instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
creative

5 feministiska böcker du måste läsa

Av: Metro Mode



Fear of flying, Pengar, Fittstim, Drömfakulteten, Könet brinner, Kroppspolitik, Kvinnorummet eller Pennskaftet? Vilka böcker bör man egentligen läsa? Alla titlarna är olika feministiska texter från skilda tider och länder. Vissa böcker är skönlitterära och andra är utpräglade feministiska teorier. Det finns tunga tegelstenar, klassiker, manifest och lyrik som ofta klassas till det man ”måste” läsa som feminist. Men man kan inte hinna läsa allt.

 

Caroline Bergström är litteraturredaktör på nätmagasinet Popmani och pluggar litteraturvetenskap i Uppsala. Här ger hon ett urval av fem uppmärksammade feministiska böcker, en blandning av 1800-tals litteratur tillsammans med nutida för att få ett grepp om hur feminismen på olika sätt tagit sig uttryck i litteraturen.

 



Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Ett personligt och tankeväckande upprop för en allmängällande och internationell feminism som rör oss alla. Chimamanda Ngozi Adichies text är från början ett uppmärksammat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube. Den har också samplats i Beyoncés låt Flawless. Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden och Gertrud Åström. Boken gavs i höstas ut som en gåva till alla elever i årskurs två i gymnasiet. Här kan du köpa den.

 

Under det rosa täcket av Nina Björk

Nina Björk är svensk litteraturvetare, författare, journalist och likhetsfeminist. Under det rosa täcket utkom första gången 1996 och har undertiteln ”om kvinnlighetens vara och feministiska regler”. Boken är ett inlägg i den feministiska debatten och kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter. Boken blev en klassiker och sålde i mer än 100 000 exemplar. Här kan du köpa den.

 

Ett eget rum av Virginia Woolf

I essäsamlingen Ett eget rum från 1929 tar Virginia Woolf avstånd mot traditioner och konventioner som gäller kvinnan. Hon skriver att en kvinna inte har haft möjlighet att skriva på grund av de normer, patriarkat och lagar som länge stått i vägen. Woolf uttrycker ofta sin feministiska ställning men den är som tydligast i Ett eget rum. Hon uttrycker en vilja att öka utrymmet för kvinnliga författare som befinner sig under patriarkal dominans. Här kan du köpa den.

 

Det andra könet av Simone De Beauvoir

Det andra könet räknas ofta som en av feminismens stora klassiker och utkom första gången 1949. I boken skildras bland annat kvinnans olika roller, hennes utveckling och kvinnoförtryck. Simone De Beauvoir menar att kvinnans roll som ”den Andre” genom tiderna hela tiden återskapas och konstaterar att ”man föds inte till kvinna, man blir det”. Här kan du köpa den.

 

Hertha av Fredrika Bremer

Hertha, med underrubriken ”teckning ur det verkliga livet”, är en av våra äldsta svenska feministiska betydelsefulla texter och utkom 1856. Fredrika Bremer pläderar för kvinnans myndighet och tillgång till utbildning och boken anses ha skrivits för att bli ett feministiskt manifest. Vid tiden för romanens tillkomst gällde fortfarande 1734 års lag om hur omyndiga kvinnor stod under en mans förmyndarskap, myndiga var dock vissa ogifta kvinnor: änkor eller frånskilda. Hertha var ett viktigt debattinlägg som diskuterade den här frågan och år 1858 röstade riksdagen för en lag som gav kvinnor som fylld 25 rätt att anmäla till domstol för att bli myndiga. Här kan du köpa den.

Av: Caroline Bergström

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår