11 veganska recept som är perfekta för påskbuffén
Självklart ska även du som är vegetarian och vegan ha goda rätter att välja på under påskmiddagen!
Nedan har vi samlat de bästa recepten på vegansk påskmat. Ladda upp med aubergine-sill, pajer, potatissallad, bröd och ljuvliga efterrätter.
Avokadohalvor med vegansk skagenröra
Du behöver:
0,5 avokado/person
2 dl vegansk majonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
0,5 rödlök
3 krm liquid smoke
Dill, 1 stort knippe
0,5 citron, saft + skal
örtsalt eller vanligt salt
ev salta kex eller crostini
Gör så här:
Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – jag brukar ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.
(I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.)
Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen.
Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Hit kan du förbereda. Röran håller sig nog 2-3 dagar i kylen.
Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret. Antagligen blir det en del röra över och det kan du gärna käka upp med saltiga crostinis.
(Den här skagenröran är gjord på bland annat tångkaviar, som är ett utmärkt substitut till vanlig kaviar.)
Recept:Vegokäk.se
KÖPFotograf: Cleanfoodcrush.com
Matig paj
Du behöver:
Pajdeg:
125 g mjölkfritt smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Mät upp mjölet. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela det med fingertopparna. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i formen och sätt in i kylskåpet för att vila i 15 min.
“Äggstanning”:
1 pkt silkestofu (ca 300g)
1 dl havregrädde
2 dl sojamjölk
4 msk kikärtsmjöl
1 krm gurkmeja
1 krm salt
svartpeppar
Blanda alla ingredienser till stanningen i en matberedare och häll sedan i pajskalet.
Fyllning:
Rödlök, skivad
Broccoli,
Tomat eller soltorkade tomater
Broccoli
Paprika
Svarta oliver
Tillsätt alla grönsaker och sätt in pajen på 200 grader i 30 min. Låt svalna något innan servering!
Fotograf: Unsplash
Smördegspajer med svampfyllning
Du behöver:
1 pkt smördeg
300 g skogschampinjoner
100 g tofu
2 tsk torkad timjan
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
örtsalt/vanligt salt + svartpeppar
rapsolja till stekning/pensling
eventuellt svarta sesamfrön
Gör så här:
Tina smördeg på en plåt med bakplåtspapper, det tar runt 10 min. Sätt på ugnen på 220 grader. Hacka svampen. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna och lägg i svamphacket. Stek bort all vätska, så att svampen krymper.
Smula ned tofun i pannan så litet som möjligt och krydda med timjan och häll på soja. Stek på hög värme, så att tofusmulorna får stekyta. Smaka av blandningen och justera kryddningen. Ta av plattan och låt det svalna något.
Skeda upp en tjock remsa av svampblandningen på mitten av dom tinade smördegsplattorna, vik över smördegen och försegla med en gaffel. Skär i mindre bitar.
Pensla med rapsolja och strö på lite sesamfrön. Ställ in i ugnen i 12-15 minuter eller tills pajbitarna har fått fin färg.
Recept: Annie Månsson
Fotograf: Unsplash
Marinerad Sparris
Du behöver:
400 g grön sparris
1 tärnad rödlök
1/2 dl hackad persilja
Marinad
3 msk olja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
1 tsk Dansukker Farinsocker
1 krm salt
2-3 krm grovmald svartpeppar
Gör så här:
Doppa sparrisen i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg upp sparrisen på ett fat. Strö lök och persilja över sparrisen.
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden. Droppa marinaden över sparrisen.
Foto & Recept: DanSukker
Aubergine-sill i senapssås
Du behöver:
1 förvälld aubergine, i sillstora bitar
1 dl vanlig senap
1 dl skånsk senap
1,5 dl rårörsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök
Gör så här:
Aubergine – förvälld i saltat vatten.
Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.
Blanda socker, senap och vinäger i en skål.
Droppa i oljan, samtidigt som du rör om.
Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.
Fotograf: Vegokäk.se
Potatissallad med kronärtskockspesto
Du behöver: (4 personer)
800 g potatis, kokt
100 g soltorkade tomater
2 dl spenat
Kronärtskockspesto
400 g kronärtskocksbotten
1 msk citron, saft
1 dl persilja, hackad
1 dl solroskärnor
1,5 dl olivolja
2 klyfta vitlök
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skär potatisen i mindre bitar.
