Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Stor guide: Så skapar du den ultimata doftgarderoben

Vad är det egentligen för skillnad på parfum och cologne? Vilken typ av doft passar bäst till vardags, och vilken gör ett oförglömligt intryck på dejten? Svaret på detta och mycket mer hittar du i vår guide till hur man skapar den perfekta doftgarderoben.

Foto: Bangerhead

När man väljer dofter till både vardag och fest är det viktigt att känna till vilken funktion olika dofter fyller, samt vilka familjer de kan delas in i. Detta och mycket mer kan du läsa om i vår stora guide nedan!

Parfum eller Cologne?

När du ska komplettera din doftgarderob är det bra att veta om du är ute efter en parfum, eau de parfum, eau de toilette eller eau de cologne.

Det som skiljer dessa åt är mängden parfymolja, något som bland annat avgör hur du ska tänka vid applicering av de olika dofterna: Eftersom parfum är den mest intensiva och hållbara av dessa kategorier behöver du endast använda en mindre mängd av denna. Cologne, däremot, är den lättaste doften och kan därför appliceras lite mer generöst.

Generellt sett är en doft med mer parfymolja, som parfum eller eau de parfum, mer passande kvällstid (tänk: på festen eller dejten) medan en doft med mindre parfymolja, som eau de toilette och eau de cologne, ofta är mer passande dagstid, exempelvis på jobbet.

En annan tumregel är att dofter med mindre parfymolja är att föredra vid varmt väder.

Vilken roll spelar noter i dofter?

I dofter ingår tre noter: topp, mitt och bas. Det är kombinationen av dessa som gör en doft aromatiskt tilltalande.

Toppnoten i en doft är ofta den lättaste av dem alla, men även den som ger det första intrycket. Om du någonsin provat en doft som du genast ogillade beror detta sannolikt på att doftens toppnot inte gjorde ett varaktigt intryck på dig.

Mittennoten är doftens hjärta och den doft som framträder när toppnoten har avdunstat. Den är ofta fyllig och väl avvägd.

När toppnoten och mittennoten försvunnit kvarstår basnoten. Den varar längst och lämnar det slutgiltiga intrycket.

Blommiga dofter

Blommiga dofter är en av de familjer som dofter kan delas in i. Här hittar du allt från lätta, våriga dofter till mer eleganta sådana. Den absolut största doftfamiljen är blommiga dofter.

Om du vill prova på en romantisk doft ska du satsa på noter som jasmin, ros och vanilj. Några exempel på detta är Jo Malone English Pear & Freesia och Tom Ford Rose Prick.

Friska dofter

Om du är ute efter en doft att bära till vardags (exempelvis på jobbet) och gillar toner som citrus, grönt te och lavendel är en frisk doft något för dig!

Tom Ford Neroli Portofino och Maison Margiela Under the Lemon Trees är två härliga dofter som passar in i denna kategori.

Kryddiga dofter

För dig som letar efter en sensuell doft till dejten kan vi rekommendera en doft med kryddiga inslag. Några toner som återfinns i denna familj är amber, vanilj, kardemumma och kanel.

Testa Valentino Born in Roma Donna Intense eller Narciso Rodriguez Musc Noir Rose Eau De Parfum.

Träiga dofter

Tränoter, som sandelträ och cederträ, är vanligt förekommande i herrdofter men återfinns även i vissa damparfymer där de ofta lättas upp med citrus och blommiga noter.

Jo Malone Wood Sage & Sea Salt Cologne och Ellis Brooklyn BEE Eau de Parfum är exempel på dofter med tränoter.

Källor: Bangerhead, Perfume, Byrdie

English Pear & Freesia Cologne - Jo Malone London KÖP

English Pear & Freesia Cologne - Jo Malone London

Fruktträdgårdar som badar i solens gyllene strålar. Den sensuella friskheten hos nyplockade päron omsluts av en bouquet av klarvita fresior vars omisskännliga blommor utstrålar oskuldsfullhet och känslighet. Ackompanjerade av ambra, patchouli och trä.

Pris: 725 kronor.

KÖP

Nästa bild
Rose Private Blend Rose Prick Set - Tom Ford KÖP

Rose Private Blend Rose Prick Set - Tom Ford

Rose Prick är en vild bouquet av rose de Mai, turkiska och bulgariska rosor med en skärpa av patchouli och kryddor.

Pris: 3 150 kronor.

KÖP

Nästa bild
Her EdT - Burberry KÖP

Her EdT - Burberry

Den nya och fria doften. En exklusiv doft med fruktiga noter och ett hypnotiskt doftflor. Till den moderna kvinnan som älskar äventyr. Her Eau de Toilette for Women är en sprudlande blandning av pion, saftigt päron, jordgubbar, svarta vinbär och rosépeppar. Denna fruktiga blomdoft framhävs med kaprifol, liljekonvalj och ros och avrundas mjukt med hypnotisk mysk och cederträ.

