Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

6 vanliga misstag somliga gör med akne

Akne är ett väldigt vanligt hudproblem som oftast förekommer i ansiktet, på bröstet, ryggen eller axlarna. Det finns flera misstag som många av oss gör dagligen mot vår hy utan att ens veta om det. Nedan listar vi 6 saker du borde sluta med direkt, samt produkter du borde testa mot hudbesvär.

Foto: Pexels

Oftast uppstår akne under puberteten när könshormoner och androgener börjar produceras och stimulerar talgkörtlarna till att producera mer talg än nödvändigt. Det kan även uppkomma senare i livet på grund av till exempel hormonbalans. Ett överskott med talg tillsammans med otillräcklig exfoliering av gamla hudceller kan sedan bilda en propp i hårsäcken och en pormask uppstår. Det kan även bero på ett överskott av bakterier som sedan orsakar inflammation i den blockerade hårsäcken som bildar en finne (även kallad papel/pustel). Nedan listar vi 6 vanliga missar som kan skapa sämre förutsättningar för huden, tillsammans med tips som underlättar för din hud.


1. Du tvättar ansiktet för ofta
Ett vanligt misstag som lätt görs när man har akne eller annan problemhud är att tvätta ansiktet för mycket. Det har ingenting med smutsig hud att göra – så huden kommer istället producera ännu mer fett och därmed fler finnar. Använd istället en mild ansiktstvätt för fet och finnig hy.


2. Du peelar ansiktet för hårt och mycket
En peeling avlägsnar döda hudceller, men för mycket peeling och för stora skrubbkorn stör känslig hy. Däremot är det bra att exfoliera huden en till två gånger i veckan för att bli av med torr hud som annars lätt täpper till porerna. Så skippa helt den kornbaserade peelingen och börja istället att exfoliera. Avsluta gärna med en ansiktsmask efteråt för att tillföra fukt.


3. Du slarvar med fukten
Var noga med att använda fuktgivande produkter, annars kan huden hamna i obalans och börja producera mer eget fett. Men var noggrann med att inte använda produkter som täpper till dina talgkörtlar. Kanske är en fettfri gel den optimala produkten för dig!


4. Du älskar att klämma finnar
Även om det känns väldigt lockande att ställa dig framför badrumsspegeln och klämma loss – JUST DON’T! Det är nämligen väldigt lätt att talgkörteln då skadas och inflammationen blir ännu värre. Om du någon gång inte kan stå emot, se till att händerna är ordentligt rena, spritade och att finnen är mogen så att den inte spricker inåt, det kan då bildas fler finnar.


5. Du äter fel kost
Det är inte vetenskapligt bevisat att kost påverkar acne, men det finns många studier som tyder på det. Så om du själv märker att din acne förbättras av viss kost, lita på det och fortsätt äta rätt. Socker kan till exempel leda till mycket finnar, så var försiktig. Välj nyttigare snacks som nötter och frukt.


6. Du sminkar över aknen
Självklart är det frestande att sminka över din akne med mycket och täckande produkter. Men då är det lätt att porerna täpps till och blir värre. Så se till att använda lätta produkter så att din hud andas. Gärna mineralsmink då det är renare från ämnen som krom, mikroorganismer och nickel – sådana ämnen som orsakar inflammation. Tänk även på att det är viktigt att ofta rengöra dina sminkborstar.

Hos Apotek Hjärtat hittar du olika receptfria läkemedel och produkter för att behandla akne.

Källa: Apotek Hjärtat

The Ordinary Hydrators and Oils Hyaluronic Acid 2% + B5 - The Ordinary KÖP

The Ordinary Hydrators and Oils Hyaluronic Acid 2% + B5 - The Ordinary

Salicylsyra är en betahydroxisyra som exfolierar huden. Denna 2%-iga formula hjälper till att exfoliera porernas invändiga väggar för att motverka orenheter, samt ge en uppklarnande effekt på hudytan vid regelbunden användning.

Pris: 89 kronor.

Finns även hos Bangerhead!

KÖP

Nästa bild
Sebum Clearing Masque - Dermalogica KÖP

Sebum Clearing Masque - Dermalogica

Riktar in sig på de fyra huvudfaktorerna bakom fet problemhy och lindrig akne: överaktiva talgkörtlar, ansamling av döda hudceller, aknebakterier och inflammation.

Pris: 474 kronor.

(Rek pris: 545 kr)

Finns även hos Lyko!

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Skin Renewal Mask - Leaders Cosmetics KÖP

Skin Renewal Mask - Leaders Cosmetics

En lugnande sheetmask som passar extra bra för irriterad och trött hud. Den verkar läkande, lugnande och återfuktande.

Pris: 69 kronor.

KÖP

Nästa bild
Even Better Even Better™ Refresh Hydrating and Repairing Makeup - Clinique KÖP

Even Better Even Better™ Refresh Hydrating and Repairing Makeup - Clinique

Hyaluronsyra fyller ut fina torrhetslinjer, effektiva peptider hjälper till att göra huden mjuk och jämn och salicylsyra förnyar hudytan.

Pris: 342 kronor.

(Rek pris: 385 kr)

Finns även hos Åhléns!

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Blackhead Eliminating Daily Scrub - Neutrogena KÖP

Blackhead Eliminating Daily Scrub - Neutrogena

Rengörande peelingkräm med mikrokorn. Minskar och motverkar förekomsten av pormaskar. Effektiv hjälp för dig med fet och/eller oren hud.

Pris: 59 kronor.

Finns även hos Lookfantastic!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!