Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

11 veganska recept som är perfekta för påskbuffén

Självklart ska även du som är vegetarian och vegan ha goda rätter att välja på under påskmiddagen!

Nedan har vi samlat de bästa recepten på vegansk påskmat. Ladda upp med aubergine-sill, pajer, potatissallad, bröd och ljuvliga efterrätter.

Avokadohalvor med vegansk skagenröra

Avokadohalvor med vegansk skagenröra

 

Ingredienser
0,5 avokado/person
2 dl vegansk majonnäs, exempelvis Coop xtras lättmajonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
0,5 rödlök
3 krm liquid smoke
sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka minst)
0,5 citron, saft + skal
örtsalt eller vanligt salt
ev salta kex eller crostini
S

mula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – jag brukar ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.

(I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.)

Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen.

Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Hit kan du förbereda. Röran håller sig nog 2-3 dagar i kylen.

Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret. Antagligen blir det en del röra över och det kan du gärna käka upp med saltiga crostinis.

(Den här skagenröran är gjord på bland annat tångkaviar, som är ett utmärkt substitut till vanlig kaviar.)

 

Recept: Annie Månsson

Foto: Annie Månsson

Nästa bild
Paj med bl.a. soltorkade tomater och broccoli

Paj med bl.a. soltorkade tomater och broccoli

Pajdeg:

125 g mjölkfritt smör

3 dl vetemjöl

2-3 msk kallt vatten

 

Mät upp mjölet. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela det med fingertopparna eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en den. Tryck ut degen i formen och sätt in i kylskåpet för att vila i 15 min.

Gör fyllningen under tiden….

”äggstanning”:

1 pkt silkestofu (ca 300g)

1 dl havregrädde

2 dl sojamjölk

4 msk kikärtsmjöl

1 krm gurkmeja

1 krm salt

svartpeppar

ev. andra kryddor

 

Blanda alla ingredienser till stanningen i en matberedare och häll sedan i pajskalet.

Nu kan du tillsätta alla grönsaker du gillar och/eller har hemma. I min hade jag i rödlök, marinerade kronärtskockor, broccoli, paprika, soltorkade tomater och svarta oliver. Känn dig fri att experimentera!

Recept Sara-Frida

Foto: Sara-Frida

Nästa bild
Smördegspajer med svampfyllning

Smördegspajer med svampfyllning

Visste du att färdig smördeg ofta är vegansk? Så otippat och så bra!

Fyllningen går utmärkt att förbereda och borde klara sig några dagar i kylen.

Jag serverade pajerna med en dijonmajonnäs som inte fastnade på bild. Blanda helt enkelt dijonsenap och majonnäs!

Förtydligande: nästan all smördeg som du hittar i butik är vegansk, eftersom vegetabiliskt fett är billigare än animaliskt. Dubbelkolla dock på baksidan!

Ingredienser

1 pkt smördeg
300 g skogschampinjoner
100 g tofu
2 tsk torkad timjan
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
örtsalt/vanligt salt + svartpeppar
rapsolja till stekning/pensling
eventuellt svarta sesamfrön

Tina smördeg på en plåt med bakplåtspapper, det tar runt 10 min. Sätt på ugnen på 220 grader. Hacka svampen så fint som du pallar. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna och kör sen i svamphacket. Stek bort all vätska, så att svampen krymper rejält.

Smula ned tofun i pannan så litet som möjligt och krydda med timjan och häll på soja. Stek på hög värme, så att tofusmulorna får stekyta. Smaka av blandningen och justera kryddningen. Ta av plattan och låt det svalna något.

Hit kan du förbereda (men skippa då att tina plattorna).

Skeda upp en tjock remsa av svampblandningen på mitten av dom tinade smördegsplattorna, vik över smördegen och försegla med en gaffel (kolla bilden så blir det kanske mer tydligt). Skär i mindre bitar.

Pensla med rapsolja och strö på lite sesamfrön. Kör in i ugnen i 12-15 minuter eller tills pajbitarna har fått fin färg.

Recept: Annie Månsson

Foto: Annie Månsson

Nästa bild
Smördegsinbakad sparris med örtagårdssås

Smördegsinbakad sparris med örtagårdssås

Ingredienser
För 4 personer
200 g  sparris
4 plattor smördeg
örtsalt

Örtagårdssås
1½ dl  äggfri majonnäs
1 dl sojagrädde
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
örtsalt
svartpeppar

Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur och kavla sedan ut varje platta tunt.
Rör ihop majonnäs och grädde. Blanda i kryddorna och smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå kallt någon timme innan den serveras.
Tina sparrisen en aning, även den i rumstemperatur (låt den inte tina upp genom att koka den som det står på förpackningen!). Om du använder färsk sparris skär bort någon centimeter i änden för att få bort den eventuellt träiga delen. Koka dem sedan i lättsaltat vatten ett par minuter. Rulla in varje sparris i ett lager smördeg, salta lite lätt på sparrisen innan du rullar in den helt. Grädda pinnarna i 200 grader ca 15 minuter. Lägg upp dem snyggt på tallrikar och servera med såsen. Garnera gärna med fin blandsallad.