Pris: 575 kronor.

(Rek pris: 730 kr)

KÖP

Nästa bild
Ciel Eau De Parfum Spray - Amouage KÖP

Ciel Eau De Parfum Spray - Amouage

Med en doft som väcks till liv genom en friskhet av blomnoter som efterlämnar en inre ro och värme av ljus. Toppnoter av apelsin, lavendel, mandarin, basilika, verbena, bergamott och citron. Hjärtnoter av iris, ros, trädgårdsnejlika, jasmin, ylang-ylang och liljekonvalj. Basnoter av sandelträ, rökelse, tonkabönor, bärnsten, mysk, benzoin, ek och vetiver. Doften passar perfekt till moderna kvinnor som bär på en romantisk själ: ohämmade kvinnor som älskar känslan av fullständig självständighet.

Pris: 3 355 kronor.

KÖP

Nästa bild
Replica Springtime In A Park EdT - Maisin Margiela KÖP

Replica Springtime In A Park EdT - Maisin Margiela

Det här är en välkomponerad, behaglig doft som utgörs av fräscha fruktnoter av päron och härliga blomsternoter av liljekonvalj som har blandats med omfamnande noter av vit mysk. Den perfekta doften för att återskapa känslan av de första vårdagarna.

Pris: 1 116 kronor.

(Rek pris: 1 395 kr)

KÖP

Nästa bild
Love Story EdP - Chloé KÖP

Love Story EdP - Chloé

Fräschheten av neroli skapar en lätthet kring henne. Sensualiteten av apelsinblomma attraherar, femininiteten av jasmin stephanotis, glädjens blomma, skapar en förvirring hos honom som gör henne mer oemotståndlig än tidigare. Noter av cederträ mot hennes hud skapar en sensualitet.

Pris: 865 kronor.

(Rek pris: 1 090 kr)

KÖP

Nästa bild
Velvet Orchid EdP - Tom Ford KÖP

Velvet Orchid EdP - Tom Ford

Strålande. Exklusiv. Elegant. Den blommiga bärnstensdoften Tom Ford Velvet Orchid är en nytolkning av sinnliga, sensuella och ikoniska Tom Ford Black Orchid. En otroligt feminin doft med noter av fräsch citrus, sprudlande kronblad, honung och rom. Främst för kvinnor.

Pris: 850 kronor.

KÖP

Nästa bild
Neroli Portofino EdP - Tom Ford KÖP

Neroli Portofino EdP - Tom Ford

Levande. Sprudlande. Lätt. För Tom Ford kapslar Private Blend Neroli Portofino in essensen av den friska brisen, det kristallklara vattnet och den frodiga växtligheten vid den italienska rivieran. Den nya tolkningen av vår klassiska eau de cologne innehåller uppfriskande noter av citrusolja, överraskande blomsternoter och undertoner av ambra som skapar ett sprudlande och samtidigt substantiellt doftintryck. En bestseller för både kvinnor och män.

Pris: 1 565 kronor.

KÖP

Nästa bild
Under The Lemon Trees EdT - Maison Margiela KÖP

Under The Lemon Trees EdT - Maison Margiela

Doften har friska och uppfriskande noter av citrus blandat med gröna noter av koriander, mate absolute och teblad.  Ett träigt spår med inslag av cederträ och vit mysk fulländar intrycket av denna Medelhavssymbol.

Pris: 1 116 kronor.

(Rek pris: 1 395 kr)

KÖP

Nästa bild
Replica Beach Walk EdT -  Maison Margiela KÖP

Replica Beach Walk EdT - Maison Margiela

Beach Walk är en doft som för tankarna till en sommardag med strålande noter av bergamott, kokosmjölk, mysk, rosépeppar och ylang-ylang.

Pris: 546 kronor.

(Rek pris: 720 kr)

KÖP

Nästa bild
Bright Crystal Absolu EdP - Versace KÖP

Bright Crystal Absolu EdP - Versace

En parfym som utstrålar absolut sensualitet och femininitet. För kvinnan som gärna framhäver sin kvinnlighet. En fruktigt berusande och förförande doft som tagit intensiteten från originalet till nästa nivå.

Pris: 555 kronor.

KÖP

Nästa bild
Collection Extraordinaire Patchouli Blanc Edp Spray - Van Cleef & Arpels KÖP

Collection Extraordinaire Patchouli Blanc Edp Spray - Van Cleef & Arpels

I denna nya doft uttrycks patchouli med sina lättaste, mest luftiga aspekter. Kristallklar patchouli möter en bukett av färska rosor som lyses upp av kryddiga noter från rosépeppar. Kashmirträ i basen skapar en omslutande, fyllig känsla medan vit mysk framkallar doften av mjuk, fräsch tvätt mot huden. En Eau de Parfum som lägger sig mjukt på huden med en exklusiv känsla.

