Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Sofia Richie Grainges hårknut har blivit viral – men det finns ett problem

Med 25,7 miljoner visningar kan man lugnt säga att Sofia Richie Grainges video där hon visar hur hon lyckas med sin ikoniska, släta hårknut har blivit viral. Men det finns en nackdel med hennes metod – den kan slita på håret. Vi guidar dig till hur du lyckas med frisyren utan att utsätta ditt hår för skada!

Foto: Instagram @sofiarichiegrainge

Det var i början av september som modellen Sofia Richie Grainge lade upp ett klipp på TikTok där hon visade hur hon stylar sitt hår i en slät hårknut. Sofia – som blivit en stilförebild för många under de senaste månaderna – syns ofta i denna trendiga frisyr, som hon menar är perfekt när man inte orkar lägga mängder av tid på att sätta upp håret. Vi redogör för Sofias metod – och vad en expert har att säga om den.

Foto: Instagram @sofiarichie

Så gör Sofia Richie Grainge sin typiska hårknut

Sofia börjar med att applicera en detangler i nytvättat, vått hår. Därefter delar hon upp håret i en mittbena och stryker en hårmask över hela håret, efter vilken hon applicerar Oribe Signature Matte Waves Texture Lotion, som hon menar “verkligen förseglar håret”.

Hon borstar sedan håret och sätter upp det i en stram hästsvans (först hårets bakre halva, och sedan det främre håret) vars ände hon tvinnar och sätter upp i en knut. Avslutningsvis applicerar hon lite hårolja för att ge frisyren extra glans.

@sofiarichiegrainge

Sleek lazy girl bun 🫶🏼

♬ original sound – Sofia Richie Grainge

Kan orsaka slitage

Richie Grainges video har miljontals visningar, men alla är inte sålda på IT-tjejens metod. Helen Reavey, trikolog och grundare av hårvårdsmärket Act+Acre, berättar för Refinery29 att man helst inte ska styla vått hår på det här sättet:

“Tajta frisyrer som strama knutar kan slita på håret, vilket bara blir värre när de utförs på vått hår eftersom det är mycket ömtåligare och tenderar att slitas sönder lättare”, säger hon.

Så vad ska man då göra istället? Reaves rekommenderar att torka håret innan man sätter upp det i en stram knut. Om du ändå beslutar dig för att styla vått hår, gör som Sofia och applicera en fuktgivande hårmask innan du borstar eller sätter upp håret (se dock till att använda en så kallad leave in-produkt).

“Om du stylar vått [hår] någon gång ibland och tar tillfället i akt att använda en hårmask så är det i regel okej”, säger Reaves.

Hon tillägger att ovanstående endast gäller för dig som inte har problem med hårbotten (till exempel torrhet eller mjäll), torra och sköra toppar, eller lider av håravfall. Faktum är att om du ofta sätter upp håret i en stram knut kan du riskera en typ av håravfall som orsakas av att hårrötterna gradvis dras upp. Detta kan resultera i tunt hår eller kala fläckar, i synnerhet kring hårfästet och tinningarna.

Så lyckas du med trendfrisyren utan att slita på håret

Slutsatsen? En hårknut görs helst på torrt, smutsigt hår (det sistnämnda är nämligen naturligt fett, vilket är en fördel i detta fallet!).

Om du inte har rakt hår kan du fukta det lite innan du stylar det, men undvik att blöta ner det för mycket:

“Lockigt hår är ofta mer lätthanterligt när det är vått, så du kan fukta det lätt innan du applicerar hårgelé. Leta efter alternativ som är designade särskilt för lockigt hår, men kom ihåg att undvika produkter med mycket silikoner och sulfat”, säger Reavey.

Hon tipsar om följande metod:

  1. Börja med att skapa en mittbena i håret – eller strunta i det om du föredrar en frisyr utan bena!
  2. Applicera hårgelé, vax eller olja. Undvik produkter som innehåller mycket silikoner, petrolatum och andra ingredienser som tenderar att skapa beläggningar på hår och hårbotten.
  3. Borsta håret slätt och sätt upp det i en häststans. Tvinna hästsvansens ände och sätt upp den med ännu en hårsnodd. Prova hårsnoddar i silke eller siden – de är snällare mot håret.
  4. Avsluta med att släta ut småhår med mer stylingprodukt eller lite hårolja på en bambu-tandborste. Klart!

Matte Waves Texture Lotion - Oribe KÖP

Matte Waves Texture Lotion - Oribe

Få saltstänkta vågor, utan att håret känns torrt. Denna lotion med medelstadga lockar fram en matt textur även hos de finaste hår och gör att stylingen sitter bättre samt ger en strand-look.
Jobba in i ett fuktigt hår och definiera vågiga lockar med en naturlig textur allt eftersom. Låt håret lufttorka.

Pris: 525 kronor.

KÖP

Nästa bild
Mulberry Silk Skinny Scrunchies - Lenoites KÖP

Mulberry Silk Skinny Scrunchies - Lenoites

Genom att använda scrunchies i siden motverkar det att hårstrån bryts eller att du får avtryck i håret efter hårsnoddar.

Pris: 349 kronor.

KÖP

Nästa bild
Tooth Brush 3-pack - ReNew Copenhagen KÖP

Tooth Brush 3-pack - ReNew Copenhagen

Pris: 85 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!