Foto: REX

Nästa bild
Auberginesill

Auberginesill

Det här receptet lurar vilken fiskälskande matskribent som helst (true story).

30 min + 3–5 tim blötläggning + 4 tim i torkugn · 10 portioner
”Sillen”
1 mellanstor aubergine
½ msk salt
1 dl olivolja
½ dl citronjuice eller vinäger
1. Skala auberginen och dela den i skivor på längden, ½–1 cm tjocka.
2. Salta och låt skivorna ligga ca 1 timme i marinaden.
3. Lägg skivorna direkt på en torkbricka och torka dem i ca 4 timmar på 42 grader. När skivorna har blivit mjuka är de klara.
4. Skär skivorna till små sillbitar, ca 4 cm långa, och lägg i fina glasburkar med lock i väntan på sås.
Citron- och örtsås
3 dl cashewnötter
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 msk näringsjäst
2 tsk örtsaltzest och juice från 2 citroner
1 msk ljus misopasta
3 msk vinäger
2 msk olivolja
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad persilja
1. Blötlägg cashewnötterna i 3–5 timmar.
2. Skölj dem noga.
3. Lägg alla ingredienser utom dill och persilja i blendern och mixa till en len sås.
4. När du är nöjd med konsistensen tillsätter du hackade örter och häller såsen över de torkade auberginebitarna i glasburkarna.
5. Låt stå några timmar innan servering så att smakerna hinner gifta sig.
6. Förvara i kylskåpet. Håller 3–6 dagar.

 

 

Fler recept på vegetarisk aubergine-sill hittar du här.

Foto: Peter Westrup, ur Rå mat av Linda Nilsson

Nästa bild
Potatissallad med kronärtskockspesto

Potatissallad med kronärtskockspesto

 

En snabblagad och krämig potatissallad.

Du behöver (4 pers.)
800 g potatis, kokt
100 g soltorkade tomater
2 dl spenat

Kronärtskockspesto
400 g kronärtskocksbotten
1 msk citron, saft
1 dl persilja, hackad
1 dl solroskärnor
1,5 dl olivolja
2 klyfta vitlök
salt
svartpeppar
Gör så här
Skär potatisen i mindre bitar.
Kronärtskockspesto:
Mixa kronärtskocksbottnar, citronsaft, persilja, solroskärnor, olivolja, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar till en slät kräm. Blanda med potatisen.
Hacka de soltorkade tomaterna och spenaten och vänd ner i potatissalladen.

Recept: Koket.se

Foto: REX

Nästa bild
Knäckebröd, mjukt bröd och dillkokt potatis

Knäckebröd, mjukt bröd och dillkokt potatis

En självklarhet på påskbordet!

Om du vill ha vegansk ost på mackan så är min favvo violife.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Kronärtskockskräm

Kronärtskockskräm

Perfekt att ha på knäckemackan.

Ingredienser (6 pers)

1 burk kronärtskockshjärtan (à ca 400 g)

1 skalad vitlöksklyfta

1 tsk finrivet citronskal

1/2 msk färskpressad citronjuice

1/2 dl olivolja

1 krm salt

1/2 krm peppar

Gör så här:
Låt kronärtskockorna rinna av i ett durkslag.
Mixa skockorna tillsammans med vitlök, citronskal, citronjuice och olja med stavmixer eller i en liten matberedare till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.

Recept: ICA

Nästa bild
Vegobullar och vegokorvar

Vegobullar och vegokorvar

Finns färdiggjorda varianter i frysdisken.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Äggfri Chokladmarängtårta

Äggfri Chokladmarängtårta

Maränger gjorda på kikärtsfluff. Kikärts-vadå? Det är spadet från färdigkokta kikärtor, som funkar megabra som äggsubstitut. Smakar inte ett dugg konstigt, lovar.

 

Ingredienser:

1 dl kikärtsspad (spadet som finns i en burk/terta med kikärtor)
1/3 krm vinsyra (finns i alla affärer i en påse vid kryddorna)
1,5 dl strösocker (1 msk i taget)
1,5 msk kakao

Värm ugnen till 175°C. Vispa upp kikärtsvatten med vinsyra tills du får mjuka toppar, det tar någon minut upp till ett par minuter beroende på visp. Vispa sedan ner sockret en matsked i taget med vispning under tiden, vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken uppochner (coolt eller hur! Precis som äggmaräng!). Vänd försiktigt ner kakaon i smeten.

Måla antingen två bottnar på runt 18-20 cm (som på bilden) eller tre på 15 cm med blyerts på ett bakplåtspapper och vänd pappret (annars får du blyerts på dina tårtor ) Bred ut smeten jämnt och SÄNK UGNSTEMPERATUREN TILL 100°C, gräddas i mitten av ugnen i 100°C i runt 1,5 timmar för de mindre bottnarna och i 2 timmar för de större och låt sedan svalna helt i ugnen som stängs av. De lossnar lättare från pappret när de har svalnat i ugnen men har du gjort dem tjocka kan de vara lite klistriga i mitten.

Precis som för vanliga äggmaränger så bör tårtan serveras direkt när den är monterad eftersom maräng mjuknar av grädden.

 

Recept: Kakboken utan ägg och mjölk

Foto: Karolina Tegelaar

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!