Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Vegetarisk tacos när den är som bäst – 3 supergoda recept!

Fredagstacos är ju lite av en svensk klassiker. I dessa recept visar Annie Månsson, som driver bloggen Vegokäk, att det går att variera rätten i en hel oändlighet. Glöm torr, översaltad köttfärs. Dessa recept med nya smakkombinationer kommer pleasa såväl veganen som den inbitna tacoätaren.

TofutacosFrasiga halloumi- eller tofutacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs
2 portioner

Friterad tofu/halloumi
1 pkt tofu/halloumi
2,5 dl pankoströbröd (brukar finnas på asiatiska hyllan, men går att byta ut mot vanligt ströbröd)
1,5 dl öl/bubbelvatten
1 dl mjöl
salt och cayennepeppar
massa raps/jordnötsolja

Ananassalsa
1/2 färsk ananas
1/2 rödlök
1 röd chilifrukt (kan uteslutas)
1 st lime
1 msk socker

Inlagd kål
1 huvud salladskål och/eller motsvarande mängd rödkål
2 dl vitvinsvinäger
1 dl socker

Jalapeñomajonnäs
1 dl majonnäs (välj eventuellt den veganska varianten)
inlagda jalapeños efter smak (jag använde 1/2 liten burk, men då blev det ett jävla drag)

Till servering: mjuka tortillabröd

Tillvägagångssätt:
1. Allt går att förbereda förutom tofun/halloumin. Börja med kålen: hacka eller strimla fint. Blanda vinäger och socker tills det löser upp sig och massera in lösningen i kålen, som du lägger i en stor skål. Låt stå i kylen minst 20 min.
2. Salsan: finhacka ananas, rödlök, chili, strö över socker, och pressa över en lime.
3. Majonnäsen: finhacka jalapeñon och blanda med majonnäsen.
4. Tofun/halloumin: mät upp mjöl i en skål och vispa sen ihop med öl. Förbered en tallrik med panko, cayenne och salt. Smaka av ströbrödsblandningen! Du som använder halloumi kan ta det lugnt med salt, men du som använder tofu behöver inte vara blyg. Skär halloumin/tofun i 1/2-1 cm tunna skivor och doppa först i ölsmeten, låt överskottet rinna av och rulla sen i panko. Lägg upp på en tallrik och hetta under tiden upp ett tjockt lager med olja i en stekpanna. När oljan är riktigt varm kan du fritera ungefär 4 tofu/halloumibitar åt gången. Lägg på ett ugnsgaller eller en bit papper och låt överskottsfettet rinna av. Sen är det bara att börja bygga tacos.

Pulled oumph-tacos med vegansk creamed cornPulled oumph-tacos med vegansk creamed corn
4 portioner

Pulled oumph tacos
2 förpackningar pulled oumph
2 medelstora sötpotatisar
mjuka tortillabröd eller nachos
250 g hackade tomater
olja att steka i + olivolja till sötpotatisen
ev inlagd jalapeños till servering
ev koriander

Creamed corn

2 frp sojagrädde
150 g burkmajs
3 lagerblad
1/2 finhackad lök
ev 2 tsk b-jäst för ostsmak (jag köpte min på den lokala hälsokostaffären)
salt
någon stark krydda för den som önskar: chilifrukt, cayenne eller chili flakes

Tillvägagångssätt:
1. 
Börja med att tina oumph. Om du glömmer bort går det att göra i micron eller i ett vattenbad. 

1. Sötpotatis: skala, skär upp i små kuber och lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över salt, blanda och se till att alla potatisar täcks. Kör i ugnen på 200 C i ca 20 min eller tills potatisarna får lite färg. Du behöver inte förvärma ugnen.

2. Oumph: tina och stek enligt instruktionerna på paketet, ca 6-7 min. Låt stekpannan stå på ettan under tiden som du gör creamed corn.

3. Creamed corn: koka ner grädden tillsammans med lagerblad i en stor stekpanna – volymen ska minska med ungefär hälften för att det ska bli riktigt krämigt. Se till att grädden inte bränns och rör runt regelbundet. Det tar runt 15 minuter. Under tiden fräser du lök tillsammans med majs i sparsamt med olja i en separat stekpanna. Addera hetta efter smak. Låt majsen få färg och ställ åt sidan.  Plocka ur lagerbladen ur grädden och häll majs och grädde i en skål. Mixa med stavmixer och tillsätt salt. Smaka av och justera saltmängden.

4. Servera allt med bröd, tomater, jalapeños och koriander för den som önskar.

Veganska lyxtacos med mango-guacamole och chipotlesvampVeganska lyxtacos med mango-guacamole och chipotlesvamp
4 portioner

1 full papperspåse svamp
4 st avocados (viktigt att inte snåla här eftersom det är ditt huvudnummer)
1 stor mjuk mango/1 frp frusen mango som du tinar
500 g goda tomater, typ babyplommon
2 normalstora sötpotatisar
1 tetra svarta bönor
4 st limefrukter
nachos eller tortillabröd
2-4 vitlöksklyftor
raps- eller jordnötsolja att steka i + olivolja till sötpotatisen
salt + peppar
ev havre fraiche + holidaydipp

Kryddor/såser
sriracha
chipotle
smoked paprika

Tillvägagångssätt:
1. Svamp: ta den största stekpannan du hittar och finhacka svamp och stek den sen i olja. När nästan all överflödig vätska har stekts bort och svampen har krympt ordentligt kan du gå loss med kryddorna: chipotlekrydda, smoked paprika och sen vitlök (akta dig för att bränna den) och givetvis salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen. Om svampen blir klar först av allt kan du låta den stå kvar på 1:an på spisen.

2. Sötpotatis: skala och hacka sötpotatisen och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt/vanligt salt och blanda runt med händerna så att alla potatisarna täcks. 200 C i 20 minuter brukar räcka (du behöver inte förvärma ugnen, det är energislöseri).

3. Röra på svarta bönor: Skölj av en burk svarta bönor i kallt vatten, mixa i stavmixer tillsammans med saften från en lime, ett varv sriracha (ca 1 msk), salt och en pressad vitlöksklyfta.

4. Blanda till holidaydippen.

5. Hacka tomaterna.

6. Guacamole: Mosa avokado, häll i tinade mangobitar, pressa i 1-2 limefrukter, salta efter behag och tillsätt runt 1 msk sriracha. Har du ett favoritrecept på guacamole kan du givetvis utgå från det och bara addera mango, men jag är personligen starkt emot utspädning med gräddfil och liknande galenskaper.

7. Bygg din tacos och servera med resterande limeklyftor.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!