Pris: 1 174 kronor.

(Rek pris: 1 560 kr)

KÖP

Nästa bild
Musc Noir Rose Eau De Parfum - Narciso Rodriguez KÖP

Musc Noir Rose Eau De Parfum - Narciso Rodriguez

Gyllene toppnoter av bergamott kombineras med intensiv tuberos som tillsammans skapar en varm, blommig parfym. Det fängslande hjärtat av mysk, Narcisos signatur, kommer härnäst och förstärker blombuketten av skira blommor samtidigt som den mjukar upp doftens basnoter, varma orientaliska vaniljnoter.

Pris: 878 kronor.

(Rek pris: 1 170 kr)

Finns även hos Ellos!

KÖP

Nästa bild
Born in Roma Donna Intense EdP - Valentino KÖP

Born in Roma Donna Intense EdP - Valentino

Doften av Born in Roma ökar ditt beroende med en kraftfull doft av vanilj. Den förstärks av en trio av strålande jasmin och varm bensoe som lägger en förförisk attraktionskraft över aristo-punkarnas kvällar. Den förtrollande, magnetiska och blommiga couturedoften är designad för dig som lever intensivt och passionerat med en touch av extravagans. Born In Roma Intense ger cool kids möjlighet att uttrycka sig själva med intensitet och leva livet fullt ut. Den ikoniska duon utmanar på ett lekfullt sätt rivaliteten mellan dag och natt, klassisk och intensiv, du och jag.

Pris: 1 190 kronor.

KÖP

Nästa bild
Mystic Experience EdP Spray - Initio KÖP

Mystic Experience EdP Spray - Initio

Mystic Experience Edp Spray är en Eau De Parfum med intensiva och förförande noter av mysk och kaffe, som ger dina sinnen en ytterligare dimension. Noter av Kaffe, Mysk, Vanilj och Patchouli.

Pris: 2 365 kronor.

KÖP

Nästa bild
Giorgio Armani Si EdP Intense - Armani KÖP

Giorgio Armani Si EdP Intense - Armani

Den här feminina parfymens signatur är saftig svartvinbärsnektar som utvecklar sig i doftens hjärta. Sammetslen och fyllig davana blandas med den sött väldoftande Isparta-rosen som skördas i Isparta i Turkiet, känd som “rosornas stad”. Tillsammans skapar de här två doftnoterna en intensiv effekt. Parfymen toppas av patchouli och bensoinharts som tillsammans exploderar i en sensuell doftsymfoni.

Pris: 596 kronor.

(Rek pris: 1 055 kr)

KÖP

Nästa bild
Black Opium Le Parfum - Yves Saint Laurent KÖP

Black Opium Le Parfum - Yves Saint Laurent

Den mest intensiva och radikala tolkningen av BLACK OPIUM från Yves Saint Laurent. Den ger dig en touch av sensualitet på huden så att du strålar hela kvällen och natten. Med bara en litet stänk parfym skickas du in i det mörka svarta kaffeackordet, den strålande doften av ultrafeminina vita blommor och den intensiva kvartetten av vanilj.

Pris: 1 076 kronor.

(Rek pris: 1 195 kr)

KÖP

Nästa bild
Libre Le Parfum - Yves Saint Laurent KÖP

Libre Le Parfum - Yves Saint Laurent

Parfymen för den starka, modiga och fria kvinnan som experimenterar med sin frihet. Den första blommiga lavendeldoften. Spänningen mellan den sensuella apelsinblomman från Marocko och den franska lavendelns styrka, mixat med en feminin twist. Ett unikt doftspår av frihet.

Pris: 671 kronor.

(Rek pris: 895 kr)

KÖP

Nästa bild
Noir Extreme EdP - Tom Ford KÖP

Noir Extreme EdP - Tom Ford

Bästsäljare!

Tom Ford Noir Extreme är en fantastisk varm och sensuell doft med noter av bärnsten och trä som förför dina sinnen med sin fräschhet.

Pris: 1 310 kronor.

KÖP

Nästa bild
Reserve Sel Santal EdP - CLEAN KÖP

Reserve Sel Santal EdP - CLEAN

CLEAN Reserve Sel Santal, skarpt grön med bara en antydan av kryddor som skapar äkthet. Detta är en del av den orientaliska gröna familjen. Inspirerad av ett oöverträffat engagemang för skönhet, mod och inre styrka.

Pris: 701 kronor.

