 – Nikita Hair

• Nikita Hair är Nordens största och ledande frisörkedja.
• I Sverige har Nikita Hair 35 salonger.
• I år utsågs Nikita Hair till Årets frisörföretag på Frisörföretagarnas prestigefyllda gala Årets frisör.
• På Nikitahair.se hittar du din närmaste Nikita Hair-salong.
• För mer hårinspiration – följ Nikita Hair på Instagram @niktiahairsweden.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!