Skönhet

Varför får man grått hår?

Kändisar som Helen Mirren, Jodie Foster och Andie MacDowell har alla omfamnat sitt gråa hår. Men varför får man grått hår, och kan stress göra oss gråhåriga i förtid?

Foto: Instagram @freshbeautystudio/@silverdisobedience

Det sägs att stress kan ge upphov till grått hår, men är detta egentligen sant? I den här artikeln ger vi svaret på vanliga frågor om grått hår.

Varför får man grått hår?

Ett hårstrås färg bestäms redan i hårsäcken och strået kan inte ändra färg medan det växer. Att vårt hår blir grått eller vitt vid en viss ålder beror på att hårsäckarna producerar mindre färg när de åldras. Genetik kan spela en roll när det gäller vilken ålder som vi börjar få grått hår, men efter 35-årsåldern är sannolikheten större att ett hårstrå blir grått.

Kan stress ge upphov till grått hår?

Stress i sig kan inte göra att man får grått hår – däremot kan stress ge upphov till Telogen effluvium, ett tillstånd som gör att man tappar hår tre gånger snabbare än vanligt. Denna acceleration av hårsäckarnas livscykler ökar sannolikheten att håret hos en medelålders person växer ut grått. Även brist på Vitamin B12 kan ge upphov till grått hår.

Källor: Harvard Health Publishing

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!