Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Vintriga parfymer – vi listar årstidens bästa dofter

Vad är det som gör att vissa dofter passar bättre på vintern än på sommaren? Och hur får man parfymen att hålla hela dagen? Vi guidar dig till att du behöver veta om att bära parfym på vintern – och listar dofterna som passar perfekt under årets kallare månader!

Om du är som oss så har du ett par olika parfymer som du alternerar mellan. Men har du tänkt på att vissa dofter känns betydligt mer passande under vinterhalvåret än sommarhalvåret?

Vintriga dofter

Under vintern dras många till dofter som signalerar mys och bekvämlighet.

Frances Shoemack, grundare av parfymmärket Abel, berättar vilka noter som passar bäst under vintern:

“Leta efter amber eller träbaserade dofter med söta, varma noter som vanilj, tobak eller tonka, eller varma kryddor som kardemumma och kanel”, säger hon till Marie Claire. “De senaste åren, oavsett väder, har vi sett en trend som rör sig mot rökiga, varma dofter som har en sofistikation-möter-bekvämlighet-faktor.”

Så får du doften att vara länge

Vintern är en utmärkt tid att bära parfym eftersom dofter tenderar att hålla längre i kallt väder. Shoemack förklarar att detta beror på att hetta och luftfuktighet oundvikligen leder till att vi svettas mer, vilket är dåliga nyheter för parfymer.

Shoemack tipsar även om hur du kan få din doft att vara ännu längre – spraya inte endast doften på huden, utan även på tröjan:

“Vi rekommenderar att spraya din doft på din mjukaste kashmirtröja eller ullsjal, där de naturliga fibrerna bär parfymerna så väl”, säger hon.

Nedan listar vi några härligt vintriga dofter för kalla vinterdagar!

Acqua Di Parma Vaniglia Eau de Parfum KÖP

Acqua Di Parma Vaniglia Eau de Parfum

En söt, varm och solig doft fylld med noter av vanilj kombinerat med citrus, söta blommor och mysk.

Vaniljen från Madagascar är huvudnoten som denna parfymen byggs upp runt.

Pris: 2 785 kronor.

KÖP

Nästa bild
Maison Francis Kurkdjian Paris Baccarat Rouge 540 Eau de Parfum KÖP

Maison Francis Kurkdjian Paris Baccarat Rouge 540 Eau de Parfum

Lysande och sofistikerad, Baccarat Rouge 540 har en blommig, ambra och träig doft. En poetisk alkemi. En grafisk och mycket koncentrerad signaturdoft.

Pris: 2 750 kronor.

KÖP

Nästa bild
BYREDO Night Veil Vanielle Antique Extrait de Parfum KÖP

BYREDO Night Veil Vanielle Antique Extrait de Parfum

Vanille Antique är den första titulära Byredo-doften centrerad kring parfymeriets sällsynta råvara. Här blir den rökiga doften av vaniljstång laddad med historia och karaktär; förvandlas till något oväntat, mindre sirapsliknande och mer nyanserat. Vaniljens förväntade sötma skärs igenom av texturer av jordighet och mörker, en värmande blandning av cashmeran trä, cistus blomman och mysk bildar en berusande ambrosia.
Destillerad till en ren essens med hävdvunna tekniker, en liten mängd arbetar närmare huden och strålar ut genom kroppens värme och dröjer kvar i många timmar.

Pris: 2 850 kronor.

KÖP

Nästa bild
Maison Margiela 'REPLICA' When the Rain Stops KÖP

Maison Margiela 'REPLICA' When the Rain Stops

WHEN THE RAIN STOPS från Maison Margiela framkallar den härliga känslan av när solen bryter igenom efter regnet. Himlen får ett nytt lugn, regnet börjar avta för att sedan stilla sig helt och molnen skingrar sig för att bana väg åt de blyga solstrålar som lyser upp de våta omgivningarna.

Pris: 800 kronor.

KÖP

Nästa bild
19-69 Capri Eau de Parfum KÖP

19-69 Capri Eau de Parfum

Capri är inspirerad av miljöerna i Villa Malaparte och den ikoniska filmen Le Mépris (1963) som spelades in på ön Capri. Kompositionen är nervig, fräsch, lätt men ändå tröstande. Doftnoterna inkluderar söt och bitter apelsin, Ylang Ylang Extra Oil och vit mysk. Alla 19-69 parfymer passar alla kön.

Pris: 1 950 kronor.

KÖP

Nästa bild
Viktor & Rolf Flowerbomb Orchid KÖP

Viktor & Rolf Flowerbomb Orchid

Viktor&Rolf presenterar med inspiration från den teatraliska burlesktraditionen ett nytt sinnligt och sensuellt tillskott till doftfamiljen FLOWERBOMB: Flowerbomb Ruby Orchid. Det är en magnetisk och erotisk doft: En doft skapad för alla femme fatales. Hon är glamorös, självsäker och lite provokativ och stjäl all uppmärksamhet.

Pris: 900 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!