Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Slugging – allt du behöver veta om TikToks hetaste hudvårdstrend just nu

Hudvårdstrenden “Slugging” syns överallt på sociala medier för tillfället – men lever den verkligen upp till hypen?

Foto: Loreal Paris

Slugging går ut på att täcka ansiktet med ett tunt lager vaselin för att förhindra torr hy – och för bäst effekt ska man låta vaselinet sitta kvar hela natten.

Trenden har blivit stor på bland annat TikTok, där video efter video med inoljade ansikten dykt upp i våra flöden de senaste månaderna.

Läkande egenskaper

Det låter kanske som ännu en galen trend, men hudläkaren Dr Adarsh Vijay Mudgil berättar för Cosmopolitan att vaselin faktiskt kan hjälpa sår att läka fortare:

 “Vi använder vaselin för att läka hud efter operationer. Jag applicerar det över stygn eftersom det håller såret fuktigt och hjälper det att läka snabbare.”

Det som händer är att vaselinet skapar en fysisk barriär på huden som förseglar fukt, vilket hjälper det yttersta lagret att läkas och byggas upp på nytt. För hud som skadats av till exempel föroreningar eller starka hudvårdsprodukter är slugging med andra ord en metod värd att testa.

Så gör du

Du kan prova “slugging” under natten eller ett par timmar på kvällen.

Fördelen med att låta vaselinet verka under natten är att det är då huden jobbar som hårdast med att läka sig själv, vilket gör tekniken mer effektiv. Nackdelen är att vaselin, som vi alla vet, är väldigt klibbigt. Så att använda ditt bästa örngott rekommenderas inte!

Under natten:

  • Rengör och smörj in ansiktet som vanligt, men hoppa över ansiktsoljor, aknebehandlingar, produkter som innehåller retinol, exfolierande produkter och glykolsyra.
  • Medan huden fortfarande är lite fuktig, smörj in ansiktet med en klick vaselin. En mängd motsvarande en ärta räcker – huvudsaken är att hela ansiktet är täckt.
  • Rengör huden på morgonen, använd en rengöringsolja om nödvändigt.

Under kvällen:

  • Rengör huden så fort du kommer hem från skolan eller jobbet.
  • Medan huden fortfarande är lite fuktig, smörj in ansiktet med en klick vaselin.
  • Tvätta av vaselinet innan du går till sängs och följ upp med din vanliga hudvårdsrutin.

Hur ofta kan man slugga?

Hur ofta du kan “slugga” beror på din hudtyp. En tumregel är att du som har torr hud kan använda dig av metoden dagligen, medan personer med fet hy kanske behöver “slugga” mer sällan och då främst under vinterhalvåret. Som vanligt gäller det att lyssna på din hud.

@dermdoctor Slugging is back 🐌 OC: @edwardzo @Mikayla Nogueira #dermdoctor #skincare #learnontiktok #slugging #dermatologist #cerave ♬ Spongebob Tomfoolery – Dante9k Remix – David Snell

Källa: Cosmopolitan, L’Oréal Paris

Aquaphor Soothing Skin Balm  - Eucerin KÖP

Aquaphor Soothing Skin Balm - Eucerin

Salva som används för att vårda torr, sprucken och irriterad hud. Aquaphor är en vattenfri gel-salva som används lokalt på kroppen eller i ansiktet där huden är mycket torr till extremt torr. Salvan stödjer hudens egen förnyelseprocess. En SOS-salva för torr, sprucken hud, självsprickor, torra nagelband och hälsprickor. Passar alla hudtyper. Kan användas även på barn från 3 månader.

Pris: 69 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Original Burk  - Vaseline KÖP

Original Burk - Vaseline

Skyddar och bevarar fukten att hjälpa torr hud läka. 100% ren vaselin. Skonsam för huden, allergivänliga och icke-comedogenic (kommer inte täppa till porerna). Minskar uppkomsten av fina, torra linjer. Hjälper till att skydda mindre skärsår, skrapsår och brännskador.

Bäst för: torr hud, kliande hud, torrhet i samband med eksem.

Pris: 55 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Vaseline - Klöver KÖP

Vaseline - Klöver

Tillverkad på naturliga oljor som varmpressats. Den kan användas för flera ändamål eftersom den har goda inkapslande egenskaper. När du använder klövervaselin skapar du en barriär mellan hudcellerna som bland annat kapslar in fukt och hjälper kroppen påskynda läkningsprocessen. Denna barriär kan ge dig hud ett skydd om du har torr och narig hud, exempelvis torra händer eller torra läppar. Den passar även utmärkt för dig som har små skärsår och skrubbsår. Använd vart som helst på kroppen där du har små eller stora sprickor.

Pris: 15 kronor.

Finns även hos Meds!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!