Creative

Lovisa Hellström: Så planerar du din veckomatsedel

bild2Lovisa Hellström bor i Malmö, jobbar som musiklärare och driver den populära bloggen Polichinelle. Några av hennes mest omtyckta blogginlägg är ”veckans matsedel”, som Lovisa publicerar varje söndag. Där berättar hon hur hon har planerat veckan matmässigt och menyerna är alltid mångfacetterade, kreativa, ekologiska och ekonomiska. Creative behövde veta mer om hur vi själva kan lyckas lika bra.
 
Hej Lovisa! Vi älskar dina inspirerande veckomatsedlar! Hur kommer det sig att du började med dom?

Åh tack! Jag började känna att vi (jag och min sambo) fastnat i vardagsfällan att laga liknande rätter dag ut och dag in. Det var absolut inget fel på rätterna, men vi kunde nog gått vår handlingsrunda på Willys med förbundna ögon utan större bekymmer. Det började helt enkelt kännas tjatigt. Dessutom hade vi precis flyttat till en ny stad och fått jobb som innebar att man kommer hem vrålis vid femtiden och vi ville reducera det energilösa kylskåpstirret maximalt, därav började vi planera våra inköp och middagar.
 

bild1Det känns som att du bygger veckans matmeny utifrån att den både ska vara rolig att äta och ekonomisk att köpa. Hur ska man själv tänka för att få ihop en vettig veckomatsedel?

Först och främst får man tänka över sina förutsättningar och utgå från dem. T.ex. såhär: måste du ha med dig matlåda till jobb eller skola dagen efter? Vill du äta så varierat som möjligt, eller är du mer ute efter de ekonomiska fördelarna med matsedel? Är det någonting du vill passa på att ändra i din kost? Finns det några dagar det måste gå extra snabbt att laga till middagen eftersom någon ska iväg på innebandyträning klockan sju? Finns det dagar du kan och vill lägga ned lite extra tid på middagen? Vill du hålla några dagar öppna (t.ex. helgen) eller vill du satsa på en sjudagars-matsedel?
 
När man har detta klart för sig så är det dags för steg två: planera. Även här kan man utgå från olika saker, antingen sin matbutiks veckoerbjudanden eller bara känna efter vad man är extra sugen på under veckan. Jag som arbetar som lärare kollar alltid skolmaten online så jag slipper käka liknande saker till lunch och middag. Vill man förenkla detta steg lite kan man utgå ifrån en veckomall där man på förhand bestämt att varje måndag innebär pasta, varje onsdag soppa och så vidare. 
 
Internet är min absolut största inspirationskälla när jag planerar middagar. På mina anteckningar på datorn har jag en lång lista med länkar där jag alltid klistrar in url:er till hemsidor och blogginlägg så fort jag hittar ett recept jag vill testa, så där kan jag alltid scrolla för inspiration. Men vanliga kokböcker är icke att förglömma; de är ingen prydnad med fina bilder utan är till för att användas!

Jag har skrivit ett långt blogginlägg där jag skriver alla mina bästa tips och idéer för att lyckas med sina med sina veckomatsedlar som hittas här:Att börja med en veckomatsedel mina tips och idéer.

bild3Har du några tipsiga råvaror och torrvaror som går att kombinera på flera olika sätt?

Min absolut bästa kombinationsvara är röda linser. Det är billigt, nyttigt, gott, snabblagat och går att variera i all evighet! Man kan göra biffar av dem och äta till ris eller pasta (här är mina enklaste och godaste som blir som frasig falafel trots att de bara innehåller fem billiga ingredienser ) men man kan också äta dem istället för ris eller pasta genom att man gör linsmos eller linssallad. Det är lätt att slänga ned röda linser i en gryta eller soppa för att öka proteinmängden och mättnadskänslan. Eftersom de inte smakar någonting i sig själva så går det ju att smaksätta på vilket sätt man önskar så de passar ju dessutom in i ca alla kök. 
 
Mina andra sådana här råvaror som både är billiga och lättkombinerade är t.ex. krossade tomater (för soppa, tomatsås, grytor och pizza), vitkål (stuva, woka eller gör mos) och kikärter (biffar, hummus, marinerade och ”blanda ned i allt”-råvara). Fler tips hur man kan tänkas ekonomiskt när det gäller käk har jag samlat i det här inlägget.

bild4Har du någon favoritvecka att länka till där du verkligen fick ihop det?

En favorit är denna vecka då den inte bara innehåller ett knep på hur man att förenklar sin tillagning av vegetariska biffar utan dessutom tips på goda plättar, vad man kan göra med potatisskal samt väldigt enkla och lättlagade måltider. Här är en annan favvo eftersom den exemplifierar väldigt tydligt det här med att välja rätt måltid på rätt dag beroende på tid, ork och energi.
 

Slutligen – vad är det godaste du vet?
Al dente-spagetti med evighetskokad tomatsås och riven parmesan. Eller sushi.
 

Namn: Lovisa Hellström
Ålder: 28 år
Blogg: polichinelle.se
Insta: @polichinelles

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!