En nedbantad garderob där alla plagg passar med varandra – där du alltid har något att ha på dig som passar dig och din stil. Låter det bra? Då kan en kapselgarderob vara precis vad du behöver!
Att bygga upp en grym basgarderob som håller från år till år är både ett sätt att alltid ha något stilsäkert att ha på sig (som passar din personliga stil) och ett bra upplägg utifrån ett hållbarhetsperspektiv. När du väl har dina basplagg på plats (de perfekta jeansen, den vita skjorton, den snygga kappan och så vidare…) så kan du fylla på med favorittrendplaggen från varje säsong – och du har en garderob som både känns tidlös och uppdaterad.
Lockar tanken på att skala av och bygga upp en stilsäker grund? Då kanske du till och med är redo att genast ta nästa steg, hetaste konceptet inom modevärlden just nu är kapselgarderoben, som kan ses som en vidareutveckling av basgarderoben. Enkelt förklarat går konceptet ut på att skapa en förenklad garderob med färre kläder, där alla plagg fungerar med varandra.
Fashionistan Caroline Joy Rector startade bloggen Unfancy år 2014 när hon bestämde sig för att helhjärtat bygga upp sin kapselgarderob och bjöd in läsarna till att följa hennes väg från klädkaos till endast 37 klädesplagg i garderoben. Brittiska modesajten Whowhatwear har träffat kapselgurun Caroline, nu tre år senare, för att få hennes bästa tips för oss nybörjare.
– Jag är så mycket bättre nu på att klä mig för det liv jag faktiskt lever, snarare än för ett fantasiliv. Min garderob matchar min livsstil nu, säger Caroline som har fokuserat på att leta efter tidlösa plagg i toppkvalitet.
Här är Carolines 7 steg till hur du bygger kapselgarderoben som håller hela livet:
1. Du måste inte ha ett bestämt antal plagg, men sikta gärna på 50 eller färre
Efter att ha levt med en en strikt “endast 37 plagg”-diet i ett år bestämde sig Caroline för att släppa efter lite, men även om hon inte längre begränsar sig till ett strikt antal plagg så har hon fyra grundregler: färre plagg, medvetna inköp, mindre shopping – och mer glädje.” I dag rymmer Carolines garderob runt 50 plagg.
2. Se på konceptet som en utmanande lek
“Ha en lekfull, öppen attityd, tänk på det som en lek. Du kommer att bli frustrerad under vägens gång, men en kapselgarderob handlar inte om att lida, utan om att testa något nytt och att lära sig något om sig själv”, säger Caroline.
3. Börja med en enkel utrensning…
Att begränsa garderoben till ett specifikt antal plagg kan vara rivstarten du behöver för att komma igång ordentligt. Låt sedan garderoben utvecklas (kanske växer den en aning i antal plagg, eller minskar) allt eftersom du lär dig vad du gillar att klä dig i och vad som passar bäst med övriga plagg i garderoben.
4. … Och ta en paus innan du börjar fylla på garderoben igen
Men se till att ge dig själv lite andrum innan du börjar fylla på igen efter utrensningen, känn efter hur det är att leva med betydligt färre antal klädesplagg (om det så bara är i några veckor eller i någon månad).
5. Försök inte göra det perfekt
“Låt garderoben ha sina brister. Jag har gjort det här i två år nu och min garderob är fortfarande inte perfekt. Jag har insett att den aldrig kommer att bli det och genom att omfamna den insikten har jag kunnat finna ro – i min garderob och i mitt liv”, säger Caroline.
6. Testkör konceptet om du är osäker inför förändringen
Om du vill testa kapselkonceptet utan att binda dig – gör en tio-dagars-utmaning (Caroline har haft flera #spring10x10-utmaningar på sin Instagram). Välj tio plagg i din garderob och klä dig endast i dessa de kommande tio dagarna. Se hur det känns!
7. Var ärlig med hur du lever ditt liv — och vad du faktiskt behöver i din garderob
Caroline jobbar hemifrån och spenderar därmed 70-80 procent av sin tid hemma, men hon baserade länge största delen av sin garderob på kläder som hon aldrig hade på sig under vanliga dagar. “När jag inte är ärlig mot mig själv så skapar jag en fantasigarderob snarare än en garderob som passar mitt faktiska liv”, säger Caroline. Fundera över hur ditt liv ser ut, var du spenderar mest tid och i vilka situationer du sällan befinner dig (men ändå ofta shoppar kläder för). Du behöver med största sannolikhet inte ytterligare en blå skjorta om du sällan bär skjorta till vardags.
Följ Caroline Joy Rector på Unfancy
Källa: Whowhatwear