Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Nattskiftet är en organisation som arbetar för rätten till ett tryggt natt- och

Creative

Nattkompisen som hjälper dig hem efter utekvällen

bild 1
Nattskiftet är en organisation som arbetar för rätten till ett tryggt natt- och uteliv. Genom volontärer, eller så kallade Nattkompisar, ska människor känna sig trygga på vägen hem när de har varit ute. Vi tog ett snack med Lisen Andreasson Florman, verksamhetschef och en av grundarna för Nattskiftet.

Lisen! Vad är egentligen Nattskiftet?
Nattskiftet är en organisation som främst drivs av frivilliga arbetare, så kallade Nattkompisar, som rör sig vid krog- event- och festivalevenemang för att bidra till en tryggare miljö. Vi vill uppmuntra till civilkurage i samhället och jobbar mot våld och sexuella övergrepp.

Var finns ni?
Vi finns idag främst vid evenemang i Stockholmsområdet, men medverkar även vid festivaler runt om i landet. I somras var vi  bland annat på Bråvalla och Almedalen men till sommaren 2016 planerar vi att utöka och finnas tillgängliga på fler festivaler runt om i landet.

Kan vem som helst gå fram och be om hjälp?
Alla är välkomna att rycka tag i oss! Vi finns till för alla för att skapa en tryggare natt och mana till civilkurage helt enkelt.
 
Vad kan ni hjälpa mig med på natten om jag är rädd?
Ibland behöver man bara någon att prata med, ibland kan man ha tappat bort sina kompisar. Nattkompisarna finns som ett stöd för dig om du behöver någon i natten. Det behöver inte alltid handla om att du känner dig otrygg och vill ha sällis till taxi eller tunnelbana – du kanske bara behöver en vän.
 
Vad är det vanligaste folk brukar be om?
Det kan handla om allt mellan att få sällskap till tunnelbanan, att få låna en telefon eller bara få lite vatten eller en kopp kaffe. Det beror lite på var vi är under kvällen.
 
Kan man boka er om man har en fest eller festival?
I dagsläget jobbar vi främst för att skapa långsiktiga samarbeten där vi kan nå en stor grupp människor och har inte möjlighet att befinna oss på t.ex. privata fester. Förhoppningen är att vårt arbete, tillsammans med opinionsbildning, skapar ett samhälle där civilkurage är normaliserat och att alla tar ansvar för varandras trygghet.

Vad tycker du är viktigast att tänka på om man vill känna sig trygg i nattlivet?
En trygg miljö där det märks att näringsidkare tar sitt ansvar för att deras besökare ska känna sig trygga, även i närområdet runt omkring. Sedan är bemötandet från både medmänniskor och personal otroligt viktigt, tillsammans KAN vi skapa en tryggare natt.

Om jag vill bli en Nattkompis, hur gör jag då?
Kul! Under våren kommer vi att ha en rekryteringskampanj där vi söker Nattkompisar som vill engagera sig i vår organisation. Det behöver inte bara vara att vandra om nätterna, utan även att jobba administrativt med olika områden såsom event, merch, projektledning, kommunikation, samarbeten och liknande. Så håll ögonen öppna under våren så hoppas jag vi ses!

FAKTA:
Namn: Lisen Andreasson Florman
Ålder: 28
Yrke: Verksamhetschef och en av grundarna för Nattskiftet
Insta: nattskiftet_org
Hemsida: www.nattskiftet.org
 
OM NATTSKIFTET:
Nattskiftet startades i april 2014 och är en ideell organisation som arbetar för rätten till ett tryggt natt- och uteliv. Genom volontärer, s.k. Nattkompisar, ska människor känna sig trygga på vägen hem. Nattskiftets samarbetspartners och sponsorer är bl.a. Stockholms Stad, Polisen, ABF Stockholm, Byrån för lika rättigheter, Taxi Stockholm, The Absolut Company. Stockholmsklubben Trädgården är en av initiativtagarna till Nattskiftet, och organisationen utgår från klubbens närområde. Nattskiftet samarbetar även med festivaler och olika typer av evenemang inom natt- och utelivet. Under 2015 har Nattskiftet bedrivit trygghetsarbete på klubbarna Trädgården och Under Bron, evenemangen YARD och The Green Door Project, festivalerna Bråvalla festival och Popaganda, samt politikerveckan i Almedalen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Emelie Walles
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Evelina Andersson
Home
Jannike Ebbing
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Imane Asry
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand