Skönhet

Här är maten som gör dina tänder naturligt vita

Trött på att dina tänder ser gula ut men har ingen lust att lägga ner en massa slantar på en tandblekning? Ta det lugnt, vi har hittat maten som bleker dina tänder!

Foto: Pexels

Vi vet att rött vin och kaffe gör tänderna gula, men vi kanske inte vet att det finns mat som faktiskt gör tänderna vita. Så glöm dyra tandblekningar och misslyckade hemblekningar. Det enda du behöver för att få ett gnistrande leende finns i ditt kylskåp. Här är 8 livsmedel som stärker dina tänder och kan göra dem vitare.

Apelsiner

Apelsiner

All citrus innehåller en syra som slipar emaljen, får du i dig för mycket kan emaljen få frätskador. Syran kan också göra tänderna vitare, men du ska absolut inte smeta in tänderna i citron eller gurgla apelsinjuice.

Ät citrusfrukter med måtta och du kommer få lite vitare tänder!

Foto: Pexels

Nästa bild
Äpplen

Äpplen

Äpplets hårda fruktkött sägs stärka tandköttet och den höga vattenhalten i frukten stimulerar salivproduktionen. Däremot är det ganska hög syra i äpplen, äter du för många kan emaljen bli skadad.

Foto: Pexels

Nästa bild
Broccoli

Broccoli

Broccoli fastnar inte i tänderna och  ger därför inga fläckar på tänderna. De små buketterna är som små borstar som skrubbar dina tänder. Så släng i några broccolikvistar i din lunchlåda och du kommer få en lätt tandborstning på köpet.

Foto: Pexels

Nästa bild
Jordgubbar

Jordgubbar

Att bleka tänderna med jordgubbar är ett klassiskt husmorsknep.

En huvudingrediens i det röda bäret är äppelsyra. Syran kan ta bort missfärgningar på tanden. Mosa några jordgubbar och gnid in tänderna med röran, eller så kan du helt enkelt bara äta dem.

Foto: Pexels

Nästa bild
Lök

Lök

Lök kanske inte är det trevligaste mellanmålet, men eftersom löken är färglös så lämnar den inga fläckar på tänderna. Vilket är toppen! En annan positiv sak med lök är att du förmodligen kommer vilja borsta tänderna för att bli av med andedräkten.

Foto: Pexels

Nästa bild
Morötter

Morötter

Morötter har en hög vattenhalt som stimulerar salivproduktionen, stärker tandköttet och tvättar bort matrester. Den populära rotfrukten sägs också ha en plackpolerande effekt, tugga på och dina tänder kan bli vitare.

Foto: REX

Nästa bild
Nötter

Nötter

Dessa hårda små läckerheter gnuggar bort plack och smuts från tändernas yta och kan på sikt ge dig vitare tänder. Nu finns det ingen ursäkt till att inte äta nötter till mellanmål.

Foto: REX

Nästa bild
Ost

Ost

Ost är full av kalcium som stärker tänder och tandkött.  Det har visats att Kasein (ett mjölkprotein) och vassleprotein i ost minskar förlusten av mineraler i tandemaljen. Så nu kan du med gott samvete äta ost till frukost, lunch och middag.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!