Skönhet

Luisa Dunn, 52, omfamnade sitt gråa hår – gör succé på sociala medier

När Luisa Dunn närmade sig 50 beslutade hon sig för att omfamna sitt gråa hår – något som skulle visa sig ha en betydande inverkan på hennes liv. “Nu ser jag grått hår som ett tecken på styrka”, säger hon.

Foto: Instagram @thesilverlining_1970

Australienska Luisa Dunn har många strängar på sin lyra: hon har gått från att jobba inom marketing och PR till att arbeta som fotograf, och sedan ett par år tillbaka är hon en deltidsmodell och influencer – något som började med att hon bestämde sig för att sluta färga håret.

“Ville aldrig använda kemikalier igen”

“Att åldras är ett privilegium, inte ett straff”, har Luisa Dunn skrivit i ett inlägg på Instagram där hon i skrivande stund har över 500 tusen följare.

Dunn har blivit en inspiration för många kvinnor som har velat ta steget att sluta färga över sitt gråa hår, allt tack sitt Instagramkonto som hon startade under pandemin. Själva beslutet att låta det gråa håret växa ut beskriver Dunn som enkelt – hon var trött på att färga hårrötterna var tionde till fjortonde dag.

Foto: Instagram @thesilverlining_1970

Men övergången fick en knepig början:

“Jag bestämde mig för att gå till en frisör och be henne att ändra mitt mörkbruna hår genom att ta bort färgen så att jag kunde återvända till en mer stålgrå, blond färg. Mitt mål var inte att låta mitt [naturliga] hår växa ut just då. Det som hände var att frisören och mitt hår inte klarade av blekningen, så jag fick en bränd hårbotten. Mitt hår bröts sönder. Det var väldigt illa.”

Dunn berättar att hon startade Instagram-kontot för att varna andra för att göra som hon:

“Mitt mogna hår klarade inte av den kemiska behandlingen. Så en dag kom jag hem och sa, ‘Jag kan inte göra det här längre. Jag vill bara ha ett friskt hår’. Det var då jag bestämde att jag aldrig ville använda kemikalier igen.”

Foto: Instagram @thesilverlining_1970

“Grått hår är ett tecken på styrka”

Sagt och gjort: Dunn beslutade sig för att omfamna sitt gråa hår, och hon använde sig av sin fotostudio för att dokumentera övergången. På Instagram visade hon upp sina experiment med både hår och smink under processens gång:

“Det blev nästan som en dagbok över vad man kan när man låter håret växa ut”, berättar hon.

På sociala medier kom Dunn också i kontakt med andra personer som befann sig i samma sits. I intervjun berättar hon att denna gemenskap hjälpte henne igenom processen – särskilt de dagar då hon vaknade upp och ogillade sitt korta, gråa hår:

“Underskatta inte den gemenskap som finns på nätet. Många kvinnor har lyckats med övergången till grått hår tack vare sociala medier. Det spelar ingen roll hur många följare du har – det handlar inte om siffror”, säger hon.

Foto: Instagram @thesilverlining_1970

Idag har Dunn en helt ny syn på grått hår:

“Grått betyder inte äldre”, säger hon. “Det finns kvinnor som är i 30-årsåldern, 20-årsåldern, 40-årsåldern som har naturligt grått hår. Det är bara det att vi inte ser det längre. Jag var tvungen att arbeta med mina egna uppfattningar om vad jag trodde att jag såg, och att utmana dem. Nu ser jag faktiskt grått hår som ett tecken på styrka. Jag tycker att det är vackert. Jag känner att min hy ser bättre ut än förut, för mogen hy ser ibland bättre ut med [mjuka färger]. Ibland tittar jag tillbaka på gamla bilder, och jag föredrar den färg som jag har nu.”

Foto: Instagram @thesilverlining_1970

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!