Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Så blir du av med problemhy – tips för torr hy, fet hy, blandhy och finnar eller acne

Torr hy, fet hy eller acne är vanliga problem – men de går att bota med hjälp av rätt behandling och produkter. Metro Mode listar enkla tips på hur då får din hy i balans.

Foto: Pexels/Unsplash

Problem med hyn kan ta upp en stor del av din tid, sänka självförtroendet och vara jobbigt både fysiskt och psykiskt. Du ska inte behöva lida av problemhy – det går att lösa, om inte med produkter så med hjälp av en dermatolog eller råd från en hudläkare. Kolla in bildspelet för lite handfasta tips på hur du faktiskt kan förändra din situation!

Fet hy KÖP

Fet hy

En vanlig anledning till att man får fet hy i ansiktet är att den behandlas på fel sätt.

Det är väldigt vanligt att någon som får några finnar, fet hy eller pormaskar av hormonella skäl eller på grund av dålig kost under en period genast får panik och börjar använda uttorkande produkter som ska “torka ut” finnarna.

Det enklaste du kan göra om du har det här problemet är att dricka mycket mer vatten och förändra din kost. Om huden producerar den typen av oljig hy hos dig är det antagligen för att du har ett underskott av fetter som ger dig glansig och blank hy. Du är torr helt enkelt.

Ät mycket fet fisk, avokado, osaltade nötter och andra typer av råvaror som innehåller bra och nyttiga fetter. Du bör också dig av oljebaserade produkter i din dagliga hudvårdsrutin för att reducera risken för att hyn ska producera egna oljor under dagen. Ha en fet nattkräm och om du behöver en quick fix under dagen kan du investera i så kallat “blotting paper” som du kan pressa mot huden om du upplever att den blivit oljig under dagen.

Blotting Paper, 53 kronor, NYX. Köp här.

Återfuktande nattkräm, 249 kronor, Weleda. Köp här

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Torr hy med finnar KÖP

Torr hy med finnar

En torr hy med finnar, inflammationer eller blemmor är ett väldigt vanligt problem. Precis som med oljig hy så är den här hyn ofta felbehandlad.

Den torra hyn uppstår oftast genom att du försökt få bukt med finnarna genom att “torka ut” dem.

Vad du egentligen gör är inte att torka ut finnarna – du skapar snarare ännu fler. När du torkar ut hyn på det här viset tvingas huden producera egen återfuktning inifrån, talg och sebum. Överproduktion av talg och sebum gör att huden blir oljig och att du i igentäppta porer och hårsäckar bildar en optimal miljö för finnar och blemmor.

Vid den här typen av problemhy är det viktigt att exfoliera hyn för att få bort de döda hudcellerna som täpper till hyn. Använd också en olja som lugnar och återfuktar. Nattljusolja eller produkter som innehåller just detta är bra då de kan hjälpa till att balansera hyn. Om du inte fått ordning på din hy på 6 månader och ändå provat med både naturliga produkter och apotekets rekommenderade så kan det ändå vara värt att ta hjälp av en hudläkare.

Receptfritt Acnemedel från apoteket, 144 kronor, Basiron. Köp här.

Mild exfoliering: Daily Microfoliant, 699 kronor, Dermalogica. Köp här.

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Torr hy KÖP

Torr hy

Lider du av torr hy, flagor och sprickor? Det är inte så kul, särskilt på sommaren när solen gör att huden blir ännu torrare.

Ett enkelt knep är att se till att din återfuktande kräm, ditt smink och de andra produkterna du använder i ansiktet inte innehåller alkohol. Alkohol torkar nämligen ut hyn! Några saker du bör undvika i ingredienslistan är: Alcohol denat, Denaturated alcohol, Etanol, Isopropyl alcohol & SD alcohol.

Satsa istället på så naturliga produkter som möjligt! Gärna kokosolja eller olivolja. Det funkar både att använda som rengöring och som nattkräm eller serum! Du kan också investera i en luftfuktare som pumpar ut ånga i ditt sovrum medan du sover, det kan fungera bra i torrt klimat!

Luftfuktare, 1 799 kronor, Philips. Köp här.

Rengöringsolja, 229 kronor, Moonsun. Köp här.

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Blandhy KÖP

Blandhy

Den här typen av hy innebär att du har olika “problem” eller hudtyper på olika områden i ansiktet.

Ett vanligt problem är en oljig T-zon och torra kinder eller liknande. Det  du måste göra för att få bukt med det här är inte konstigare än att du måste punktbehandla.

Investera i en ansiktsmask för torr hy och en för orenheter, eller vad ditt ansikte nu kräver. Ta gärna hjälp av en hudläkare eller en dermatolog som kan hjälpa dig med så kallad “face mapping” som kan reda ut exakt vilken typ av produkter du behöver på de olika områdena.

Lugnande ansiktsmask med ringblomma och aloe vera, 479 kronor, Kiehls. Köp här.

Återfuktande ögonkräm, 183 kronor, Vichy. Köp här.

Dagcreme för kombinerad, fet och oren hud med synlig effekt på orenheter, Vichy. Köp här.

Punktbehandling mot finnar, 180 kronor, Vichy. Köp här.

KÖP

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!