Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Face mapping – dina finnar kan bero på andra hälsoproblem

Du har säkert undrat varför du får finnar på samma ställe och varför andra kanske inte har samma problem som just du. Ansiktet speglar ditt inre välmående och din hud reagerar efter signaler från dina inre organen. Ansiktet blir därför en karta av hur ditt inre mår och vilka organ som behöver lite extra tillsyn.

Foto: Unsplash

Ursprungen till konceptet att kartlägga akne har sin grund i både kinesisk läkekonst och antik indisk ayurveda.

– Akne har med kost, allergier, stress, hormoner, och uttorkning att göra, men de olika områdena i ansiktet avslöjar just vilka av dina organ som orsaker uppkomsten av aknen, berättar hälsoexperten John Tsagaris i en artikel från Daily Mail.

Baserat på denna teori kan vi dela in ansiktet i 8 akne-zoner, så kallad face mapping, där varje zon representerar den del av kroppen som du bör pyssla om.

Magen och tunntarmen

Magen och tunntarmen

Akne runt hakan kan vara ett tecken på att du har problem med matsmältningen. Testa en detox eller att lägga till mer fiber i kosten.

Foto: REX

Nästa bild
Hjärtat

Hjärtat

Om du upplever att du får mycket finnar på näsan kan det vara bra att kolla ditt blodtryck, se till att träna regelbundet och minska mängden salt.

Foto: REX

Nästa bild
Njurarna

Njurarna

En del av oss kan även får akne på öronen, om du tillhör denna grupp bör du se över din dagliga hygien, byta ut handdukar och örngott ofta, samt se till att sprita av mobilen.
Öronen hör också ihop med njurarna. Dra därför ner på dryck som torkar ut såsom läsk, kaffe och alkohol och dick istället mer vatten.

Foto: REX

Nästa bild
Hormoner

Hormoner

Detta område hör ihop med din hormonella balans och som tjej får man ofta finnar här under ägglossningen och mensen. Har du ständigt finnar just här kan det bero på en obalans i hormonerna.

Foto: REX

Nästa bild
Njurarna

Njurarna

Akne kring ögonen samt mörka ringa under ögonen kan vara ett resultat av att du är uttorkad. Se till att öka ditt vätskeintag.

Foto: REX 

Nästa bild
Matsmältningen och urinblåsan

Matsmältningen och urinblåsan

Akne i pannan är kopplad till matsmältningen och urinblåsan. Har man problem i dessa områden kan det bero på att magen är trög.
Kika över din kost, ät mer grönt, minska intaget av fett och se till att dricka mer vatten.

Foto: REX

Nästa bild
Bihålor och lungor

Bihålor och lungor

Denna zon hör ihop med andningsorganen. Därför  tenderar personer som röker eller har allergier att få ha akne just här.
Ibland kan även stress eller hög konsumtion av laktos orsaka finnar på kinder. Att minska intaget av mjölkprodukter, alternativt att välja laktosfritt är därför ett bra val om du ofta har akne i denna zon.

Foto: REX 

Nästa bild
Levern

Levern

Akne mellan ögonbrynen kan vara en indikation på att man är allergisk eller känslig mot någon mat. Undvik att äta för sent på kvällen, din lever behöver återhämta sig under natten.
Dra även ner på alkoholintaget och fet mat. Testa också att undvika mjölkprodukter, eftersom detta även kan betyda att du är laktosintolerant.

Foto: REX 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!