Skönhet

Läkemedelsverket stoppar fransförlängaren Neulash

Nu stoppar Läkemedelsverket det populära ögonfransserumet NeuLash och flera andra liknande produkter. Orsaken är att de innehåller ett läkemedelsklassificerat ämne som bland annat kan förändra ögonfärgen.

Modebloggar, skönhetsforum och tidningar hyllar de så kallade ögonfransserumen – produkter som påstår sig göra ögonfransarna längre – men nu stoppas flera kända fabrikat av Läkemedelsverket.

Det handlar om NeuLash, NeveauBrow och RapidLash, som alla innehåller hormonliknande prostaglandiner. De används i ögonläkemedel som ska sänka trycket i ögat vid grön starr, glaukom, och kan enligt Läkemedelsverket orsaka klåda, ögonsmärta, rodnad av ögonvitan samt förändringar av färg på både ögon och ögonlock.

– Det här är produkter som inte är granskade av någon myndighet överhuvudtaget, säger Läkemedelsverkets utredare Maria Gustafsson som just nu ser över den här relativt nya marknaden:

– Det finns ett annat företag som har deklarerat innehåll av en sådan här prostaglandinanalog i en produkt, som heter Revitalash. Men där har vi inte fattat beslut än.

Läkemedelsverket har fått in flera rapporter från personer som fått biverkningar när de använt den här typen av produkter.

– Någon av dem har fått problem med synen. Men för att kunna göra en ordentlig bedömning vill vi ha ett större underlag, säger Maria Gustafsson.

De tre produkterna som stoppas dras inte tillbaka frånmarknaden, men företaget som distribuerar dem i Sverige måste stoppa sin försäljning och leverans inom två veckor – annars föreläggs de med ett vite på en miljon kronor.

Metros skönhetsexpert, Petra Tungården, använder självNeuLash och skrev om produkten i Metro så sent som förra veckan.

– Det här visar hur svårt det är att veta vad skönhetsprodukter egentligen innehåller. Även för någon som är insatt går det inte att känna till varenda litet ämne och vilka biverkningar de har, säger Petra Tungården.

Frågor och svar:

Läkemedelsverket svarar på frågor om ögonfransprodukterna

Vilka produkter är okej att använda?
”Om produkten innehåller prostaglandinanaloger (till exempel isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide), och inte är ett godkänt läkemedel, avråder Läkemedelsverket från användande av produkten. Om produkten saknar innehållsdeklaration bör du också undvika att använda den eftersom du då inte kan se vilka ämnen som produkten innehåller.”

Är produkterna farliga?
”Prostaglandinanaloger har visat sig kunna ge biverkningar i och runt ögat när de förekommit i godkända läkemedel (för behandling av ögonsjukdom samt korta ögonfransar). Peptider och växtextrakt anges också som verksamma ämnen i produkterna. Det är oklart om dessa typer av ämnen kan ge biverkningar.”

Vad ska jag göra om jag har fått en biverkning?
”Kontakta sjukvården för undersökning och eventuell behandling. Det är viktigt att både konsument och sjukvårdspersonal skickar in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket.”

Vart vänder jag mig om jag vill reklamera min produkt?
”Kontakta företaget som sålt produkten. Du kan även kontakta konsumentvägledaren i din kommun.”

 

Av. Josefin SvedbergFoto. All Over Press

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!