Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

16 mathacks du inte vill vara utan i köket

Metro Mode delar med sig av 16 snabba och konkreta tips som gör dig till ett matlagningsproffs på nolltid.

Foto: Unsplash

Vad betyder S-S-S-S-K? Hur kokar du den perfekta pastan? finns det enkla knepet för en lyckad tomatsås? Nedan har vi samlat 16 lifehacks som gör din matlagning till en ren fröjd. Har du egna mathacks?

Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Använd alltid en nypa salt när du bakar något med choklad.

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Använd alltid lite sötma när du kokar tomatsås. Honung, socker eller ketchup funkar utmärkt – i med nån halv tesked bara!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Undvik att gråta när du hackar lök!

Det här är ett toppentips för tillfällen när du ska laga mat men inte är så sugen på att få ögonen full med tårar: Smörj in kniven som du använder för att hacka löken i matolja! På så vis kapslar du in de enzymer som orsakar att du börjar gråta.

Använder du ofta bara en halv gul lök när jag lagar mat? Hacka då även andra halvan och frys in den så slipper du att ha en halv lök som blir dålig i kylen och du slipper hacka lök nästa gång du behöver en!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Du vet väl att du inte behöver skala vitlöken innan du pressar den? Lägg hela klyftan med skal och allt i vitlökspressen och tryck. Du kommer kanske behöva ta i något hårdare, men det blir så mycket enklare att rengöra pressen efteråt och dessutom känns det som att mängden överbliven vitlök minskar på det här sättet.

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Har du någonsin funderat kring huruvida ett ägg är okej att äta eller inte?

Nu behöver du inte fundera längre. Allt du behöver göra är att lägga ägget i en bunke med vatten. Ifall det sjunker så är det okej att äta, ifall det däremot flyter upp till ytan så ska du inte äta det!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Det finns inget värre än när osten nästan är slut, och det inte går att hyvla det sista av osten. Lösningen är att förvara en liten burk eller matlåda i frysen där du river ner den sista biten. På det viset slipper du svinn och dessutom kommer det alltid att finas riven ost redo!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Får du någon deciliter ris, bulgur, cous-cous eller pasta över från middagen? Släng inte detta utan lägg i en liten påse eller burk i frysen. När du är lite hungrig en dag och inte vet vad du ska laga eller inte har ork för något avancerat: Ta fram en sådan här påse. Stek lite lök, vitlök, morotsslantar, broccolibitar, ärter eller vad du nu har i kylskåpet. Häll över påsens innehåll rätt ned i stekpanna och fräs i valfria kryddor tills allt är varmt. Volià, pyttipanna-lunch på tio minuter!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Botanisera i frysdisken och köp hem små paket frysta örter och andra smaksättningar.  Nog för att färska är godare, men de frysta kartongerna är sjukt praktiska. (Och dessutom är det lätt att strössla över lite persilja över ett matfoto för att få käket att se 110 % mer aptitligt ut).

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Rulla alltid citronen under handen, då blir den lättare att pressa!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

När du har hackat lite lök på skärbrädan och ska svepa ned den i stekpannan, akta kniven! Vänd den upp och ned och använd den slöa ovansidan istället så spar du på knivseggen. (Och på tal om ovanstående: Vässa dina knivar! Skicka efter ett knivbrev eller gör det hos din närmsta vässare). Matlagning blir så mycket roligare och säkrare när allt hackade liksom flyter på.

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

När du ska salta pastavattnet: Snåla inte! Pastavattnet ska smaka salt om du smakar av det, då är du hemma och det kommer göra pastan så mycket godare – vi lovar.

Ytterligare ett tips är att ha en slev pastavatten i pastasåsen (stärkelsen binder såsen bättre och får den att tjockna, dessutom finns en massa goda smaker där i).

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Vill du kyla en flaska läsk eller öl? Blöt lite hushållspapper och svep in flaskan. Lägg den i frysen så reducerar du tiden till iskall dricka avsevärt.

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

För att göra den perfekt krämiga äggröran häller du i lite rapsolja i en kall stekpanna och knäcker ned två ägg per person samt en matsked smör per två ägg. Värm plattan till medeltemperatur, salta, peppra och rör sedan konstant med en trägaffel i ca 7 minuter (eller tills önskad konsistens uppnås).

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Har du en klase bananer hemma som börjar bli lite bruna och tråkiga? Då är ett bra hack att hacka upp dem och frysa in dem. Perfekt att göra smoothie på!

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Stoppa inte ner fingrarna i olivspadet – bakterierna gör att oliverna jäser snabbare.

Nästa bild
Lifehacks i köket

Lifehacks i köket

Och så till det absolut viktigaste: S-S-S-S-K. Lär du dig detta kommer du bemästra exakt alla rätter, och vilket kylskåpsrens som helst kan bli en magisk diné.

Bokstavskombon står för Sälta, Syra, Sötma, Styrka och Konsistens.

Hittar du en lagom nivå och en perfekt kombo av dessa komponenter så är du hemma. Alltid.

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!