Mixa kronärtskocksbottnar, citronsaft, persilja, solroskärnor, olivolja, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar till en slät kräm. Blanda med potatisen. Hacka de soltorkade tomaterna och spenaten och vänd ner i potatissalladen.
Fotograf: nourish-and-fete.com
Fröknäcke
Du behöver:
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1/2 dl vallmofrön
1/2 dl svarta sesamfrön
1/2 dl vita sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 nypa salt
2 1/2 dl kokande vatten
2 msk kokosolja
Eventuellt flingsalt att toppa med
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet och ha i 2 msk kokosolja i vattnet så att den smälter. Häll vattnet i över dom torra ingredienserna och blanda väl.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll smeten på pappret. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå smeten och fördela den jämt över plåten med hjälp av händerna eller en kavel. Ta bort det översta pappret.
Strö lite flingsalt på och skär rutor i smeten. In i ugnen i 30-40 min eller tills det är helt torkat.
Servera med dillkokt potatis och smör eller vegansk ost!
Fotograf: Unsplash
Kronärtskockskräm
Ingredienser (6 pers)
1 burk kronärtskockshjärtan (à ca 400 g)
1 skalad vitlöksklyfta
1 tsk finrivet citronskal
1/2 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl olivolja
1 krm salt
1/2 krm peppar
Gör så här:
Recept: ICA
Klassisk inlagd tofusill
Ingredienser:
230 g yipin tofu naturell (extra fast)
6 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 dl socker
1 morot
1 rödlök
1 dl saltgurka
Cirka 10 cm skivad purjolök
1 msk senapsfrön
Dill till ganering
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda med socker och ättiksprit. Låt svalna.
Hacka och skiva rödlök, morot, purjolök och saltgurka. Skär tofun i rektangulära skivor. Blanda alla ingredienser i en skål eller burk.
Förvara din tofusill i kylskåp under natten så är den klar för servering dagen efter.
Fotograf: Unsplash
Raw lemon curd pie
Du behöver:
Pajbotten
4 dl mandel
1 dl kokos
3 dl torkade aprikoser, osvavlade
1 msk kokosolja, rumstempererad
¼ tsk bourbonvanilj
1 nypa salt
Lemon curd
8 dl kokosfingor
3 dl honung
2 dl smält kokosolja
6 citroner, juice och rivet skal
1 tsk gurkmeja
Garnering
Björnbär
Blåbär
Blåklint
Gör så här
Mixa mandel och kokos i mindre bitar i en matberedare.
Tillsätt aprikoser, vanilj, kokosolja och salt och mixa till en massa.
Tryck ut massan i en pajform (20–24 cm i diameter), klä även upp på kanten.
Mixa sedan fyllningens kokosfingor i en matberedare till en fuktig massa. Det tar ett tag innan kokosen slås sönder och släpper ifrån sig oljan, så mixa på!
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa så slätt som din mixer förmår.
Bred ut fyllningen över pajbotten.
Låt stelna i kylen i cirka 2 timmar.
Foto & recept: Kristina Sälgvik
Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter
Du behöver:
1,25 dl aquafaba/kikärtsspad, kylskåpskallt
1,25 dl florsocker
1/2 msk arrowrot
1 tsk pressad citron
Topping
Sojagrädde (eller annan valfri grädde)
Citronskal
Pistagenötter
Jordgubbar
1 msk kakaosmör
1 tsk kokosolja
Rå kakao
Eventuellt några droppar stevia som extra sötning
Gör så här:
Vispa spadet med citron till ett vitt tjockt skum. Tillsätt arrowrot och vispa tills det är toppigt.
Tillsätt sockret lite i taget tills smeten har blivit blank och fast! Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att smeten rinner ur.
Rita 2st rundlar (ca 16-18 cm) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.
Grädda i 1,5 – 2 timmar på 125 grader, stäng av ugnen. Låt bottnarna ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.
Vispa grädde och blanda ner rivet citronskal och 1 msk agave. Låt stå kallt tills servering.
Hacka pistagenötter eller andra valfria nötter och skär jordgubbar i skivor. Smält kakaosmör, kokosolja och blanda med lite rå kakao. Tillsätt några droppar Stevia för att balansera smaken. Montera tårtan med grädden, jordgubbarna, nötterna och ringla över chokladen. (chokladen kan man skippa om man vill)
Botten blir styv, fast och lite seg. En marängtårta/pavlova bör inte göras klar flera timmar innan servering, den blir bäst om den monteras nära serveringstillfället.
Foto: & Recept: Gröntvarjedag.se
KÖP