Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

8 vanliga hårmyter – sant eller falskt?

Det finns många myter om hår och hårvårdsprodukter. Nedan listar Björn Axén några av våra vanligaste hårmyter och vad som är sant eller falskt.

Foto: Unsplash

Har du också hört att mjäll och torr hårbotten är samma sak? Eller kanske att det är farligt att använda värmeverktyg för att det skadar håret? Nedan listar Björn Axén några av våra vanligaste hårmyter och vad som är sant eller falskt.

#Myt 1: Använd bara balsam i topparna, annars blir håret fett

Detta är en myt. Balsam innehåller ofta återfuktande ingredienser som också är bra för hårbotten.

#Myt 2: Sulfater är dåliga för håret

Sulfater som SLES är en vanligt förekommande tensid i hårvårdsprodukter som hjälper till att effektivt rengöra både håret och hårbotten. Vanligen kombineras SLES med andra tensider för att skapa en förhöljd känsla och bilda mer skum i håret när du tvättar det. SLES är således inte dåligt och det är enbart en myt som många tyvärr går på.

#Myt 3: Bara torrt hår och hårbotten behöver fukt

Precis som med ansiktet behöver alla hudtyper återfuktning för att må bra, detta gäller även för de med fet hårbotten. Om du inte återfuktar din hårbotten kan oljeproduktionen rubbas, vilket kan leda till ökad oljeproduktion och dessutom till andra problem med skalpen.

#Myt 4: Mjäll och torr hårbotten är samma sak

Mjäll orsakas inte av torr hårbotten och kan även förekomma hos personer med fet hårbotten. Det är oklart exakt vad som orsakar mjäll, men det kan till exempel bero på att skalpen reagerar på en jästsvamp som är naturligt förekommande på kroppen.

#Myt 5: Att tvätta håret ofta förstör det och du ska vänta så länge som möjligt mellan tvättarna

Schampo är inte dåligt för håret och det går alldeles utmärkt att tvätta håret varje dag, särskilt om du har fet hårbotten. Se däremot till att du använder bra produkter som både vårdar och återfuktar ditt hår.

#Myt 6: Värmeverktyg förstör håret

Det råder ingen tvekan om att hög värme kan skada håret, men det betyder inte att du måste undvika värmeverktyg helt och hållet. Faktum är att dagens värmeverktyg är mycket bättre än de som fanns tillgängliga för några år sedan. De flesta moderna värmeverktygen har temperaturkontroller så att du kan anpassa värmen efter ditt hår. Men det är också väldigt viktigt att du använder bra värmeskydd varje gång som du stylar håret för att undvika att skada det.

#Myt 7: Silikoner är dåliga för håret

Silikoner har fått ett dåligt rykte som ett svårtvättat ämne som lägger sig som en hinna kring hårstråna vilket hindrar dem från att andas. Men sanningen är att de silikoner som vi använder i hårvårdsprodukter är enkla att tvätta ur och hjälper faktiskt till att göra håret blankare, slätare och lättare att reda ut. Silikonerna fyller också en viktig sensorisk funktion i hårvårdsprodukterna, både när det kommer till användningen och effekten som de har på håret.

#Myt 8: Parabener är dåliga för håret

Parabener har också fått ett oförtjänt dåligt rykte under senare tid. Faktum är att det faktiskt inte finns någon bevisad koppling mellan dem och skador på håret. Parabener har varit en viktig ingrediens i många hårvårdsprodukter under flera års tid och är bevisligen säkra att använda.

Moisture Shampoo - Björn Axén KÖP

Moisture Shampoo - Björn Axén

Ett intensivt återfuktande schampo för torrt hår och hårbotten. Berikat med Hyaluronsyra och Anti-Dehydration Technology som vårdar och mjukgör håret, samt ger glans och lyster. Passar alla hårtyper. Vegan & dermatologiskt testad.

Pris: 152 kronor.

(Nedsatt 20%)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Moisture Hair & Scalp Serum - Björn Axén KÖP

Moisture Hair & Scalp Serum - Björn Axén

Ett intensivt återfuktande serum för torrt hår och hårbotten. Berikat med Hyaluronsyra och Anti-Dehydration Technology som vårdar och mjukgör håret, samt ger glans och lyster. Passar alla hårtyper. Vegan & dermatologiskt testad.

Pris: 224 kronor.

(Nedsatt 20%)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Moisture Hair Mask - Björn Axén KÖP

Moisture Hair Mask - Björn Axén

En intensivt återfuktande hårinpackning för torrt hår och hårbotten. Berikad med Hyaluronsyra och Anti-Dehydration Technology som vårdar och mjukgör håret, samt ger glans och lyster. Passar alla hårtyper. Vegan & dermatologiskt testad.

