Creative

11 veganska recept som är perfekta för påskbuffén

Självklart ska även du som är vegetarian och vegan ha goda rätter att välja på under påskmiddagen!

Foto: Unsplash/Gröntvarjedag

Nedan har vi samlat de bästa recepten på vegansk påskmat. Ladda upp med aubergine-sill, pajer, potatissallad, bröd och ljuvliga efterrätter.

Avokadohalvor med vegansk skagenröra

Avokadohalvor med vegansk skagenröra

Du behöver: 

0,5 avokado/person
2 dl vegansk majonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
0,5 rödlök
3 krm liquid smoke
Dill, 1 stort knippe
0,5 citron, saft + skal
örtsalt eller vanligt salt
ev salta kex eller crostini

Gör så här: 

Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – jag brukar ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.

(I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.)

Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen.

Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Hit kan du förbereda. Röran håller sig nog 2-3 dagar i kylen.

Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret. Antagligen blir det en del röra över och det kan du gärna käka upp med saltiga crostinis.

(Den här skagenröran är gjord på bland annat tångkaviar, som är ett utmärkt substitut till vanlig kaviar.)

Recept:Vegokäk.se

Foto: Cleanfoodcrush.com

Nästa bild
Matig paj

Matig paj

Du behöver: 

Pajdeg:

125 g mjölkfritt smör

3 dl vetemjöl

2-3 msk kallt vatten

Mät upp mjölet. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela det med fingertopparna. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i formen och sätt in i kylskåpet för att vila i 15 min.

“Äggstanning”:

1 pkt silkestofu (ca 300g)

1 dl havregrädde

2 dl sojamjölk

4 msk kikärtsmjöl

1 krm gurkmeja

1 krm salt

svartpeppar

Blanda alla ingredienser till stanningen i en matberedare och häll sedan i pajskalet.

Fyllning: 

Rödlök, skivad

Broccoli,

Tomat eller soltorkade tomater

Broccoli

Paprika

Svarta oliver

Tillsätt alla grönsaker och sätt in pajen på 200 grader i 30 min. Låt svalna något innan servering!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Smördegspajer med svampfyllning

Smördegspajer med svampfyllning

Du behöver: 

1 pkt smördeg
300 g skogschampinjoner
100 g tofu
2 tsk torkad timjan
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
örtsalt/vanligt salt + svartpeppar
rapsolja till stekning/pensling
eventuellt svarta sesamfrön

Gör så här: 

Tina smördeg på en plåt med bakplåtspapper, det tar runt 10 min. Sätt på ugnen på 220 grader. Hacka svampen. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna och lägg i svamphacket. Stek bort all vätska, så att svampen krymper.

Smula ned tofun i pannan så litet som möjligt och krydda med timjan och häll på soja. Stek på hög värme, så att tofusmulorna får stekyta. Smaka av blandningen och justera kryddningen. Ta av plattan och låt det svalna något.

Skeda upp en tjock remsa av svampblandningen på mitten av dom tinade smördegsplattorna, vik över smördegen och försegla med en gaffel. Skär i mindre bitar.

Pensla med rapsolja och strö på lite sesamfrön. Ställ in i ugnen i 12-15 minuter eller tills pajbitarna har fått fin färg.

Recept: Annie Månsson

Foto: Unsplash

Nästa bild
Marinerad Sparris

Marinerad Sparris

Du behöver:

400 g grön sparris
1 tärnad rödlök
1/2 dl hackad persilja

Marinad
3 msk olja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
1 tsk Dansukker Farinsocker
1 krm salt
2-3 krm grovmald svartpeppar

Gör så här: 

Doppa sparrisen i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg upp sparrisen på ett fat. Strö lök och persilja över sparrisen.

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden. Droppa marinaden över sparrisen.

Foto & Recept: DanSukker

Nästa bild
Aubergine-sill i senapssås

Aubergine-sill i senapssås

Du behöver: 

1  förvälld aubergine, i sillstora bitar
1 dl vanlig senap
1 dl skånsk senap
1,5 dl rårörsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök

Gör så här: 

Aubergine – förvälld i saltat vatten.

Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.

Blanda socker, senap och vinäger i en skål.

Droppa i oljan, samtidigt som du rör om.

Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

Foto: Vegokäk.se

Nästa bild
Potatissallad med kronärtskockspesto

Potatissallad med kronärtskockspesto

Du behöver: (4 personer)

800 g potatis, kokt
100 g soltorkade tomater
2 dl spenat

Kronärtskockspesto
400 g kronärtskocksbotten
1 msk citron, saft
1 dl persilja, hackad
1 dl solroskärnor
1,5 dl olivolja
2 klyfta vitlök
salt
svartpeppar

Gör så här:

Skär potatisen i mindre bitar.

Mixa kronärtskocksbottnar, citronsaft, persilja, solroskärnor, olivolja, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar till en slät kräm. Blanda med potatisen. Hacka de soltorkade tomaterna och spenaten och vänd ner i potatissalladen.

