Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Så blir du av med problemhy – tips för torr hy, fet hy, blandhy och finnar eller acne

Torr hy, fet hy eller acne är vanliga problem men de går att bota med hjälp av rätt behandling och produkter. Metro Mode listar enkla tips på hur då får din hy i balans.

Problem med din hy kan ta upp stor del av din tid. Det kan sänka självkänslan och vara jobbigt både fysiskt och psykiskt. Du ska inte behöva lida av problemhy, det går att lösa, om inte med produkter så med hjälp av en dermatolog eller av en annorlunda kosthållning. Kolla in bildspelet för lite handfasta tips på hur du faktiskt kan förändra din situation!

Följ MetroMode.se på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Bild: Rex features

Fet hy -  tips KÖP

Fet hy - tips

Den vanligaste anledningen till att du har fet hy i ansiktet är oftast att du felbehandlar din hy.

 

Det är väldigt vanligt att någon som får några finnar, fet hy eller pormaskar av hormonella skäl eller på grund av dålig kost under en period genast får panik och börjar använda uttorkande produkter som ska “torka ut” finnarna.

Det enklaste du kan göra om du har det här problemet är att dricka mycket mer vatten och förändra din kost. Om huden producerar den typen av oljig hy hos dig är det antagligen för att du har ett underskott av fetter som ger dig glansig och blank hy. Du är torr helt enkelt.

Ät mycket fet fisk, avokado, osaltade nötter och andra typer av råvaror som innehåller bra och nyttiga fetter. Du bör också dig av oljebaserade produkter i din dagliga hudvårdsrutin för att reducera risken för att hyn ska producera egna oljor under dagen. Ha en fet nattkräm och om du behöver en quick fix under dagen kan du investera i “rispapper” som du kan pressa mot huden om du upplever att den blivit oljig under dagen.

“Blotting Paper” Jane Iredale, 60 kr

Återfuktande nattkräm “Weleda, Wild Rose, 159 kr”

KÖP

Nästa bild
Torr hy med finnar - tips KÖP

Torr hy med finnar - tips

En torr hy med finnar, inflammationer eller blemmor är ett väldigt vanligt problem. Precis som med oljig hy så är ofta den här hyn felbehandlad.

 

Den torra hyn uppstår oftast ifrån att du försökt få bukt med finnarna genom att “torka ut” dem.

Vad du egentligen gör är inte att torka ut finnarna – du skapar snarare ännu fler. När du torkar ut hyn på det här viset tvingas huden producera egen återfuktning inifrån, talg och sebum. Överproduktion av talg och sebum gör att huden blir oljig och att du i igentäppta porer  & hårsäckar bildar en optimal miljö för finnar och blemmor.

Vid den här typen av problemhy är det viktigt att exfoliera hyn för att få bort de döda hudcellerna som täpper till hyn, använd också en olja som lugnar och återfuktar. Nattljusolja eller produkter som innehåller just detta är bra då de kan hjälpa till att balansera hyn. Om du inte fått ordning på din hy på 6 månader och ändå provat med både naturliga produkter och apotekets rekommenderade så kan det ändå vara värt att ta hjälp av en hudläkare.

Återfuktar och balanserar: Nattljusolja, 69 kr

Receptfritt Acnemedel från apoteket: “Basiron”, 129 kr

Mild exfoliering: Dermalogica Daily Microfoliant, 549 kr

KÖP

Nästa bild
Torr hy - tips KÖP

Torr hy - tips

Lider du av torr hy, flagor och sprickor? Det är inte så kul på sommaren när solen gör att huden blir ännu torrare.

 

Ett enkelt knep är att se till att din återfuktande kräm, ditt smink och de andra produkterna du använder i ansiktet inte innehåller alkohol. Alkohol torkar nämligen ut hyn! Några av dessa du bör undvika är:

Alcohol denat, Denaturated alcohol, Etanol, Isopropyl alcohol & SD alcohol.

Satsa istället på så naturliga produkter som möjligt! Gärna kokosolja eller olivolja. Det funkar både att använda som rengöring och som nattkräm/-serum! Du kan också investera i en luftfuktare som pumpar ut ånga i ditt sovrum medan du sover, det kan fungera bra i torrt klimat!

Kokosolja, 145 kr

Luftfuktare, 449 kr

Rengöringsolja, 265 kr

KÖP

Nästa bild
Blandhy - tips KÖP

Blandhy - tips

Den här typen av hy som gör att du har blandade “problem” eller hudtyper till olika av dina ansiktsområden.

 

Ett vanligt problem är just en oljig T-zon och torra kinder eller liknande. Det  du måste göra för att få bukt med det här är inte konstigare än att du måste punktbehandla. Investera i en ansiktsmask förr torr hy och en för orenheter eller vad nu ditt ansikte kräver. Ta gärna hjälp av en hudläkare eller en dermatolog som kan hjälpa dig med så kallad “face mapping” som kan reda ut exakt vilken typ av produkter du behöver på de olika områdena.

Kiehls, Anti-age kräm, 500 kr

Återfuktande ögonkräm, Vichy, 259 kr

Punktbehandling mot finnar, Vichy, 185 kr

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!