Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Guide: Bli av med fett hår i 5 enkla steg

Att ha fett hår är ett riktigt Moment 22: Du schamponerar ofta för att hålla håret fräscht och rent, men tvättar du för mycket blir barret oljigt direkt. Här är din guide till att bryta den onda cirkeln!

fett harFoto: REX
Källa: Byrdie.co.uk

Du kan faktiskt träna ditt hår till att bli mindre fett! Nyckeln är längre mellanrum mellan tvättarna. Och ja vi vet, det kommer att kännas svårt under de första veckorna, speciellt eftersom oljigheten inte avtar direkt. Men när du väl börjar se resultat kommer det att vara värt väntan!

Steg-för-steg-guide till hur du blir av med fett hår:

Dag 1: Tvätta!
Börja första dagen i din nya hårrutin med att: *trumvirvel* Tvätta håret! Välj gärna ett klart schampo (jämfört med ett schampo med mjölkig konsistens) som är lättare i konsistensen vilket inte tynger ner ditt hår lika mycket. Du kan också testa ett djuprengörande (clarifying) schampo. Det är en riktigt kraftfull produkt som inte bör användas mer än en gång i veckan.

Bäst i test: Metro Mode testar och utser bästa schampo & balsam 2020 >>

Dag 2: Torrschampo.
Kämpa emot viljan att tvätta håret, nu är det torrschampo i hårrötterna som gäller i stället! Det får håret att se rent ut även fast det inte är det. Om du redan under första dagen vet att dag 2 kommer bli jobbig, testa att spraya torrschampo i ditt nyfönade hår direkt efter tvätt. Det gör att när din hårbotten börjar producera olja så kan torrschampot börja arbeta direkt för att motverka den. Och sen kan du fortsätta att spraya så mycket du behöver under de kommande dagarna.

Dag 3: Uppsättning
Ditt hår kanske både ser och känns smutsigt vid det här laget, men det positiva är att du kan använda dig av ditt oljiga hår när du gör uppsättningar. En låg, lös knut är alltid ett säkert kort när håret inte känns toppfräscht. Det är också nu du med fördel plockar fram scarfen, hatten eller någon annan huvudbonad. Så snyggt och ett perfekt sätt att bli av med “problemet”. Att sätta upp håret motverkar dessutom möjligheten att köra fingrarna igenom längderna så att ännu mer olja från hårbotten fördelas i håret.

 

Dag 4: Äppelcidervinäger
Sista dagen för ditt schampo-fria hår! Du kan dock få fuska lite och blöta håret med ljummet (inte hett) vatten. I duschen häller du även lite äppelcidervinäger i håret, arbeta in det i rötterna och skölj ur. Ekologisk, raw äppelcidervinäger har tillräckligt med syra för att hjälpa till att återställa hårets pH-balans, samtidigt som den är skonsam så att stråna inte förlorar viktiga näringsämnen.

 

Dag 5: Dags att tvätta igen!
Nu sluter vi cirkeln med en ny schamponering – och därefter följer du återigen stegen här ovanför. Kom bara ihåg två saker: Rör håret så lite som möjligt och överanvänd inte dina stylingprodukter. För mycket hårspray och krämer bygger upp smuts i hårbotten som leder till överskott av fett. Testa att hålla dig till en mousse eller “root lifter” när håret är lite fuktigt, innan du fönar.

Fortsätt att sprida ut dina tvättar i den här fem-dagarscykeln tills ditt hår upplevs mindre och mindre fett. När det väl känns bättre kan du dra ner till tre dagar. Håret blir hälsosammare – och mindre fett – när du vänjer dig med att tvätta mer sällan. Lycka till!

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!