Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Färga bryn och fransar hemma – så gör du

Har du också tröttnat på att ständigt måla ögonbryn och fransar med olika gel, ögonbrynspenna och mascara, är semi-permanent frans- och brynfärg något för dig! Du kan färga ögonbrynen både om du har mörka eller ljusa strån. Det finns många som färgar sina bryn och fransar hemma själv, och det är faktiskt inte alls svårt. Nedan guidar vi dig hur du får perfekt färgade strån, i hemmets sköna vrå!

Foto: Lookfantastic

Först och främst vill vi börja med att säga att det alltid viktigt att läsa instruktionerna noga på förpackningen du köper bryn- och fransfärg, och att allergitesta så du inte får några utslag. 

RefectoCil

På redaktionen har vi mest använt produkter ifrån det världsledande märket RefectoCil (som faktiskt är det märket som används på de allra flesta salongerna), men det finns såklart många olika märken som ger dig liknande resultat. Refecto Cils har ett brett utbud av färger, så det finns en för alla! Man kan använda samma färg till brynen som till fransarna, det är ingen som helst skillnad, men vi använder två olika färger då vi vill ha våra fransar svarta- och våra ögonbryn bruna.

Tips! Färga fransarna och brynen samtidigt. Vi brukar börja med ögonbrynen då den färgen skall verka lite längre – så kan vi färga fransarna under tiden som brynfärgen får verka!

Innan du börjar

Innan du börjar behöver du rätt produkter för att få till din snyggaste bryn- och fransfärg. Nedan listar vi de viktigaste produkterna. Det brukar gå väldigt snabbt att färga bryn och fransar, och därför är det bra om du har allt under kontroll innan du börjar smeta på färg. Något som också är vanligt är att färgen gärna fastnar på huden, så kommer det färg utanför brynen exempelvis så ta bort det snabb med en tops eller bomullspad.

Steg 1: Välj rätt färg
Vilken färg du väljer att färga dina strån i är helt upp till dig. Om du vill göra ljusa strån mörkare kan du välja en nyans två steg mörkare än din naturliga färg. Du kan även bleka dina strån, göra dem svarta eller bruna. Nedan listar vi ett flertal olika kit som du kan använda för att färga ögonbryn och ögonfransar med. 

Steg 2:  Applikator
För att proceduren ska bli så smidig som möjligt behöver du en applikator för att applicera din ögonbryns- och franscreme. Och det finns ett flertal olika varianter att välja bland. Du kan med fördel applicera färgen med en specialanpassad frans- och ögonbrynsborste. Du kan också använda en smal pinnliknande applikator om du tycker att det är enklare. 

Perfekt färgade fransar – steg för steg

 • Steg 1: Rengör noggrant
  Innan du börjar är det viktigt att rengöra dina ögonbryn och fransar. Använd därför en rengöring som effektivt tvättar bort både smuts och makeuprester från dina strån. 
 • Steg 2: Borsta igenom dina strån: 
  Använd sedan en frans- och brynborste för att borsta igenom hårstråna. Genom att borsta igenom dem innan du börjar färga ser du till att färgen lägger sig jämt. 
 • Steg 3: Fördela färgen jämt över ögonfransstråna:
  När du är klar med alla förberedelser är det dags att börja applicera din färdigblandade franscreme. Färgen ska du blanda enligt instruktionen på produkten. Dutta din ögonfransborste i färgen och börja applicera färg på ögonfransarna. Se till så att varje ögonfransstrå får färg på sig. Börja vid roten och jobba dig utåt. Var försiktig så att du inte får färg i ögonen. 
 • Steg 4: Vänta!
  Nu är det dags att låta färgen verka i cirka 5-10 minuter innan du tvättar bort den med en fuktad bomullsrondell. Kom ihåg att ju längre du väntar desto starkare kommer färgen att bli. 

Perfekt färgade bryn – steg för steg

Proceduren för att färga ögonbrynen är nästan densamma som när du färgar dina ögonfransar. Upprepa steg 1-3 ovan och fortsätt sedan med nedan steg.

 • Steg 4: Skydda hudområdet
  Det bästa sättet att förhindra att färgen hamnar utanför och skapar fläckar på huden är att smörja in området med en hudcreme innan du börjar applicera. Om olyckan varit framme kan du i så fall enkelt ta bort färgen med en bombullstops.
 • Steg 5: Applicera färg på dina brynsstrån
  Doppa din applikator i den färdigblandade färgcremen och fördela över första ögonbrynets alla strån – och sluta sedan tvärt för att snabbt gå över till nästa ögonbryn. På så sätt ser du till att båda ögonbrynen får samma nyans. Vänta sedan i cirka 10 minuter innan du tvättar av färgen med en fuktad bomullsrondell. Använd medelhårt tryck. 

Tips! Om färgen hamnat utanför och skapat en fläck som du aldrig hann ta bort, kan du försiktigt exfoliera området med en peelande produkt

Frans- och brynfärg - RefectoCil KÖP

Frans- och brynfärg - RefectoCil

Pris: 62 kronor.

(Rek pris: 79 kr)

Finns även hos Lyko!

Ger en färg som håller upp till 6 veckor. Finns att välja på flera fina färger för att passa alla olika bryn. Färgerna är även utmärkta att blanda för att nyansen ska matcha hudton och hårfärg. Används tillsammans med RefectoCil Oxidant 3% (obs! sälj separat). Innehåller 15 ml och räcker till ca 30 färgningar.

Tips! Med vaselin, färgkopp, orangepinne och pensel blir appliceringen enklare och resultatet bättre!

Finns i 9 0lika nyanser!

KÖP

Nästa bild
Oxidant 3% - RefectoCil KÖP

Oxidant 3% - RefectoCil

Väteperoxidcreme för färgning av ögonfransar och ögonbryn, som används tillsammans med Refectocil ögonbrynsfärg. Öppnar upp hårstrået så att färgen kan tränga in och sätta sig. Mycket dryg och räcker till ca 200 färgningar. Bör förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet. Blandas med färgen direkt innan innan applicering, då väteperoxid tappar i styrka efter tid.

Pris: 79 kronor.

Finns även hos Skincity!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Silicone pads - RefectoCil KÖP

Silicone pads - RefectoCil

Silikonkuddar för användning vid färgning av ögonfransarna, förhindrar att färg kommer på huden. Självhäftande med anti-glid-funktion, tillverkade i mjukt silikon som perfekt anpassar sig till varje ögas form. Kan återanvändas upp till 100 gånger.

Pris: 169 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Blonde Brow - RefectoCil KÖP

Blonde Brow - RefectoCil

Ljusar upp ögonbryn upp till 3 nyanser.

Pris: 69 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Oxidant 3% Liquid - RefectoCil KÖP

Oxidant 3% Liquid - RefectoCil

En väteperoxidlösning för färgning av ögonfransar och ögonbryn, som används tillsammans med Refectocil ögonbrynsfärg. Öppnar upp hårstrået så att färgen kan tränga in och sätta sig. Mycket dryg och räcker till ca 200 färgningar. Bör förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet. Blandas med färgen direkt innan applicering, då väteperoxid tappar i styrka efter tid.

Pris: 69 kronor.

Finns även hos Lyko!

Finns även i cremeformula – enkelt att hitta sin egen favoritprodukt att använda.

KÖP

Nästa bild
Ögonbrynsfärg - Coloran KÖP

Ögonbrynsfärg - Coloran

En klassisk, permanent brynfärg som, med beprövad formula, ger dig vackert markerade ögonbryn. Idealisk om du sportar mycket, ska på badsemester eller bara vill framhäva dina ögonbryn. Ger ett resultat som håller i 4-6 veckor.

Pris: 99 kronor.

Finns i 4 olika färger!

Finns även hos Apohem!

Finns även hos Meds!

KÖP

Nästa bild
Perfect Eye Lash and Eyebrow Colour Black - Depend KÖP

Perfect Eye Lash and Eyebrow Colour Black - Depend

Få fräscha ögon utan makeup med Depend Lash & Eyebrow Colour. Dina ögon är alltid naturligt markerade, direkt på morgonen, när du sportar, solar eller badar. Lash & Eyebrow Colour har en ny och revolutionerande ört- och växtbaserad formula som innehåller bl.a. rölleka, ringblomma, grönt te och blåbär. Denna unika sammansättning har skapat en produkt som är vattenfast, skonsam att använda, enkel och snabb att applicera och ger en intensiv färg som vara länge. Detta ger också ett intryck av längre fransar och mer markerade bryn. Behandlingen tar bara några minuter och resultatet varar i upp till 6 veckor.

Pris: 129 kronor.

Finns även hos Parfym.se!

Finns även hos Lloyds Apotek!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!