Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Risvatten för vackrare hår – allt du behöver veta för att prova hemma

Att använda risvatten för ett vackrare hår är ett urgammalt skönhetsknep som fått allt större spridning på senare tid. Men fungerar det egentligen? Här hittar du allt du behöver veta om att använda risvatten som hårvård!

Foto: Shutterstock

Sociala medier är fulla av tips för hur du får vackert hår. En av de trender som ständigt återkommer är att skölja håret med risvatten, en forntida skönhetsritual från Asien som påstås göra håret både starkare och friskare.
“Risvatten har spårats tillbaka till Heian-perioden i Japan, där japanska kvinnor använde det för att få långt och friskt hår”, säger frisören Hans-Erik Sandstad till norska KK.

“Idag ser vi hur den här gamla traditionen har blivit en stor gör-det-själv-skönhetstrend på sociala medier.”

Vad är risvatten?

Risvatten är den vätska som återstår efter att du blötlagt eller kokat ris. Det är fyllt av näringsämnen som aminosyror, inositol, vitamin B, E, antioxidanter och mineraler.

Värt att notera är att det inte finns inga vetenskapliga bevis för att risvatten faktiskt har en positiv effekt – resultatet tycks bero hårtyp, och vissa upplever till och med bieffekter såsom torr hårbotten. Många menar också att resultaten inte visar sig inte direkt utan kan dröja ett tag.

Med det sagt – om du är nyfiken på om det fungerar på just ditt hår så hittar du instruktionerna här nedanför!

Så gör du:

1. Spara det vatten som blir kvar efter att du kokat ris, eller blötlägg ris i några dagar för att sedan sila av vattnet.
2. Applicera risvattnet på rent hår och kamma igenom med en stor kam.
3. Låt sitta i några minuter och skölj ur, eller låt risvattnet sitta i över natten.

Ont om tid? Det finns idag mängder av hårvårdsprodukter som innehåller risvatten:

“Professionella risvattenprodukter gör det lättare att dra nytta av fördelarna med risvatten utan att göra det själv, och har en leave-in formula som gör att de inte behöver sköljas ur”, tipsar Sandstad.

izumi tonic strengthening shampoo - Shu Uemura KÖP

izumi tonic strengthening shampoo - Shu Uemura

izumi – fontän på japanska – tonic strengthening energizing water är inspirerad av yu-su-ru, den uråldriga japanska skönhetstraditionen av att tvätta håret i risvatten. denna lätta, transparenta formula, som används med izumi tonic regimen, rengör, stärker och gör håret tjockare på ett skonsamt sätt. håret blir upp till 30 gånger starkare, tjockare, skyddar mot brustna hårstrån och reducerar kluvna hårtoppar med upp till 91%. håret blir mjukt, slätt och fullt av lyster. applicera på vått hår, massera och skölj ur. avsluta med izumi tonic balsam eller treatment och serum.

Pris: 430 kronor.

KÖP

Nästa bild
izumi tonic strengthening mask - Shu Uemura KÖP

izumi tonic strengthening mask - Shu Uemura

shu uemura art of hair izumi conditioner -izumi – fontän på japanska – tonic strengthening energizing water är inspirerad av yu-su-ru, den urgamla japanska skönhetstraditionen av att tvätta håret i risvatten. detta vita lätta conditioner som används tillsammans med izumi tonic regimen, stärker, återfuktar, gör håret tjockare och tillför lyster. håret blir upp till 30x starkare*, tjockare och skyddar mot brustna hårstrån, 91% färre kluvna hårtoppar*. håret blir mjukt, smidigt och fullt av lyster. *instrumentellt test

Pris: 690 kronor.

KÖP

Nästa bild
Superfood AHA Glow Booster - Elemis KÖP

Superfood AHA Glow Booster - Elemis

Skaka igång din hudvårdrutin med detta veganvänliga, pre-biotiska koncentrat formulerat för en hälsosam och strålande hud.

-Varje droppe av denna tvåfasformel är laddad med fermenterad pumpa och acerola körsbär, båda rika på naturliga AHA:s.
-Denna unika booster piggar varsamt upp glåmig hud och stöder cellförnyelsen.
-Formulerad med en näringsrik kombination av fermenterat risvatten och olja från grönt te, i kombination med en balanserande pre-biotika, för en närande och fuktgivande boost.

Pris: 395 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!