Skönhet

Metro Modes Susanne Barnekows stora guide om hur vi skyddar oss mot solen!

Metro Modes skönhetsbloggare Susanne Barnekow har skrivit en massiv guide om solen – hur den påverkar oss och hur vi skyddar oss mot den. För trots att sol och värme känns ganska så långt borta just nu, så påverkas vi av solens strålar mer än vi tror.

sol-solskydd-uv-stralarFoto: Susanne Barnekow / Unsplash

“Jag vet att det kan vara svårt att hålla sig borta från dess värmande sken, men om vi skyddar oss ordentligt behöver vi inte sitta suktandes i skuggan”, skriver Susanne Barnekow.

I blogginlägget lyfter hon vikten av att skydda sig mot solen och hur du gör det på bästa sätt. Hon skriver också om vad det är i solens strålar som vi bör skydda oss mot och varför. Susanne nämner både UVA- och UVB-strålar, vilka är två delar av UV-strålen med olika egenskaper. UVA-strålar når djupare ner i hudlagret och kan orsaka hudcancer – dessutom går de igenom fönsterglas. UVB-strålarna är de som får huden att bli solbränd och berikar kroppen med D-vitamin, men kan även de orsaka hudcancer.

“Det är alltså viktigt att du använder ett solskydd som innehåller skydd mot båda typer av UV-strålar!”, skriver hon.

När det gäller solskydd beskriver Susanne två olika varianter av solskydd – fysikaliska filter och kemiska filter, där det förstnämnda reflekterar strålarna medan de sistnämnda absorberar dem. Hon skriver också att fysikaliska skydd börjar verka i samma sekund som du applicerar det, men att de ibland kan vara svårabsorberade och därför bli vita på huden.

Kemiska skydd beskriver hon som absorberande, de går in mer på djupet och omvandlar de skadliga strålarna till det motsatta. De brukar vara av lättare konsistens och inte lämna kvar en vit beläggning på huden, men det tar däremot  20 minuter innan skyddet når sin fulla potential.

“Man brukar säga att fysikaliska filter är att föredra om man har känslig hud och vad jag har hört ska det även fungera bättre för en hud med pigmenteringar – men det är nog individuellt”, skriver Susanne.

Hon lyfter även vikten i att alltid ha på sig solskydd samt att applicera det ofta.

“Var noga med att läsa på om hur ditt solkskydd fungerar – alltså hur ofta och hur mycket du behöver för att det ska ge korrekt skydd. Oftast behöver man smörja på varannan timme eller om man badat eller svettats”, skriver Susanne.

Läs mer om solens strålar och hur du ska skydda dig mot dem på bästa sätt på Susanne Barnekows blogg!

Källa: susannebarnekow.metromode.se

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!