Creative

De 10 bästa high school-filmerna

Tjejgäng hårda som titan, rosa minikjolar, lättfotade sportsnubbar och makeover montages. High school-filmer är livet. Här kommer tio filmer att plöja på direkten.


Foto: @meangirls

Mean Girls

Mean Girls

Skriven av Tina Fey med Lindsay Lohan i huvudrollen. Elak, smart, rolig, feministisk och rosa rosa rosa. Innehåller självklart (som i princip alla filmer på denna lista gör) populära och inte så snälla tjejer som går i slow motion i en skolkorridor medan alla runt omkring hänförs.

Foto: REX features

Nästa bild
Jawbreaker

Jawbreaker

Svart komedi från 1999. Handlar om skolans populäraste tjejgäng som ska kidnappa deras queen bee som en överraskning. De trycker in en jawbreaker i hennes mun (en rund hård godis som inte går att bita i ) och kastar in henne i bakluckan på en bil. Efter en stund när de öppnar luckan igen är hon såklart: Död. Av en händelse råkar skolans nörd se detta och för att få henne att hålla tyst lovar de henne status och popularititet. Rose McGowan spelar huvudrollen.

Foto: Netflix

Nästa bild
10 things I Hate About you

10 things I Hate About you

Julia Stiles och Heath Ledger spelar huvudrollen i denna nyversion av Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”. Joseph Gordon-Levitt spelar killen som blir kär i skolans populäraste tjej. Han bjuder ut henne men det finns ett problem: hon får inte gå på dejt för sin pappa förrän hennes syster börjar dejta. Denna syster är i sin tur fullkomligt ointresserad av skolans snubbiga douchebags, och dom av henne. Joseph nosar upp skolans bad boy (Heath Ledger) som går med på att försöka få henne att falla för honom, mot betalning. Ja, sen kan man ju gissa vad som händer.

Foto: REX features

Nästa bild
The Craft

The Craft

The Craft handlar om en tjej som börjar på en katolsk high school, hamnar i tjejgänget som praktiserar häxkraft på fritiden, och sedan går allt åt helvete ungefär. Den är väl närmast en skräckfilm, i alla fall om man är yngre. Modeinspirationen är total: nittiotal deluxe med skotskrutiga minikjolar, Dr Martens och svarta choker-halsband.

Foto: REX features

Nästa bild
She’s All That

She’s All That

Klassisk Den Fula Ankungen-komedi från 1999. De två populära killarna i skolan har ett vad där en av dem ska göra skolans nörd till balens drottning. Nördtjejen (som är ”ful” i ett par stora glasögon) får en make-over och får hänga med de coola, samtidigt som han lär sig om djupare grejer: om konst och känslor etc blabla. En av de bättre i göra-om-genren ändå. Skämten är helt okej och bra kemi mellan huvudrollerna.

Foto: REX features

Nästa bild
Breakfast Club

Breakfast Club

Kultfilm från 80-talet där fem personer från helt olika grupper i skolan ses en lördag för kvarsittning. Läraren försvinner och de röker gräs, dansar, hånglar och öppnar sig för varandra. Detta är en film man typ bör ha sett pga klassiker, så bara gört!

Foto: REX features

Nästa bild
Can’t buy me love

Can’t buy me love

En till åttiotalsrulle! Can’t Buy Me Love handlar om Ronald (spelad av Dr. McDreamy) som betalar 1000 dollar till skolans populäraste tjej för att hon ska vara hans flickvän i en månad. Hon blir förälskad men han blir helt uppe i sin nyvunna status och förvandlas till en douche.

Foto: REX features

Nästa bild
Clueless

Clueless

GAH. Livets high schoolfilm. Manuset är en nyversion av Jane Austens bok ”Emma” och handlar om skolans populäraste tjej Cher som älskar att agera matchmaker och göra andra lyckliga men glömmer bort sitt eget lite snurriga kärleksliv på vägen. Kläderna, replikerna, allt är to die for.

Foto: REX features

Nästa bild
Heathers

Heathers

Svart high schoolkomedi från 1988. Winona Ryder spelar en populär tjej som tröttnat på hela statusjargongen. Hon träffar Christian Slater (som förövrigt är drömhunkig här) och tillsammans bestämmer dig sig för att systematiskt döda skolans elit.

Foto: REX features

Nästa bild
Welcome To The Dollhouse

Welcome To The Dollhouse

Svart komedi från 1995. Handlar om Dawn tretton år, som ingen egentligen gillar. Hon är inte populär i skolan, har inga vänner och hennes familj är inte överförtjusta i henne heller. Hon tycker om att sjunga, är kär i skolans heting och har en helt egen ganska så fantastisk klädstil. Welcome to the Dollhouse är som en yngre version av Napoleon Dynamite med mer sass.

Foto: REX features

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!