Foto: nourish-and-fete.com

Nästa bild
Fröknäcke

Fröknäcke

Du behöver:

1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1/2 dl vallmofrön
1/2 dl svarta sesamfrön
1/2 dl vita sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 nypa salt
2 1/2 dl kokande vatten
2 msk kokosolja
Eventuellt flingsalt att toppa med

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 C.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet och ha i 2 msk kokosolja i vattnet så att den smälter. Häll vattnet i över dom torra ingredienserna och blanda väl.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll smeten på pappret. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå smeten och fördela den jämt över plåten med hjälp av händerna eller en kavel. Ta bort det översta pappret.

Strö lite flingsalt på och skär rutor i smeten. In i ugnen i 30-40 min eller tills det är helt torkat.

Servera med dillkokt potatis och smör eller vegansk ost!

 

Foto: Unsplash

Nästa bild
Kronärtskockskräm

Kronärtskockskräm

Ingredienser (6 pers)

1 burk kronärtskockshjärtan (à ca 400 g)

1 skalad vitlöksklyfta

1 tsk finrivet citronskal

1/2 msk färskpressad citronjuice

1/2 dl olivolja

1 krm salt

1/2 krm peppar

Gör så här:

Låt kronärtskockorna rinna av i ett durkslag.
Mixa skockorna tillsammans med vitlök, citronskal, citronjuice och olja med stavmixer eller i en liten matberedare till en slät kräm. Krydda med salt och peppar. Perfekt att ha på ditt fröknäcke eller som dipp!

Recept: ICA

Nästa bild
Klassisk inlagd tofusill

Klassisk inlagd tofusill

Ingredienser:
230 g yipin tofu naturell (extra fast)
6 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 dl socker
1 morot
1 rödlök
1 dl saltgurka
Cirka 10 cm skivad purjolök
1 msk senapsfrön
Dill till ganering

Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda med socker och ättiksprit. Låt svalna.

Hacka och skiva rödlök, morot, purjolök och saltgurka. Skär tofun i rektangulära skivor. Blanda alla ingredienser i en skål eller burk.

Förvara din tofusill i kylskåp under natten så är den klar för servering dagen efter.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Raw lemon curd pie

Raw lemon curd pie

Du behöver:

Pajbotten
4 dl mandel
1 dl kokos
3 dl torkade aprikoser, osvavlade
1 msk kokosolja, rumstempererad
¼ tsk bourbonvanilj
1 nypa salt

Lemon curd
8 dl kokosfingor
3 dl honung
2 dl smält kokosolja
6 citroner, juice och rivet skal
1 tsk gurkmeja

Garnering
Björnbär
Blåbär
Blåklint

Gör så här
Mixa mandel och kokos i mindre bitar i en matberedare.

Tillsätt aprikoser, vanilj, kokosolja och salt och mixa till en massa.

Tryck ut massan i en pajform (20–24 cm i diameter), klä även upp på kanten.

Mixa sedan fyllningens kokosfingor i en matberedare till en fuktig massa. Det tar ett tag innan kokosen slås sönder och släpper ifrån sig oljan, så mixa på!

Tillsätt resten av ingredienserna och mixa så slätt som din mixer förmår.

Bred ut fyllningen över pajbotten.

Låt stelna i kylen i cirka 2 timmar.

Foto & recept: Kristina Sälgvik

Nästa bild
Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter

Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter

Du behöver: 

1,25 dl aquafaba/kikärtsspad, kylskåpskallt
1,25 dl florsocker
1/2 msk arrowrot
1 tsk pressad citron

Topping
Sojagrädde (eller annan valfri grädde)
Citronskal
Pistagenötter
Jordgubbar
1 msk kakaosmör
1 tsk kokosolja
Rå kakao
Eventuellt några droppar stevia som extra sötning

Gör så här:

Vispa spadet med citron till ett vitt tjockt skum. Tillsätt arrowrot och vispa tills det är toppigt.

Tillsätt sockret lite i taget tills smeten har blivit blank och fast! Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att smeten rinner ur.

Rita 2st rundlar (ca 16-18 cm) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.

Grädda i 1,5 – 2 timmar på 125 grader, stäng av ugnen. Låt bottnarna ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.

Vispa grädde och blanda ner rivet citronskal och 1 msk agave. Låt stå kallt tills servering.

Hacka pistagenötter eller andra valfria nötter och skär jordgubbar i skivor. Smält kakaosmör, kokosolja och blanda med lite rå kakao. Tillsätt några droppar Stevia för att balansera smaken. Montera tårtan med grädden, jordgubbarna, nötterna och ringla över chokladen. (chokladen kan man skippa om man vill)

Botten blir styv, fast och lite seg. En marängtårta/pavlova bör inte göras klar flera timmar innan servering, den blir bäst om den monteras nära serveringstillfället.

Foto: & Recept: Gröntvarjedag.se

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!