Skönhet

Infraröd bastu – hälsotrenden som kändisarna älskar

Jennifer Aniston, Meghan Markle, Lady Gaga, Selena Gomez, Zac Efron, Cindy Crawford och Kendall Jenner bara några av de kändisar som sägs gilla att bada infraröd bastu. Vi tar en titt på denna bokstavligen heta trend!

Foto: Shutterstock

När Gwyneth Paltrow tidigare i år berättade om sin hälsorutin var det många som reagerade på hennes udda matvanor (periodisk fasta följd av benbuljong, någon?). Andra ställde sig frågan: Vad är en infraröd bastu och varför ägnar Paltrow sig åt detta 30 minuter om dagen? Här är allt du behöver veta om infraröd bastu, eller infrabastu som det också kallas på svenska.

Vad är infraröd bastu?

Infraröd bastu, infrabastu eller IR-bastu skiljer sig från en vanlig bastu då den värmer upp kroppen med infraröda ljusstrålar istället för att värma upp luften i utrymmet – värmen kommer från paneler istället för ett aggregat.

En infraröd bastu tenderar att hålla en lägre värme än en traditionell sådan: omkring 40 grader är inget ovanligt. Med andra ord är temperaturen fortfarande hög nog för att få dig att svettas, men du slipper den där smått kvävande känslan som uppstår i en traditionell finsk bastu.

En annan fördel är att den värme som en infraröd bastu genererar kan penetrera mänsklig vävnad bättre än uppvärmd luft. Kroppen värms upp inifrån, vilket sägs bidra till flera positiva hälsoeffekter.

Infraröd bastu – hälsoeffekter

Det finns flera positiva hälsoeffekter förknippade med att bada just infraröd bastu, enligt dess förespråkare:

Ökat välbefinnande

Många som provat på infraröd bastu upplever att de känner sig mer avslappnade efteråt, samtidigt som de känner en minskad oro och sover bättre.

Vackrare hy

Många upplever att huden förbättras av bad i infraröd bastu. De frälsta menar att det ger upphov till ökad spänst och lyster, en effekt av bland annat ökad blodcirkulation och stimulering av kollagennivåerna.

Minskad ledstelhet och inflammation

Dr Yannis Alexandrides, grundare av 111 Skin förklarar för Harper’s Bazaar att så kallad termoterapi kan “minska ledstelhet, minska smärta, lindra muskelspasmer, minska inflammation och underlätta läkning.”

Detta tros bero på att metoden får fart på blodcirkulationen. Detta förser i sin tur vävnader med viktiga proteiner, näringsämnen och syre, vilket optimerar återhämtningen.

Kan sänka blodtrycket och dämpa kronisk smärta

Generellt sett pekar forskning på att bruk av infraröd bastu har en positiv effekt på högt blodtryck och kronisk smärta (notera dock är att de studier som utförts gällande just denna typ av bastu ännu är få och småskaliga).

De bör inte använda infraröd bastu

Att bada infraröd bastu är inte rekommenderat för gravida kvinnor, småbarn, och personer som lider av någon form av hjärtproblem.

Det är rekommenderat att dricka ett glas vatten innan du bastar och att dricka små klunkar vatten under tiden som du använder bastun.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!