instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
creative

Gör som Nicki Minaj, ta rätt betalt för ditt jobb – så här löneförhandlar du bäst

Av:

Under hela sin karrär har Minaj öppet fört kampen mot rasism, misogyny och sexism för att stärka kvinnors ställning i samhället. Med den motiveringen utsågs hon nu till en av de 100 mest inflytelserika personer år 2016 av Time. I intervjun hon gjorde i samband med detta delade Minaj med sig av sina största lärdomar sedan hon började.

“One thing I learned along the way in business is the necessity for you to be unapologetic about asking for how much money you deserve,” berättar Nicki Minaj i intervjun. “I think women have the tendency to feel that they shouldn’t ask to be compensated as a man doing the same exact thing.” Inspirerade av Nicki Minaj tänkte vi på Creative ge våra bästa tips för att löneförhandla.

 

Fråga andra. Som Nicki Minaj nämner i intervjun över så fanns det ingen anledning till att hon skulle tjäna mindre om andra rappare som uppträdde på samma scen tjänade miljoner. Alliera dig med andra i branschen och våga ha en öppen dialog om vad de tjänar och vilken lön eller arvode som är rimligt. Facken finns också att rådfråga!

 

Ny tjänst = löneförhöjning. När du byter tjänst och speciellt företag ska det i regel betyda bättre lön. Det är även en av de få gångerna du kan förhandla om ganska mycket mer, så våga ta i.

 

Vet ditt värde och acceptera inte mindre. “I would tell women starting out in business, if you know you’re great at what you do, don’t ever be ashamed to ask for the top dollar in your field,” säger Minaj. Bestäm vilken lön du vill ha men också vilken lön du vägrar gå under och våga söka dig bort om företaget inte håller det måttet. Men lägg på lite, för din chef kommer vilja pruta, speciellt om du är tjej.

 

Förebered noga. Det händer ibland att ett “spontant lönesamtal” kommer upp. Be om att få ta det senare på dagen så du har tid att förbereda vad du vill få ut av samtalet och vad som bestämdes förra gången.

 

Öva. Trots att löneförhöjning är något du förtjänar, är det lätt att glömma när du sitter mitt emot din chef. Att ha några repliker du övat in förhindrar inte minst tunghäfta men också att det blir för emotionellt. Öva framför spegeln men helst med någon vän eller familjemedlem för att få feedback. Vet du med dig att du blir nervös, ta med anteckningsblock med punkter du vill ta upp.

 

Kom med konkreta exempel. Ta upp vad du åstadkommit i din tjänst med uppdrag som gynnat företaget eller uppdragsgivaren. Idéer du förverkligat, extrainsatser du bidragit med, mål du nått eller områden du förbättrat. På så sätt blir din lön en investering istället för en kostnad.

 

Hänvisa till jobbeskrivning. Speciellt om du utövar fler arbetsuppgifter, har större ansvar än vad som nämns eller om beskrivningen på en högre position passar in på dig.

 

Säg dina lönekrav och inget mer. I ett möte med någon i en högre position är det lätt att driva iväg i långa utläggningar och ursäktande som inte hjälper ditt argument. Säg därför vad du vill ha och våga vara helt tyst efteråt. Det sätter istället chefen i en position där hen måste stå till svars och inte du.

 

Fråga vad som krävs. Är löneförhöjning inte möjligt, fråga vad som skulle krävts för en denna gång och be din chef vara specifik. De leder till att ni båda ingår i en överenskommelse av vad en löneförhöjning innebär. Du kan även se om du istället kan få andra förmåner som extra semesterdagar, utbildning eller liknande.

 

Våga vänta med att svara. Löneförhandlingar, speciellt i möten, kan bli väldigt pressade situationer så en får be om betänketid för att svara. Ta tid att sitta hemma i lugn och ro kan räkna på det. Känner du dig inte nöjd? Var tydlig med det och be om ett till möte.

 

Sätt upp mål till nästa samtal. På samma sätt kan du förebygga löneförhöjning till nästa gång genom att tillsammans med sin arbetsgivare sätta upp konkreta mål att jobba efter. Skriv ned och ta med till nästa möte.

 

Se hela videon här!

 

Foto: i-D

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår