Skönhet

Glöm microblading – nu kommer nya tekniken som ger superrealistiska ögonbryn

Superrealistiska ögonbryn utan de bieffekter som microblading medför – låter det för bra för att vara sant? Här berättar hudterapeuten Mimmi Pang Isaksson allt du behöver veta om tekniken Hairstroke by machine.

Foto: Kimono Studio Stockholm

Microblading har varit minst sagt populärt under senare år då rådande skönhetsideal förespråkat tjocka, fylliga ögonbryn – men tekniken är knappast idealisk för personer med känslig hud. Nu får microblading konkurrens av en ny, mer skonsam teknik som dessutom uppges ge otroligt realistiska resultat.

Foto: Kimono Studio Stockholm

Metro Mode intervjuar Mimmi Pang Isaksson, hudterapeut på Kimono Studio i Stockholm och utbildare i Hairstroke by machine.

Först och främst: Vad är hairstroke by machine?

Hair Stroke by Machine är en ny samt mer skonsam metod av semi-tatuering med maskiner. Metoden kallas ibland Nano Brows eller bara Machine Strokes men det speciella är inte bara att man använder maskin, utan också vilken design och handteknik man har.

Vi gör 3D Ögonbryn vilket innebär att resultatet är realistiskt och har en effekt av tre dimensioner. I Asien och speciellt Kina är det här en stor trend och marknad med akademier som har 100 000-tals elever. Det här gör att tekniken ständigt utvecklas och det man förut trodde var omöjligt är nu möjligt, exempelvis de tunna realistiska hårstråna med olika tjocklek. 

Foto: Kimono Studio Stockholm

Vilka fördelar har tekniken jämfört med till exempel microblading?

Tekniken har flera fördelar. Den första är att metoden, som med en tunn nål penetrerar huden punktvis, är framtagen för att inte skapa ärrbildning. Manuella metoder som microblading skär huden och kan därför efter flera påfyllningar ha ändrat hudcellerna permanent. Nästa fördel är att det också öppnar upp för mer realistisk design, till och med hyperrealistisk. Det här är metodens mest utmärkande del och själen till behandlingarna.

Sedan är det på grund av den skonsamma metoden en smidigare läkningsprocess som brukar uppskattas av kunderna. Vi har många kunder med alopecia eller som genomgår medicinska behandlingar och tappar sina bryn. För dessa är det viktigt med hygien och säkerhet samt såklart realistiska resultat eftersom de inte har några egna strån från början.  

Hur länge håller resultatet?

Det här är en viktig och bra fråga. Många vill ha hållbarhet och bra resultat, men dessa går lite emot varandra. Hållbarhet innebär att man tatuerar djupt nere hudens mellersta lager, dermis. Det här är inte en semi-tatuering och får samma problem som vanliga tatueringar att de gärna sväller, blir suddiga och läker blåa med tiden.

Semi-tatuering placeras högst uppe i dermis och får ett renare och färgmässigt bättre resultat, men håller inte lika länge. Skillnad mot tatuering är också pigmentet, vars partiklar är lite mindre och tas upp av kroppen lättare vilket bidrar till att de försvinner med tiden. Så en bra semi-tatuering ska hålla sig ren och tydlig runt ett år, sedan fyller man i den lite vid ett återbesök.

Finns det några nackdelar med tekniken eller något särskilt man behöver tänka på innan man provar den?

Tekniken passar de allra flesta, även män som inte vill ha make up-känsla eller symmetriska bryn. Nackdelen för kunderna är att det är en lite dyrare metod. Det beror på att den kräver längre utbildning, mer träning och kunskap samt att själva behandlingen tar längre tid. Det finns dock många som gärna betalar mer för att få högre kvalitet, speciellt eftersom det faktiskt gäller tatueringar i ansiktet. 

Var är du verksam, och finns behandlingen att tillgå på andra ställen i Sverige?

Vi finns just nu bara i Stockholm och har en unik approach som gör att kunder reser till oss från runt om i Sverige och Europa. Därför har vi nu startat en utbildning som kommer att undervisa det här i Skandinavien. Det känns otroligt roligt att få dela med sig av den kunskap som jag samlat på mig från världens alla hörn.   

