Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Cajsa Carlson tipsar om hur du jobbar som frilansjournalist

bild1Allt fler tar steget eller drömmer om att ta steget till att jobba som frilansare. Cajsa Lykke Carlson som driver bloggen London Calling på Res.se har jobbat som frilansjournalist i snart tio år. Hon började frilansa under sin tid som student i media och modern litteratur på Goldsmiths i London och har sedan dess skrivit för bland annat Elle, Cool Hunting och Modette. Här delar hon med sig av sin syn på frilanslivet och vad hon lärt sig sedan hon började.
 
Vad tycker du om livet som frilans?
Det kan vara väldigt svårt och du blir nog inte rik, men det är jäkligt roligt! Jag ser det som en möjlighet att få jobba med exakt vad jag vill, träffa intressanta, kreativa människor och bli en bättre skribent.
 
Hur ser din process ut från pitch till utförande och ungefär hur mycket tid lägger du på varje moment?
Det varierar supermycket; pitchen tar typ en kvart eller så att skriva om det är en uppdragsgivare jag jobbat med tidigare, längre om det är till någon ny. Jag skriver och mailar pitchen först och får oftast vänta några dagar på svar om det blir en artikel eller inte. Sedan gör jag grundjobbet, alltså besöker utställningen/modevisningen/restaurangen som jag ska skriva om och/eller intervjuar personen som det ska handla om. Det som tar längst tid av jobbet är nästan alltid att renskriva inspelade intervjuer, vilket jag oftast gör för att få exakta citat. Skriva själva artikeln brukar ta en-två timmar, beroende på längd, faktakoll etc.

bild2

Hur ser det ut när du kontaktar en ny uppdragsgivare och vad är viktigt att tänka på?
Jag presenterar mig, berättar vad jag skrivit innan, och ger dem en artikelidé. Viktigt att tänka på är att motivera varför den artikeln är intressant för just deras tidning/hemsida och anpassa materialet efter mottagaren. Och trippelkolla allt för stavfel innan man mailar…! Jag brukar också skicka med exempel på tidigare jobb, så att de ser hur jag skriver. Kolla upp vem det är du ska kontakta, det är alltid bättre att ha ett namn på en person att skriva till än en anonym redaktionsadress.
 
Vad är din största lärdom/tips till någon som vill etablera och försörja sig som frilansjournalist?
Jag skulle aldrig rekommendera någon att försöka att bara frilansa först, utan börja göra det vid sidan om ett annat jobb, vare sig det är ett jobb som copywriter eller på ett fik. Det tar ganska lång tid att bygga upp så pass mycket kontakter att man kan leva på det. Det är alltid bra att fundera på vilken kunskap som gör en unik och vad den kan tillföra en publikation eller annan uppdragsgivare. Förutom under mitt internship har jag aldrig jobbat gratis och jag tycker personligen att det är viktigt att se till att få åtminstone någorlunda bra betalt för sina jobb.
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!