Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Sveriges största hårtest 2022 – här är resultatet

I håret sitter självkänsla och välmående, och en lång period av hårproblem leder till att vi mår psykiskt dåligt. Så pass att vi skäms och inte ens pratar med våra vänner om det. Dessutom så tar vi bort bilder i sociala medier om vi känner oss fula i håret, och frisyren är avgörande för det första intrycket. Det här och mycket mer är insikterna i undersökningen Sveriges största hårtest 2022. Den är genomförd av kosttillskottet Original Silicea som nu presenterar resultatet.

Foto: Pexels

Enkätundersökning Sveriges största hårtest 2022 har genomförts på drygt 934 personer i Sverige. Syftet med testet var att samla in kunskap om hårets betydelse och mående, men också öka kännedomen om att ge kroppen rätt näring inifrån för ett välmående hår. Något som Original Silicea är experter på. 

– Att håret är viktigt för att vi ska må bra och känna oss vackra känner vi till men att siffrorna var så höga var förvånande. Över hälften av deltagarna, 55%, svarar att de mår psykiskt dåligt om de har problem med håret under en längre tid. Det är ett stort antal som vi vill hjälpa, säger Hanna Magnusson, VD på Octean AB med varumärket Silicea

Svenskarnas vanligaste hårproblem är att man tappar mycket hår (47%), att det är torrt (17%) och att det lätt bryts(14%). De som har problem med håret vänder sig främst till sin frisör, men en stor grupp väljer att inte prata med någon alls utan håller tyst om sina problem.
– Vi misstänker att många av de som håller tyst försöker lösa sina problem själva och googlar, följer grupper eller tittar i sociala medier istället, säger Hanna.

Några av nyckelinsikterna i undersökningen:

 • 72% av deltagarna svarar att håret är jätteviktigt för att de ska känna sig vackra, 0% svarar att håret inte är viktigt för dem alls.
 • 75% av deltagarna menar att håret är viktigt för att andra ska se det, 99% instämmer också i att vackert och välmående hår är viktigt för ens eget mående*
 • 55%, svarar att de mår dåligt psykiskt om de har problem med håret under en längre tid.
 • 42% instämmer i att man alltid stylar håret när man går utanför hemmet. Här har storstadsbor (49%) en större benägenhet till att styla sig jämfört med de som bor på landsbygden (35%).
 • 96% menar att det generella välbefinnandet i livet ökar om håret mår bra
 • 95% menar att håret är viktigt för att jag ska känna mig vacker och får en bättre självkänsla**
 • 95% säger håret är avgörande vid ett första intryck**
 • 78% säger att de någon gång skämts över sitt hår*
 • 42% svarar att de i efterhand tagit bort en bild, eller en bild som man är taggad i, från sociala medier för att man tycker att man är ful i håret.
 • 77% svarar att man aldrig skulle lägga upp en bild i sociala medier om man känner sig ful i håret.
 • Om man har hårproblem vänder sig de flesta till sin frisör, men därefter väljer de flesta att inte prata med någon alls. 
 • Kvinnor under 40 år drömmer mest om långt hår, men efter 40 år drömmer man istället om tjockt hår
 • 80% av deltagarna i undersökningen har upplevt skillnad med Original Silicea efter 3 månader* 

KÖP

Foto: Pexels

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!