Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Solsemester över jul och nyår – så skyddar du dig bäst mot solens UV-strålning

Den 20 oktober i år hölls en kongress på Amerikanska ambassaden i Stockholm om utvecklingen och förebyggande av hudcancern Malignt melanom. Metro Mode var där och tog reda på hur du bäst skyddar dig mot solens UV-strålning och minimerar risken att drabbas.

sola

Malignt melanom är den dödligaste hudcancerformen och den cancerform som ökar mest världen över. Cancerfondens prognos visar dessutom att denna cancerform ökar kraftigt bland just unga personer. Det finns många anledningar till att hudcancer har brett ut sig i samhället. Förutom faran med att bränna sig när man solar på sommaren eller på solsemestern så är bland annat användningen av solarier en bidragande faktor till sjukdomen.

 

– 80 procent av svenska befolkningen vet att det är farligt att sola, men ändå fortsätter vi. Detta oroar mig väldigt mycket, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

 

Ett stort problem som syns och hörs tydligt i både samhället och i medier är inställningen till det “solbruna idealet”. Det är till exempel ofta som vi uppmuntrar och säger “vad fräsch du ser ut” när någon kommer tillbaka från solsemestern med lite fräknar och färg i ansiktet. Även solpuder och brun utan sol-produkter är med och sätter standarden. Dessutom upplever många ungdomar att det finns en hets bland vänner om att bli så brun som möjligt.

 

– Vad gäller det solbruna idealet så måste tongångarna på sociala medier ändras, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

 

Vi på Metro Mode vill tillsammans med er läsare hjälpa till att ändra detta ideal. När du åker på solsemester nu över jul och nyår, njut till fullo av värmen men fokusera inte på att bli så brun som möjligt.

 

solkram

 När du väl är i solen, tänk på det här:

 

1. Ta reda på vilken hudtyp just du har och läs på här

 

2. Skydda dig med solkräm – använd mycket kräm, stryk gärna på krämen i två omgångar, eftersom det är svårt att använda tillräckligt med kräm på en gång. Använd högt solskydd i början oavsett hur lätt du har för att bli brun. Men kom ihåg: det finns inget entydigt bevis för att solkräm skyddar mot hudcancer.

 

3. Ha på dig en vit t-shirt när du är i solen i början av semestern!
Skjorta i 100 procent bomull: cirka SPF 50
T-shirt i 100 procent bomull: cirka SPF 10
Blus i 100 procent viskos: cirka SPF 15

Läs på mer om solning med kläder här

 

4. Spendera tid i skuggan (eller gör en utflykt) under de timmar som solen är som starkast (11-14).

 

5. Solhatt och parasoll är något du alltid borde ha i närheten av dig när du är på stranden.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!