Skönhet

Grön skönhetsvåg över New York

NYC_Grönhetsvag_puff

Den ekologiska skönhetstrenden växer med rekordfart världen över och störst är den i USA. Metro Mode åkte till New York och tog tempen på några av de gröna stjärnorna.
Av: Hannah Sjöström
Foto: Pontus Höök

 

För 20 år sen packade Kirsten Kjaer Weis sina väskor hemma i Danmark och flyttade till New York. Målet var att arbeta som makeupartist.

– Det var New York som gällde om man ville arbeta med mode och jobba kreativt som jag ville, säger hon.

Efter några år i branschen upptäckte hon att modellerna fick allt större problem med eksem och utslag.

– Den ena modellen kunde inte använda en viss produkt från ett visst märke utan att få utslag. En annan modell kunde inte använda en viss annan produkt utan att bli irriterad i huden. Det som kändes mest absurt var att det ansågs vara helt normalt, säger Kirsten.

Tankarna på att starta ett eget märke med milda ekologiska ingredienser började ta form och 2010 lanserades Kjaer Weis, en kollektion med ekologiskt certifierad makeup.

Weis

– Målet var att göra produkter som vårdar huden, och som samtidigt presterar lika bra som vanlig makeup. Jag ville inte bli begränsad i min kreativitet och på samma gång ville jag skapa produkter som förhöjer kvinnors skönhet, säger Kirsten.

Produkterna kommer i snygga silvriga dosor designade av Marc Atlan som ligger bakom designen för parfymflaskor från Commes des Garçons, Helmut Lang och skönhetsprodukter från Prada och YSL.

– Jag hade varit ett fan av hans arbete länge och när jag hörde av mig till honom hade han en lucka. Det blev riktigt lyckat, tycker jag.

I sann hållbarhetsanda kommer alla produkter i refillförpackningar så att dosorna kan återanvändas och håller resten av livet.

I West Village har vi stämt träff med den ekologiska parfymören Anne Nelson Sanford. Hon är miljövetare som redan år 2000 öppnade en grön skönhetsbutik i Florida.

– Jag älskade varje sekund av de två år jag hade öppet, men jag var för tidigt ute, säger hon.

Anne Nelson

Hon hamnade istället så småningom i New York och fick utlopp för sitt stora intresse i aromaterapi när hon startade egna parfymeriet Lurk. Dofterna bygger på ekologiska eteriska oljor.

– Jag tänker så här – om det nu finns naturlig ros, varför ska man då göra en parfym med syntetisk ros?, frågar sig Anne.

Vi ses på James Corbett Studio, en så kallad ”clean air”-salong som fokuserar på naturlig skönhet och hårvård. Här står Lurks parfymer uppradade bredvid ekologiska kultmärken som Rms Beauty, May Lindström Skin och Odacité. Annes dofter har också hittat till Europa och Sverige.

– Nu är min tajming mycket bättre. Intresset för ekologisk skönhet har verkligen exploderat, säger hon.

Ett par gator upp hittar vi Savor Spa som specialiserat sig på ekologiska skönhetsbehandlingar och som sedan starten 2012 vunnit flera priser för sina behandlingar. Produkterna som används är Om Aroma, skapade av den före detta konsertpianisten Angela Jia Kim. Produkterna tillverkas lokalt i Hudsondalen och Savor Spa finns numera också i Woodstock.

Ekologisk skönhet

Ett stenkast därifrån ligger den hajpade ekologiska skönhetsbutiken Cap Beauty, vars ägare tidigare drev modebutiken Castor & Pollux. Här trängs över 50 olika varumärken med den bästa och hetaste gröna skönheten just nu. Och i mitten av butiken, på hedersplats står Kirstens silvriga dosor.

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!