(Rek pris: 880 kr)

KÖP

Nästa bild
Wood Sage & Sea Salt Cologne - Jo Malone London KÖP

Wood Sage & Sea Salt Cologne - Jo Malone London

Bästsäljande doft. Wood Sage & Sea Salt Fly tar med dig till en blåsig strand där skummande vågor och frisk, fuktig luft som doftar av havssalt blandat med mineraldoften från taggiga klippor får livet att pulsera i kroppen. Jordigt fräsch salvia ger en grön twist. Livlig, uppfriskad och full av glädje.

Pris: 725 kronor.

KÖP

Nästa bild
Bee Eau De Parfum - Ellis Brooklyn KÖP

Bee Eau De Parfum - Ellis Brooklyn

BEE eau de parfum droppar av honung, värms upp av mörk rom och är laddad med beroendeframkallande noter av vaniljbönor, sandelträ och kakaoabsolut. BEE eau de parfum är den magiska resan för att hitta och bli förälskad i sig själv. Den är för dig som älskar varma och kryddiga dofter och den typ av doft där du inte kan sluta lukta på dig själv.

Pris: 1 690 kronor.

KÖP

Nästa bild
Bois Doré EdP - Van Cleef & Arpels KÖP

Bois Doré EdP - Van Cleef & Arpels

En både sensuell & beroendeframkallande doft. Ett dyrbart träslag insvept i en delikat slöja av Kashmir, Amber och Tonka böna. En delikat & oförglömlig sígnatur!

Pris: 1 102 kronor.

(Rek pris: 1 550 kr)

KÖP

Nästa bild
Noir Patchouli - Histoires De Parfums KÖP

Noir Patchouli - Histoires De Parfums

Noir Patchouli är en Eau De Parfum till både män och kvinnor, med en träig chypre-doft. Huvudingrediensen i denna parfym är Patchouliblomman som odlas i östen, och som utsöndrar en intensiv och förtrollande doft från sina blad. Detta elixir stimulerar sinnena. Ett andetag av mystik, lika djup som mörkret, som absorberar ljuset. Toppnoter av Patchouli, Koriander och Kardemumma. Hjärtnoter av Patchouli, Blommor och Bär samt basnoter av Patchouli, Mysk, Läder och Vanilj. Kombinationen ger en mörk, mystisk och kraftfull doft.

Pris: 1 165 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sicilian Leather Edp - MEMO Paris KÖP

Sicilian Leather Edp - MEMO Paris

Sicilian Leather låter dig uppleva fräschheten och livfullheten hos ett läderackord.

Solig, vulkanisk, uppfriskande: en komposition som bärs upp av havsvindarna, öns vegetation och Etnas överlägsna närvaro.

Pris: 2 540 kronor.

KÖP

Nästa bild
Passport Amour - CRA-YON KÖP

Passport Amour - CRA-YON

CRA-YON Passport Amour är en utsökt kombination av ros och tränoter. Sensuell och attraktiv.

Pris: 895 kronor.

KÖP

Nästa bild
Oud Wood EdP - Tom Ford KÖP

Oud Wood EdP - Tom Ford

Utsökt. Exotisk. Unik. Agarträ är en av parfymörens mest sällsynta, utsökta och dyraste ingredienser som ofta också används som rökelse i templen. Det utgör också hjärtat av bestsellern Tom Ford Private Blend Oud Wood. Exotiskt rosenträ och kardemumma bildar det första doftintrycket som följs av en förening av utsökt agarträ, sandelträ och vetiver. Tonkaböna och ambra ger doften värme och sensualitet. Både för kvinnor och män.

Pris: 1 565 kronor.

KÖP

Nästa bild
Daisy Love EdT - Marc Jacobs KÖP

Daisy Love EdT - Marc Jacobs

Daisy trollbinder stadens gator. Hon skapar sin egen vackra och överraskande värld och bjuder in till sitt magiska universum. Från de vackra gröna blomsterängarna till stadens parker vid solnedgången. De skapar en värld där soliga dagar är lika härliga som deras svalkande mjukglass och matcha latte.

Daisy Love är en sprudlande gourmand med noter av hjortron, prästkrage och vitt trä.

Pris: 525 kronor.

KÖP

Nästa bild
Replica By The Fire EdT - Maison Margiela KÖP

Replica By The Fire EdT - Maison Margiela

Den beroendeframkallande doften har ett varmt hjärta av kastanj och träiga ackord blandat med söta noter av vanilj och röda bär. Den mjukas upp av den blommiga kombinationen av apelsinblommor och neroliessens.

Pris: 1 007 kronor.

(Rek pris: 1 395 kr)

KÖP

Nästa bild
Vanilla CEO - CRA-YON KÖP

Vanilla CEO - CRA-YON

CRA-YON Vanilla CEO är en upplyftande och unik träig doft med mjuka vaniljnoter.

Pris: 895 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!