Till sist: Gör det ont?

Det känns såklart lite under behandlingen, men ingen av våra kunder använder bedövning. Dels för att det inte behövs och dels för att det finns risker med att som artist (utan medicinsk utbildning) använda läkemedel som egentligen är till för annat.

Ordlista för vanligt förekommande ord inom Permanent Make Up


SEMITATUERING – 
Vanlig tatuering lägger pigmentet djupt nere i dermis, hudens mittersta lager. Semi-tatuering däremot, använder mindre permanenta pigment som lättare tas hand om kroppen och placerar dessa högre upp i översta delen av dermis. På så sätt får man bättre resultat med tiden och det som händer är att färgen bleks och sedan försvinner. Djupa tatueringar suddas ut och sväller. 

PERMANENT MAKE UP / KOSMETISKA TATUERINGAR – Permanent Make Up är det övergripande namnet för det vi på svenska kallar kosmetiska tatueringar. Även om nu ordet permanent finns med, som ett minne från 70-80 talet då kosmetiska tatueringar var permanenta, så menar man alltså semi tatuering i olika former.  Förkortningen för Permanent Make Up är PMU som du kanske sett lite varstans på nätet.

MICROBLADING – Manuell teknik som härstammar från Asien där man med knivliknande verktyg skär i huden och sedan placerar pigment. Det här är den mest kända tekniken i Sverige just nu och passar unga personer med stark hud och egen hårväxt. På personer med känslig hud samt utan egna ögonbryn blir det ett problem eftersom tekniken upprepade gånger skär igenom hudcellerna och kan lämna bestående ärrbildning.  

HAIR STROKE TEKNIK – Ett namn för att använda maskinteknik inom semi tatuering tillsammans med strådesign. Skillnaden med vår “Hair Stroke by Machine” är att vi också undervisar en speciell handteknik i kombination. Man trodde länge att microblading var en överlägsen metod designmässigt eftersom kniven kan skapa tunna strån, men med övning och rätt metod kan maskinen också göra det. Maskinteknik är betydligt skonsammare för huden eftersom processen att placera pigmentet är helt annorlunda. 

NANO BROWS – Ett annat namn för maskinteknik. Eftersom man tidigare använde ett verktyg med tunna nålar som skär i huden kallas tekniken för Micro-blading. Nu när man använder en ensam tunn nål på ca 0,20 mm i maskinen kallas metoden för Nano-needling. Där ordet nano (som i nano partiklar) helt enkelt antyder att det är ännu mindre än micro, samt att dessa punkter bygger upp behandlingen. 

3D ÖGONBRYN – När man gick från fyllda bryn, som är 2D, till att skapa illusionen av strån och levande bryn så blev ett passande namn 3D Ögonbryn. Realistiskt måleri skapar effekten av 3 dimensioner vilket lägger till ett djup i bilden. På så sätt är hyperrealistisk design på ögonbrynen just 3 dimensionell.  

4D ÖGONBRYN, 6D ÖGONBRYN – Eftersom det högsta man kan uppnå med effekt-måleri är 3D effekt så är den här inflationen på namn lite komisk. Behandlingar med namn som 4D, 5D eller 6D har såklart vuxit fram i en konkurrens om vem som har häftigast namn på sin produkt. Man kan väl tänka sig att det inte betyder att någon lyckats skapa 4 dimensioner men däremot satt ett eget namn på sin speciella design idé. 

PUDERBRYN, POWDER BROWS, SHADING, OMBRE – En annan form av design är att man skapar en make up känsla. Då fyller man en form med punkter vilket skapar en skuggning eller shading. Därav olika namn som beskriver detta. Detta kan ske manuellt med en nål eller via maskin. Namnet i sig berättar inte vilken teknik som används. Det finns även olika metoder och design med mer eller mindre skuggning och 3D känsla. 

COMBO – Det här kan vara kombinationer av olika typer av teknik som först microblading för strån och sedan maskin eller nål för skuggning. Det här fyller ut formen och mellanrummen. Inom modern Hair Stroke teknik gör man oftast en kombination utan att det står i namnet. Det här för att det framhäver 3D effekten och gör behandlingen mer hållbar. 

Foto: Kimono Studio Stockholm

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!