Skönhet

Så minskar du storleken på dina porer

“Hur man blir av med porer på naturlig väg” har över 155 miljoner visningar på TikTok, föga förvånande kanske, då detta är en sak som många tycker är jobbig med huden. De flesta av oss har någon gång stirrat sig blind på näsan i badrumsspegeln och irriterat ihjäl sig på alla små prickar som envisas för att vara kvar. Många har säkert också försökt trolla bort dem med diverse primers och foundations – men det kan vara klurigare än man tror. Nedan delar vi några tips på vad du kan göra åt förstorade porer.

Foto: Shutterstock

Sanningen är den att det inte går att bli av med porer, helt och hållet. Dessutom har de en viktig funktion och spelar stor roll när det gäller att hjälpa huden att frigöra talg – kroppens naturliga olja – för att lämna den smidig och återfuktad.

Däremot kan porerna ibland verka större än normalt. De upplevs nämligen större när de täpps till, och detsamma gäller vid förlust av kollagen och elastin som följd av åldrande eller solskador. Med hjälp av varmt vatten eller ånga kan du dock lättare få bort smuts, talg eller smink som täpper till dina porer.

Vad är synliga porer?

Porer är de små öppningarna till våra hårsäckar. Det finns två olika typer av porer, den ena släpper ut talg och den andra släpper ut svett. Porer gör att olja, svett och talg kan gå från våra körtlar till ytan av vår hud, vilket är viktigt för en frisk hud.

Hur många porer är normalt?

En genomsnittlig vuxen har cirka fem miljoner porer på kroppen och 20 000 av dem sitter i ansiktet. De flesta porer kan vi inte se, men de som är förstorade blir synliga.

Vad orsakar stora porer?

Det finns flera faktorer som kan förstora dina porer. Det kan vara en överproduktion av talg eller åldrande hud och solskador. Varmt väder kan också påverka då porerna har en tendens att svälla och vidgas, och när vi svettas produceras också mer talg. Att inte rengöra huden, eller för feta sminkprodukter kan också påverka.

Hur får man mindre porer?

Det går inte att minska storleken på porerna, men med vissa hjälpmedel går det att få dem att verka mindre. Hett vatten och ånga kan göra att du lättare får bort smuts och talg i porerna, något som görs bäst på hudvårdssalong. Kallt vatten kan få blodkärlen att dra ihop sig. Testa en dubbelrengöring där första steget är en oljebaserad rengöring och andra steget är en gelbaserad rengöring. Exfoliera huden regelbundet och var försiktig med solen. Testa retinol som hjälper till att minimera oljeproduktion, påskyndar cellförnyelse och stimulerar kollagenproduktionen.

Källa: Glamour

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!