Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Knepet som får din parfym att hålla hela dagen

Visst vore det bra om parfym kunde fortsätta att dofta hela dagen utan att vi tvingas överdosera? Här är knepet som får doften att hålla längre – och det finns en vetenskaplig anledning till att det fungerar.

Foto: Shutterstock

Alla har vi varit där: vi applicerar glatt vår favoritparfym på morgonen, bara för att inse att doften helt försvunnit lagom till lunch. Men det finns ett knep för att få doften att hålla betydligt längre – och förmodligen har du redan allt du behöver i ditt badrumsskåp!

Knepet som får parfymen att hålla längre

En av orsakerna till att vi ofta upplever att parfymdoft försvinner snabbt är att vår hjärna tenderar att prioritera bort denna information efter en stund:

“|H]järnan använder inte information i onödan utan kopplar snabbt bort sinnesupplevelser som inte ändras”, berättar Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid LTH. “Det är en anledning till att man inte känner sin egen parfym efter ett tag.”

Med detta sagt är det skillnad på folk och folk när det gäller hur länge en doft stannar på huden: eftersom dofter binder till fett är det nämligen så att parfym fastnar längre hos personer vars hy producerar mer talg.

Ett knep för att få doften att hålla hela dagen är därför att smörja in huden med en fet kräm innan du applicerar parfym. Se dock till att inte välja en hudkräm vars doft konkurrerar med parfymen i fråga – då är det bättre att välja en doftfri kräm.

Nedan listar vi våra favoritparfymer just nu!

Källa: Lyko Magazine

Sì Eau de Parfum - Armani KÖP

Sì Eau de Parfum - Armani

Doften för henne kombinerar tre noter: nektar från svarta vinbär, modern chypre och mysk från ljust trä med stråk av fresia och nyponblomma. Denna parfym är skapad för den moderna kvinnan som är både stark och feminin, sofistikerad och karismatisk. En kvinna som är själva essensen av chic elegans och stil.

Pris: 972 kronor.

(Rek pris: 1 171 kr)

KÖP

Nästa bild
Alive - Hugo Boss KÖP

Alive - Hugo Boss

Självständig, elegant, stark och feminin – BOSS ALIVE-kvinnan vet att spontanitet och glädje är lika viktigt som hängivenhet och fokus. Hon vet att hennes främsta styrka är att hon är sann mot sig själv. BOSS ALIVE är en Eau de Parfum med fuktiga och träiga noter, och den kvinnliga motsvarigheten till den klassiska herrdoften BOSS Bottled.

Pris: 722 kronor.

(Rek pris: 1 095 kr)

 

KÖP

Nästa bild
Replica Coffee Break - Maison Margiela KÖP

Replica Coffee Break - Maison Margiela

Coffee Break är sammansatt av beroendeframkallande noter av kaffe som blandas med mjukheten hos aromatisk lavendel. De varma, mjölkiga och beroendeframkallande tonerna ger en härlig känsla av välbefinnande.

Pris: 1 240 kronor.

(Rek pris: 1 550 kr)

 

KÖP

Nästa bild
Black Opium - Yves Saint Laurent KÖP

Black Opium - Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent Black Opium Eau de Parfum. Den mycket beroendeframkallande feminina doften från Yves Saint Laurent. En fascinerande och förföriskt berusande doft med öppningsnoter av adrenalinrikt kaffe och den söta sensualiteten hos vanilj lutar sig mot mjukheten hos vita blomster för en modern, ung och livfull fängslande doft. Få din egen dos av denna bestseller doft.

Pris: 752 kronor.

(Rek pris: 836 kr)

Finns även hos Bangerhead!

 

KÖP

Nästa bild
Donna Born In Roma Eau De Parfum - Valentino KÖP

Donna Born In Roma Eau De Parfum - Valentino

Donna Born in Roma baseras på en trio av jasminblommor som har valts ut bland de bästa arterna i världen. Denna feminina och moderna doft innehåller bourbon-vanilj och är boostad med en touch av rosépeppar och en träaktig, animalisk överdos som skapar en djärv och oväntad twist.
Det är en sofistikerad och modern doft som är inspirerad av Rom, staden där elegans och modernitet flätas samman, där klassicismen förhöjs av en sjudande och edgy livsstil.

Pris: 856 kronor.

(Rek pris: 1 250 kr)

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!