Creative

8 tips som hjälper dig ur orkeslösheten

Metro Mode guidat dig från att känna dig orkeslös till att hitta tillbaka till din energi igen.

Foto: @diorbediako / @whowhatwear

1.Acceptera situationen
En av de svåraste sakerna är såklart att inse att man faktiskt är orkeslös, men det är också en av de viktigaste. Att förstå hur läget är och acceptera det, är det enda som kan få det att vända. Ju längre du skuldbelägger dig själv, kör på i vanlig takt eller förnekar det desto värre blir det i slutändan. Så fort du accepterat situationen inför dig själv är det dags att berätta det för någon annan. Det kan vara en familjemedlem, vän, terapeut eller som en anonym person på internet – det spelar ingen roll. Det viktiga är att inte skämmas och genom att prata om det kommer du inse det ännu fortare. När du accepterat situation är det även dags att släppa allt som känns betungande och som ett tvång. Kör inte på i vanlig takt utan sakta ner och börja känn efter.

2. Försök ha kvar ditt sammanhang
En av de viktigaste grejerna i de flesta människors liv är att ha ett sammanhang. För många är det ens jobb men det kan såklart vara i andra sociala grupper där man är viktig (man kanske tränar ett fotbollslag, leder en kör, har startat en bokklubb osv) och dessa tycker vi  att man ska försöka hålla hårt i. När man inte har någon ork blir det mesta ointressant och ens största intressen som i vanliga fall får glädjen att sprida sig orkar man inte ens snegla åt. Så gör inte det, lägg allt åt sidan men om du har möjlighet ska du försöka hålla kvar det sammanhanget som får dig att känna dig verklig. Har du, som punkten ovan förespråkar, erkänt för dig själv att du är orkeslös är nästa steg att berätta för andra hur det ligger till. Lyssnar en läkare, chefen eller någon annan på dig kanske du kan trappa ner och bara jobba 25% ett tag? Att gå till jobbet och omge sig av allt det där som är vanligt kan kännas så långt bort. Samma sak kan gälla familj och vänner, försök att inte dra dig undan ifall du i vanliga fall finner att din energi finns att hämta hos dem. Det gör antagligen ingenting om du ligger i soffan under en filt på söndagsmiddagen, men du känner ändå att du är med.

3. Skippa pyjamasen
Sängen kan vara en orkeslös persons allra bästa plats eftersom alla krav försvinner när man befinner sig under täcket. Att skrota omkring hemma en hel dag är såklart alltid tillåtet men försök att byta om från pyjamas till riktiga kläder varje dag för att göra skillnad på natt och dag. Att vända på dygnet är aldrig smart och hur härlig känner man sig egentligen när man haft på sig samma sovkläder dygnet runt i flera dagar? De där riktiga kläderna behöver verkligen inte vara jeans eller fin klänning utan kan lika gärna vara en mjukisdress, såklart.

4. Gör saker ihop
Att bara tänka på disken känns helt jäkla hopplöst och som det största projektet någonsin. Har du en partner, nära familjemedlem eller vän som du kan be om extra stöttning? Då är det här en av de bästa grejerna de kan hjälpa dig med. Att ha någon som står bredvid och torkar när du diskar får allt att kännas tusen gånger lättare. Om du ska ta ett bad kanske det underlättar om någon sitter på toaletten och håller dig sällskap samtidigt som ni kan prata om roliga saker. Att göra saker i närvaron av någon man tycker om hjälper och det är en ovärderlig hjälp när disk och dusch känns som mount everest – för just hygien och renhet är två saker man inte bör tumma på när man är orkeslös.

5. Få frisk luft
Ingen begär att du ska ta dig ut på en regelrätt promenad i rask takt, men om du har möjlighet är frisk luft något som gör huvudet gott. Har du en  balkong kanske du virar in dig i ett täcke och sätter dig där med en kopp kaffe. Ska du till affären, vårdcentralen eller göra något annat ärende dit du i vanliga fall tar bussen kanske du kan hoppa av en hållplats tidigare och ta en liten promenad sista biten? Man behöver inte göra något extra när man tappat orken men det viktigaste är att få känna sig som en människa och att vara en fysisk del av världen gör det mycket lättare.

6. Börja lägg till
Så fort du börjar känna att du får lite mer energi än tidigare (vilket du förhoppningsvis får av tipsen ovan eller genom samtalskontakt/medicinering) är det dags att börja plocka tillbaka sakerna i ditt liv. Börja med att göra en sak om dagen. En sak som du tycker verkar rolig, som du ser fram emot och som du tror att du orkar genomföra. Ifall det är svårt att ta dig för och göra saker, är ett bra tips att skriva listor. Det kan till exempel behövas en lista bara för att kunna stryka följande grejer: – Gå upp, – Klä på mig, – Äta frukost, – Borsta tänderna och – Posta brev. Superskönt att strukturera upp allt så att du inte har något i hjärnan som fladdrar runt och stressar dig och dessutom är det viktigt att börja i små steg.

7. Ventilera
Är du en person som tycker om att prata behöver du få ur dig allting. Du behöver tala högt om vad som inträffat, hur du är på väg att ta dig tillbaka. Vad du och dem i din omgivning kan göra för att hjälpa till och så småningom förhindra att du hamnar där igen. Är du en person som hellre skriver ner dina tankar är det smart att börja med det nu. Försök formulera dig så att du är så ärlig mot dig själv som möjligt. Gråt så mycket du bara behöver men snart är du förhoppningsvis tillbaka som ditt vanliga jag.

8. Var uppmärksam
I förlängningen gäller det att ständigt vara uppmärksam på sin situation. Hur mår jag nu? Har jag tagit på mig för mycket? Blir jag stressad av något? Det kan låta så svårt när någon säger att man ska ta bort oviktiga saker eller sånt som inte måste göras för ALLT känns ju som att det måste göras. Men så är det verkligen inte. Ingenting är viktigare än din hälsa och det enda du ska fokusera på är hur du mår. Nu och framöver. Vad uppmärksam men var inte rädd, du kommer greja det här galant.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!