Creative

Så får du DJ-gig på klubbar – intervju med Anna Wester

Drömmer du om att börja spela skivor men vet inte riktigt hur du tar första klivet?  
Vi frågade ett riktigt proffs, Anna Wester, hur hon gjorde. Anna har DJ:at i över 5 år på klubbar som Trädgården, Yaki-Da och Marie Laveau, och både i Stockholm och utanför Sverige.

startbild anna wester
 
Hej Anna! Kan du inte berätta om hur du började DJ:a. 

Jag ville så gärna gå på klubb, men jag var för ung för att komma in på ställena som hade bäst musik, så jag tänkte att om jag DJ:ar måste dom ju i alla fall släppa in mig. Jag visste att det fanns en DJ-mixer på gymnasieskolan jag gick på, så jag frågade en musiklärare om inte han kunde visa mig grunderna hur man gjorde. Det kunde han, och efter det stod jag på raster och efter skolan och övade. 
Efter ett tag frågade jag en vän till mig som hade olika klubbar om jag kunde får spela någon kväll, det fick jag, och på den vägen är det. 
 
Vilka är dina tips till de som vill börja DJ:a? 

Börja med att hitta någonstans att öva och någon som kan visa dig grunderna i hur man DJ:ar. Sen är det helt upp till dig själv. Det är lite som att lära sig ett instrument, man måste öva, öva, öva.
Gå ut mycket på klubb också, kolla upp andra DJ:s du tycker om och gå till deras spelningar. Man lär sig mycket av att titta på och lyssna hur andra gör. 
Men det viktigaste är att du har ett genuint musikintresse, och att du är beredd att lägga ner mycket tid på att lära dig spela och hela tiden leta ny musik.
 
bild2
 
Och det här med att få spelningar sen?  

Det kan vara lite klurigt att få sina första spelningar, men om du har en favoritklubb där du gillar musiken, fråga klubbarrangören om du kan få spela första timmen någon kväll. Ett annat sätt är att starta sin egna klubb, då har du ett fast ställe som du alltid kan spela på. 
 
Vad ska man tänka på när man spelar?  

Det är viktigt att kunna läsa av viben på ett ställe, även fast du har förberett ett set måste du kunna improvisera och känna efter vad klubbesökarna vill ha. Ha alltid mycket musik med dig och var uppmärksam på hur folk reagerar på dina låtval. 
 
Vad är det roligaste med att vara DJ? 

Att det handlar 100% om musik.
 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!