Pris: 165 kronor.

(Nedsatt 25%)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Moisture Conditioner - Björn Axén KÖP

Moisture Conditioner - Björn Axén

Ett intensivt återfuktande balsam för torrt hår och hårbotten. Berikat med Hyaluronsyra och Anti-Dehydration Technology som vårdar och mjukgör håret, samt ger glans och lyster. Passar alla hårtyper. Vegan & dermatologiskt testad.

Pris: 152 kronor.

(Nedsatt 20%)

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Deep Conditioning Repair Hair Mask - Björn Axén KÖP

Deep Conditioning Repair Hair Mask - Björn Axén

Lyxig inpackning som gör underverk på skadade och mycket torra hår. Innehåller mycket hög koncentration av vårdande mineraler och proteiner från havet som bygger upp skadat hår och ökar elasticiteten.

Pris: 142 kronor.

(Rek pris: 190 kr)

KÖP

Nästa bild
Repair Shampoo - Björn Axén KÖP

Repair Shampoo - Björn Axén

Med hög koncentration av vårdande mineraler från havet som bygger upp skadat hår och ökar elasticiteten samt Sea Silk, fuktbevarande alger som vitaliserar och vårdar både hår och hårbotten Ekologisk arganolja och Sea Lavender vitaliserar och vårdar både hår och hårbotten.

Pris: 119 kronor.

(Rek pris: 150 kr)

KÖP

Nästa bild
Repair Conditioner - Björn Axén KÖP

Repair Conditioner - Björn Axén

Balsam för dig med skadat eller mycket torrt hår.

Innehåller hög koncentration av vårdande mineraler från havet som bygger upp skadat hår och ökar elasticiteten. Har en mycket utredande och glansgivande effekt.

Pris: 117 kronor.

(Rek pris: 160 kr)

KÖP

Nästa bild
Repair Anti Break Treatment - Björn Axén KÖP

Repair Anti Break Treatment - Björn Axén

Värmeskyddande leave-in behandling som stärker håret och förhindrar kluvna hårtoppar och slitage. Berikad med naturlig E-vitamin och Panthenol som ger skydd, glans och fukt. Gör håret följsamt och lätt att reda ut. Applicera i handdukstorkat hår och styla som önskat. Fräsch hypo allergenic doft. Dermatologiskt testad. Vegan. Används med fördel efter Repair Shampoo och conditioner.

Pris: 195 kronor.

KÖP

Nästa bild
Heat Styling Protection - Björn Axén KÖP

Heat Styling Protection - Björn Axén

Vill du ge ditt hår bästa möjliga skydd vid användning av värmeverktyg? Heat Styling Protection ger ditt hår vård samtidigt som den ger värmeskydd upp till 220 grader. Perfekt vid styling med plattång och locktång.

Pris: 135 kronor.

Finns även hos Nordicfeel!

KÖP

Nästa bild
3111 Touch Locktång 32mm - OBH Nordica x Björn Axén Tools KÖP

3111 Touch Locktång 32mm - OBH Nordica x Björn Axén Tools

Professionell locktång framtagen i samarbete med Björn Axén stylister, för perfekta Hollywood lockar. Med keramisk keratinbeläggning och valbar värmeinställning möjliggör denna locktång en skonsam och enkel stylingprocess.

Pris: 449 kronor.

Finns i mindre storlek här!

KÖP

Nästa bild
Ultimate Experience Curler - OBH Nordica Björn Axén Tools KÖP

Ultimate Experience Curler - OBH Nordica Björn Axén Tools

Ultimate Experience Curler är en locktång med unik Air Fresh Flow-teknologi som tillför ett stadigt, svalt luftflöde för att förhindra att håret utsätts för onödig värme. En skonsam locktång för både hår och hårbotten. Air Fresh Flow-teknologin kyler ner lockarna så att de håller formen längre och blir mer spänstiga.

Pris: 1 799 kronor.

Finns även hos Cocopanda!

KÖP

Nästa bild
Ultimate Experience Straightener - OBH Nordica Björn Axén Tools KÖP

Ultimate Experience Straightener - OBH Nordica Björn Axén Tools

Denna enastående plattång kommer att revolutionera din skönhetsrutin. Tack vare den innovativa tekniken, den keramiska mineralbeläggningen och extremt snabba uppvärmningstiden blir morgonrutinen lättare, snabbare och skonsammare. Med den här professionella och mångsidiga plattången får du det perfekta salongsresultatet hemma – du kan locka och platta ditt hår precis som du vill, utan att skada håret!

Pris: 2 499 kronor.

Finns även hos Cocopanda!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!